Skip to Content

Voedingsadviezen bij lichtverteerbare voeding

De arts heeft je geadviseerd een lichtverteerbare voeding te gebruiken. Dit is geen speciaal dieet, maar een tijdelijke aanpassing in je voeding. In deze folder lees je voedingsadviezen bij lichtverteerbare voeding.

In principe kun je alles eten wat je kunt verdragen. Onderstaande richtlijnen kun je voor een paar dagen als leidraad aanhouden. Hierna kun je je voeding geleidelijk uitbreiden tot normale voeding. Het is mogelijk dat je van één of meer producten last houdt. Dit is voor iedereen verschillend. Probeer deze producten na verloop van tijd nog eens.

Voedingsadviezen

  • Verdeel je voeding goed over de dag
  • Gebruik in ieder geval drie hoofdmaaltijden en eventueel kleine tussenmaaltijden
  • Neem de tijd om rustig te eten en goed te kauwen

Welke voeding kan ik het beste kiezen?

Je kunt dan het beste kiezen voor:

  • broodmaaltijd: wit-, bruin- of fijn volkoren brood, beschuit, knäckebröd, alle soorten smeersels, kaas, vleeswaren en zoet beleg
  • warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis
  • alle melkproducten zijn toegestaan
  • alle dranken zijn toegestaan, koolzuurhoudende dranken kunnen meer klachten geven
  • rijp fruit zoals appel, peer, banaan, perzik, meloen

Welke voeding kan ik het best vermijden? 

  • Vermijd grote, vetrijke en sterk gekruide maaltijden;
  • Gefrituurde producten en gepaneerd of hard gebakken vlees zijn zwaarder verteerbaar;
  • Grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten en zaden, pinda’s en peulvruchten.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met je diëtist of afdeling diëtetiek.

  • Diëtetiek via telefoonnummer 0413 - 40 22 50