Skip to Content

Wat betekent de omzetting van Humira® naar de biosimilar Amgevita®?

Mogelijk heb je vragen over de omzetting van Humira® naar biosimular Amgevita®. Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat is een biosimular? 

Een biosimilar is een biologisch medicijn dat erg lijkt op het originele medicijn (Humira®). Het originele biologische medicijn wordt ook wel het referentiemedicijn genoemd. Zodra het referentiemedicijn een aantal jaren op de markt is, mogen andere fabrikanten het ook gaan maken. Tot voor kort mocht het medicijn adalimumab alleen gemaakt worden door de fabrikant van Humira®. Nu mogen meer fabrikanten dit adalimumab maken en zijn er meerdere merken beschikbaar waaronder Amgevita®.

Is Amgevita® hetzelfde als Humira®?

Amgevita® is de biosimilar van Humira®. Beide middelen bevatten de werkzame stof (het geneesmiddel) adalimumab.

Waarom wordt mijn geneesmiddel Humira® omgezet?

Het patent (octrooi) van Humira® is afgelopen waardoor er veel goedkopere varianten van adalimumab op de markt zijn gekomen. De zorgverzekeraar geeft dus geen volledige vergoeding meer voor Humira® en stimuleert het landelijk gebruik van het veel goedkopere Amgevita®.

Geldt deze omzetting alleen voor Bernhoven?

Het beleid van de zorgverzekeraars is landelijk. Hierdoor wordt er in veel ziekenhuizen geswitcht.

Waar kan ik meer informatie vinden over Amgevita®?

Op de website van apotheek.nl is meer informatie over het geneesmiddel te vinden. 

Hoe moet ik Amgevita® gebruiken?

Meer informatie vind je in de folder van Amgevita® van de firma. Deze folder wordt meegegeven bij de eerste aflevering door de RegioApotheek. Deze folder is ook op onze website te vinden. Bij de eerste aflevering door de RegioApotheek volgt ook een mondelinge instructie over het geneesmiddel.

Heb ik een nieuwe spuitinstructie nodig?

Amgevita® betreft ook een spuit/pen net als Humira®. Bij levering wordt dit toegelicht door de RegioApotheek. In principe is dit niet nodig doordat je van Humira® al weet hoe te spuiten. Mocht het toch onduidelijk zijn en heb je behoefte aan een spuitinstructie, dan kun je contact opnemen met de

Wat verandert er voor mij?

Vrijwel niets. Uitgebreid onderzoek bij patiënten heeft laten zien dat de behandeling met Amgevita effectief en veilig is. De dosis (hoeveelheid medicijn) blijft hetzelfde, net zoals hoe vaak je dit middel moet gebruiken. Wat er wél verandert is de injectiepen waarmee het medicijn wordt toegediend. De pen van Amgevita® heeft een andere kleur dan de huidige pen en de blauwe knop bevindt zich bovenop.

Ik ziet dat in de nieuwe pen een andere hoeveelheid vloeistof zit, maakt dat uit?

Amgevita® heeft 0,8 ml vloeistof in de pen zitten en Humira® 0,4ml, maar de hoeveelheid medicijn adalimumab (de dosis) is voor beide pennen gelijk. Daar verandert dus niets aan.