Skip to Content

Voedingsadviezen bij maagdarmischemie

Deze folder geeft meer informatie over het en drinken bij maagdarmischemie. Ook lees je hoe je thuis je voeding kunt opbouwen.

Wat is een maagdarmischemie?

Maagdarmischemie is een aandoening van de bloedvaten die naar je maag en/of darmen gaan. Een of meerdere bloedvaten zijn vernauwd of zitten dicht, waardoor er te weinig bloed naar de maag en/of darmen gaat.

Als je eet moet er meer bloed naar de maag en darmen. Bij maagdarmischemie is de bloedtoevoer onvoldoende, waardoor je pijn en diarree kunt krijgen. Pijn kan ertoe leiden dat je steeds minder gaat eten en diarree zorgt ervoor dat de voedingstoffen niet worden opgenomen. Door je klachten kun je afgevallen zijn. Hierbij gaan spieren verloren wat voor een slechtere conditie zorgt. 

Je hebt een behandeling ondergaan om de doorbloeding te verbeteren. In deze folder lees je meer over het eten en drinken na de behandeling.

Stappenschema

Na de operatie heb je een stappenschema gekregen om de voeding op te bouwen, zodat je maag en darmen de tijd hebben om te herstellen. De snelheid van opbouw is afhankelijk van de bloeduitslagen en je klachten. We vragen daarom regelmatig naar je klachten, zoals pijn, diarree, misselijkheid en opgeblazen gevoel.

Thuis kun je de voeding verder uitbreiden. Eet bij voorkeur 6 keer per dag een kleine portie. Als je geen klachten hebt, kun je de porties geleidelijk aan groter maken, tot uiteindelijk 3 keer per dag een maaltijd. De bedoeling is dat je uiteindelijk weer gewoon kunt eten. Je gewicht neemt dan ook weer toe.

Gebruikte je thuis aanvullende drinkvoeding, dan is het advies om dit de eerste weken na de ingreep nog niet te nemen. De diëtist of arts zullen met je bespreken wanneer je weer met drinkvoeding kunt starten.

Voedingsrichtlijnen

Voor een goede conditie van hart en bloedvaten zijn gezonde voeding, een goed gewicht, voldoende lichaamsbeweging en niet roken van belang. 

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld die ervoor kunnen zorgen dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De hoeveelheden staan in onderstaande tabel.

 

Voedingsmiddelen

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per leeftijdsgroep

19-50 jaar

51-69 jaar

70 jaar en ouder

man

vrouw

man

vrouw

man

vrouw

gram groente

250

250

250

250

250

250

porties fruit

2

2

2

2

2

2

bruine of volkoren boterhammen

6-8

4-5

6-7

3-4

4-6

3-4

opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen

4-5

4-5

4

3-4

4

3-4

*gram vis

*opscheplepels peulvruchten

*gram vlees

*eieren

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

gram ongezouten noten

25

25

25

15

15

15

porties zuivel

2-3

2-3

3

3-4

4

4

gram kaas

40

40

40

40

40

40

gram smeer- en bereidingsvetten

65

40

65

40

55

35

liter vocht

1,5-2

1,5-2

1,5-2

1,5-2

1,5-2

1,5-2

*De hoeveelheden in dit vak zijn per week. Binnen dit vak kies je dagelijks 1 portie. Het is belangrijk om te variëren. Kies bijvoorbeeld 1x per week voor vis, 1x per week voor peulvruchten, 1x per week eieren en de overige dagen voor een portie vlees (100 gram).

Algemene (voedings)adviezen

Bij voorkeur krijg je voldoende energie en eiwitten binnen uit gezonde voedingsmiddelen. Lukt dit niet, maar heb je minder moeite met het eten van minder gezonde producten? Dan is dit geen probleem als dit voor een korte periode is. Na herstel of bij verbetering van de eetlust kun je je weer richten op een gezond eetpatroon.

Tips:

  • Neem rustig de tijd om te eten.
  • Verdeel de maaltijden over de dag (6-8 eetmomenten per dag).
  • Zorg voor variatie: wissel bijvoorbeeld warme en koude (tussen)maaltijden af.
  • Eet liever geen bouillon of soep vlak voor de warme maaltijd. Deze geven snel een vol gevoel.

Contact

Een arts kan je verwijzen naar een diëtist in de buurt (eerste lijn). Je kunt een diëtist vinden via: