Vaccinatiecheck bij ziekte van Crohn/Colitis ulcerosa
U heeft een chronische darmaandoening (ziekte van Crohn/colitis ulcerosa) en heeft de vaccinatiechecklist van uw MDL-arts gekregen. In de folder krijgt u informatie over waarom de check gedaan wordt en welke vaccinatieadviezen specifiek voor u van toepassing zijn.
Waarom een vaccinatie (check)
Er bestaat een kans dat u op dit moment of in de loop van uw ziekte behandeld wordt met medicatie die de afweer tegen infecties kunnen verminderen. Daarom adviseert uw MDL-arts een vaccinatie (check) tegen een aantal infectieziekten. Ook is het belangrijk om in een vroeg stadium (minimaal 8-10 weken voor vertrek) mogelijke reizigersvaccinaties in kaart te brengen zodat u goed beschermt op reis kunt gaan. Zo nodig word u doorverwezen naar een vaccinatiecentrum, zoals een tropenpoli of een Travel Clinic.
Welke vaccinaties en bij wie
- Vaccinatie tegen het influenzavirus (de griepprik)
Alle mensen die medicijnen gebruiken die de afweer kunnen verminderen komen hiervoor in aanmerking. U krijgt hiervoor een uitnodiging van uw huisarts in de maand oktober. Indien u geen uitnodiging heeft ontvangen, vraag uw huisarts dan om de griepprik.
- Vaccinatie tegen pneumokokken
Pneumokokken zijn bacteriën die longontsteking en andere infecties van de luchtwegen kunnen veroorzaken. U komt hiervoor in aanmerking als u afweerremmers gebruikt en ouder dan 50 bent of verhoogd risico op longontsteking heeft, zoals astma, COPD, leverproblemen of suikerziekte.
- Vaccinatie tegen hepatitis B
Hepatitis B is een ziekte van de lever. Het virus kan worden overgebracht door besmette injectienaalden, seks, bloed en bloedproducten. Als u nooit eerder gevaccineerd bent tegen hepatitis B en er zijn geen antistoffen in uw bloed aantoonbaar tegen het hepatitis B virus, dan kan er afgewogen worden of u in aanmerking komt voor vaccinatie.
- Vaccinatie tegen het varicellavirus (waterpokken en gordelroos)
Dit is het virus dat waterpokken en gordelroos kan veroorzaken. Indien u als kind geen waterpokken heeft gehad en geen antistoffen heeft tegen het virus, dan kan er afgewogen worden of u in aanmerking komt voor vaccinatie.
- Reisvaccinaties
Wanneer u op reis gaat naar een tropisch land, heeft u doorgaans vaccinaties nodig. Door het gebruik van afweerremmers mogen niet alle vaccinaties gegeven worden. De vaccinaties die wel gegeven worden, kunnen minder goed werken.
Wie betaalt de vaccinaties
In sommige gevallen betaalt uw ziektekostenverzekering de vaccinaties. In andere gevallen betaalt de overheid de vaccinatie (griepprik), of krijgt u deze vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering (reisvaccinaties zoals Hepatitis A en DTP). In sommige gevallen wordt de vaccinatie niet vergoed en moet u deze zelf betalen.
Informeer vooraf bij uw zorgverzekeraar welke vergoeding voor u geldt.
Wie schrijft de vaccinaties voor
Uw behandelend MDL-arts verwijst u voor de vaccinaties. Alleen de influenzavaccinatie (griepprik) wordt door uw huisarts geregeld. De toediening van overige vaccinaties overlegt u met de IBD-verpleegkundige.
Bijwerkingen
Alle vaccinaties kunnen zwelling, roodheid en pijn op de injectieplaats geven. Ook kan koorts en vermoeidheid voorkomen. Indien u eerder vervelende bijwerkingen heeft gehad na vaccinaties kunt u dit bespreken met uw arts. Ook als u zwanger bent, of zwanger kunt zijn, moet u dit bespreken met uw MDL-arts.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met uw MDL-arts of IBD-verpleegkundige.
- De IBD-verpleegkundige heeft een telefonisch spreekuur en is rechtstreeks bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.45 tot 10.15 op het telefoonnummer 0413 - 40 23 16. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
- Bij dringende vragen buiten dit tijdstip kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten: 0413 - 40 19 32.
Voor niet dringende vragen mag u ook mailen met vermelding van uw naam en geboortedatum naar ibdverpleegkundige@bernhoven.nl Uw email wordt binnen 2 werkdagen beantwoord.
Samenwerking Travel Clinic RadboudUmc
Gaat u naar de (sub)tropen voor korte of lange tijd, voor werk of vakantie? Iedereen is welkom bij de Radboud Travel Clinic voor advies, vaccinaties, gezondheidsverklaringen en/of een recept voor malaria, hoogteziekte en/of antibiotica (op indicatie). Meer informatie? Ga dan naar de website van Radboud Travel Clinic.