Skip to Content

Vaccinatiecheck bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Je hebt de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en hebt de vaccinatiechecklist van je MDL-arts of IBD-verpleegkundige gekregen. In deze folder krijg je informatie waarom we de vaccinatiecheck doen en welke vaccinatieadviezen specifiek voor jou van toepassing zijn.

Waarom een vaccinatie(check)?

Op dit moment of in de loop van je ziekte kan je behandeld worden met medicatie die de afweer tegen infecties kunnen verminderen. Daarom adviseert je MDL-arts een vaccinatie(check) tegen een aantal infectieziekten. Ook is het belangrijk om in een vroeg stadium (minimaal 8-10 weken voor vertrek) mogelijke reizigersvaccinaties in kaart te brengen, zodat je goed beschermt op reis kunt gaan. Zo nodig verwijzen we je door naar een vaccinatiecentrum, zoals een tropenpoli of een Travel Clinic.

Welke vaccinaties zijn er?

Vaccinatie tegen het influenzavirus (de griepprik)

Alle mensen die medicijnen gebruiken die de afweer kunnen verminderen komen hiervoor in aanmerking. Je krijgt hiervoor een uitnodiging van de huisarts in de maand oktober. Als je geen uitnodiging hebt ontvangen, vraag je huisarts dan om de griepprik.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën die longontsteking en andere infecties van de luchtwegen kunnen veroorzaken. De IBD -verpleegkundige bespreekt met je of je hiervoor in aanmerking komt.

Vaccinatie tegen hepatitis B

Hepatitis B is een ziekte van de lever. Het virus kan worden overgebracht door besmette injectienaalden, seks, bloed en bloedproducten. Als je nooit eerder gevaccineerd bent tegen hepatitis B en er zijn geen antistoffen in je bloed aantoonbaar tegen het hepatitis B virus, dan kan er afgewogen worden of je in aanmerking komt voor vaccinatie.

Vaccinatie tegen het varicellavirus (waterpokken en gordelroos)

Dit is het virus dat waterpokken en gordelroos kan veroorzaken. Als je als kind geen waterpokken hebt gehad en geen antistoffen hebt tegen het virus, dan kan er afgewogen worden of je in aanmerking komt voor vaccinatie.

Bij sommige medicatie wordt een vaccinatie tegen gordelroos geadviseerd.

Reisvaccinaties

Wanneer je op reis gaat naar een tropisch land, heb je doorgaans vaccinaties nodig. Door het gebruik van afweerremmers mogen niet alle vaccinaties gegeven worden. De vaccinaties die wel gegeven worden, kunnen minder goed werken.

Wie betaalt de vaccinaties?

In sommige gevallen betaalt je ziektekostenverzekering de vaccinaties. In andere gevallen betaalt de overheid de vaccinatie (griepprik), of krijg je deze vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering (reisvaccinaties zoals Hepatitis A en DTP). In sommige gevallen wordt de vaccinatie niet vergoed en moet je deze zelf betalen.

Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar welke vergoeding voor jou geldt.

Wie schrijft de vaccinaties voor?

Je behandelend MDL-arts verwijst je door voor de vaccinaties. Alleen de influenzavaccinatie (griepprik) wordt door je huisarts geregeld. De toediening van overige vaccinaties overleg je met de IBD-verpleegkundige.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Alle vaccinaties kunnen zwelling, roodheid en pijn op de injectieplaats geven. Ook kan koorts en vermoeidheid voorkomen. Als je eerder vervelende bijwerkingen hebt gehad na vaccinaties, kun je dit bespreken met je arts. Ook als je zwanger bent, of zwanger kunt zijn, moet je dit bespreken met je MDL-arts.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan gerust contact op met je MDL-arts of IBD-verpleegkundige.

  • De IBD-verpleegkundige heeft een telefonisch spreekuur en is rechtstreeks bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.45 tot 10.15 uur op het telefoonnummer 0413 - 40 23 16. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken;
  • Bij dringende vragen buiten dit tijdstip kun je tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek maag-, darm- en leverziekten op het telefoonnummer 0413 - 40 19 32.

Voor niet dringende vragen mag je ook mailen met vermelding van je naam en geboortedatum naar ibdverpleegkundige@bernhoven.nl. Je e-mail wordt binnen 2 werkdagen beantwoord.

Samenwerking Travel Clinic RadboudUmc

Ga je naar de (sub)tropen voor korte of lange tijd, voor werk of vakantie? Iedereen is welkom bij de Radboud Travel Clinic voor advies, vaccinaties, gezondheidsverklaringen en/of een recept voor malaria, hoogteziekte en/of antibiotica (op indicatie). Meer informatie? Ga dan naar de website van Radboud Travel Clinic.