Skip to Content

Ziekte van Dupuytren

Inleiding

Bij de ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupytren of koetsiershand genoemd) is er sprake van een goedaardige woekering van zogenaamde bindweefselcellen in de handpalm of de voetzool. Deze woekering van bindweefselcellen veroorzaakt een stevige streng die zich op den duur kan hechten aan de huid. Daarnaast hebben deze strengen de neiging om sterk samen te trekken, hetgeen tot een kromstand van de vingers kan leiden.
Hoewel de strengen weinig pijn veroorzaken, is het toch verstandig deze in een vroeg stadium operatief te laten verwijderen om een toenemende verkromming van de vingers voor te zijn. Dit kan uiteindelijk tot een gewrichtsbeschadiging leiden.

De behandeling

De operatie kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Bij lokale verdoving wordt het te opereren gebied verdoofd. De bindweefselstreng wordt via een zogenaamde zigzagincisie verwijderd. Nadat de huid is gesloten, wordt er een drukverband aangelegd.

Na de behandeling

Na de ingreep mag u weer naar huis. U krijgt drie dagen lang een drukverband en een mitella. De hand moet na de operatie met de mitella hoog gehouden worden. Drie dagen na de operatie mag u het drukverband verwijderen. De hechtingen mogen dan nat worden tijdens het wassen/douchen.

De vingers moeten regelmatig worden bewogen om verklevingen van de huid, zenuwen en pezen te voorkomen.

Eventueel heeft u al een verwijzing voor de handtherapeut mee gekregen voor de verdere nabehandeling
Na 10-14 dagen wordt u terugverwacht op de polikliniek om de hechtingen te verwijderen.
U mag de hand dan weer belasten op geleide van uw pijnklachten.

N.B.: Gebruik vanaf één week vóór de behandeling tot twee weken na de behandeling geen aspirine. Dit middel verhoogt de kans op nabloedingen. Paracetamol 500 mg is een goed alternatief. U dient twee weken voor de operatie te stoppen met roken tot minstens 4 weken na de operatie.

Mogelijke complicaties

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen. De geopereerde hand kan een tijd gezwollen zijn en wat stijf aanvoelen. Daarnaast is de wond gevoelig en heeft u minder kracht. Dit zal verbeteren wanneer u uw hand onbelast in beweging houdt.

Wat te doen bij problemen thuis?

Tijdens kantooruren: 0413-40 19 74

Na kantooruren: Spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00

Heeft u nog vragen?

Heeft u na deze informatie gelezen te hebben of na de operatie nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen .

ZBC Plastische Chirurgie Uden
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 19 74