Spring naar de content

Echo van het hart

Uw behandelend arts heeft een echo van het hart aangevraagd. In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Wat is een echografie?

Bij een echografie brengen we met geluidsgolven die je niet kunt horen een lichaamsdeel in beeld. In dit geval uw hart. Dit doen we met een instrument dat probe heet. Op de probe doen we wat gel zodat we de probe over de borst kunnen schuiven. De gel voelt wat koud aan.

We zenden geluidsgolven uit die weerkaatsen op het hart en de bloedstroom, dat is de echo. De geluidsgolven worden omgezet in beeld en geluid. Zo zien we op een beeldscherm het hart en kunnen we kijken hoe het hart beweegt en horen we de bloedstroom. Op het moment dat we bloedstroom meten hoort u de hartslag van u zelf.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • U trekt uw bovenkleding uit en neemt plaats op de onderzoekstafel.
  • We sluiten u aan op een monitor met ECG-elektroden. We plakken de elektroden op uw lichaam. Deze elektroden nemen uw hartslag waar en registreren het hartritme.
  • U gaat op uw rug of linkerzij liggen en dan maakt de laborant opnames. Daarvoor krijgt u wat geleidingsgel op uw borst. Daarna beweegt de laborant een klein apparaatje (de transducer) over de borstkas op de plaats waar het hart ligt. Op het beeldscherm is het hart van verschillende kanten te zien. De beelden worden digitaal vastgelegd. Het onderzoek doet meestal geen pijn. Soms wordt het bewegen met de transducer over de borst als vervelend ervaren.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het hele onderzoek duurt ongeveer twintig tot veertig minuten.

Hoe bereidt u zich voor?

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden voor dit onderzoek.

Waar moet u zijn?

U meldt zich aan de balie van poli cardiologie op het afgesproken tijdstip. Route 120.
Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts en niet van de laborant. Als er voor u nog geen vervolgafspraak is gemaakt, kunt u zelf een afspraak maken met uw behandelend cardioloog of huisarts. De cardioloog beoordeelt de beelden en geeft de uitslag aan uw arts. Uw arts bespreekt de uitslag met u.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan naar de polikliniek cardiologie op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur – 17.00 uur:  0413 – 40 19 23.

Kunt u niet op deze afspraak komen? Bel ons dan voor een nieuwe afspraak.