Skip to Content

Vervangen van de pacemaker

De levensduur van een pacemaker wordt bepaald door het gebruik. Als uw pacemaker uw hartritme voortdurend ondersteunt, is de batterij eerder leeg dan wanneer uw pacemaker maar af en toe hoeft te werken. U krijgt tijdens de poliklinische controle van de technicus tijdig te horen wanneer de pacemaker vervangen moet worden.

Hoe bereidt u zich voor?

Als u een bloedverdunner gebruikt zoals acenocoumarol of fenprocoumon, krijgt u van uw cardioloog het advies om dit te melden bij de trombosedienst zodat u INR waarde op de dag van de ingreep niet hoger dan 3 is. De medicijnen die u gebruikt, blijft u innemen. Ook als u diabetes heeft, kunt u gewoon uw medicatie gebruiken, en eten volgens uw dieet, tenzij de arts anders voorschrijft. Vergeet niet uw plastabletten in te nemen als u deze gebruikt! U mag normaal ontbijten of lunchen op de dag van de ingreep. Heeft u vragen, stel deze dan aan de behandelend arts of de pacemakertechnicus. Bij gebruik van een NOAC................................................. ............uur/dag(en) voor de ingreep stoppen en na ...............uur/dag(en) weer starten.

Neem uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptiepil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw te worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Hoe gaat de behandeling?

U wordt opgenomen op het ambulant centrum. U krijgt voor de ingreep een infuusnaaldje en éénmalig antibiotica toegediend. Het vervangen van de pacemaker vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer, meestal onder plaatselijke verdoving. De oude pacemaker wordt weggehaald en een nieuwe wordt ingebracht. De pacemakerdraad of -draden worden vervolgens op de nieuwe pacemaker aangesloten en de wond wordt weer gesloten met oplosbare hechtingen. De huid wordt afgedekt met een laagje huidlijm. Indien nodig wordt vóór de ingreep een tijdelijke pacemakerdraad ingebracht die aangesloten wordt op een uitwendige pacemaker. Deze tijdelijke draad wordt na de ingreep weer verwijderd. U krijgt een afspraakkaartje voor wondcontrole voor een week later. U ontvangt bij deze controle ook een nieuw pacemakerpasje
De pacemakertechnicus stelt de pacemaker in en u mag terug naar de afdeling, na het wisselen van de pacemaker moet u nog 2 uur in het ziekenhuis blijven en daarna mag u weer naar huis.

Leefregels na vervanging de eerste week

Voor een spoedig herstel is het aan te raden de hierna volgende leefregels in acht te nemen.

 • Verwijder de grote pleister na 1 dag.
 • Bij pijn zo nodig paracetamol: 4 keer daags 1-2 tabletten à 500 mg gedurende de eerste dagen, daarna indien mogelijk afbouwen.
 • Douchen is toegestaan, indien de wond nat is geworden, droogdeppen met een schone handdoek.
 • Douchen is niet toegestaan bij gebruik van zwaluwstaartjes tot na de wondcontrole, dit wordt tijdens de procedure verteld.
 • Tijdens de wondcontrole worden de kleine pleisters (zwaluwstaartjes) verwijderd.
 • De eerste drie dagen temperatuur opnemen.
 • Bij koorts boven 38.5C contact opnemen met het ziekenhuis.

Wanneer moet u uw arts of pacemakertechnicus te bellen?

 • Bij tekenen van infectie, wijken van de wondranden, koorts, hevige pijn.
 • Bij hevige bloeding.

Belangrijke telefoonnummers

 • Bernhoven centraal nummer: 0413 - 40 40 40
 • Pacemaker polikliniek: 0413 - 40 24 64