Spring naar de content

Echo van het hart

Uw behandelend arts heeft een echo van het hart aangevraagd. In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven (ultrageluid). Deze geluidsgolven zijn onhoorbaar en onschadelijk. Sommige weefsels (zoals het hart) weerkaatsen de op hen gerichte geluidsgolven sterker terug dan andere weefsels, dat is de echo. Op die manier krijgen we informatie over bijvoorbeeld de structuur van het hart. De weerkaatsing van het ultrageluid op de bloedstroom geeft informatie over de snelheid en de stroomrichting van het bloed dat door het hart stroomt. Met dit onderzoek kunnen we nagaan of er afwijkingen aan het hart zijn.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • U trekt uw bovenkleding uit en neemt plaats op de onderzoekstafel.
  • We sluiten u aan op een monitor met ECG-elektroden. We plakken de elektroden op uw lichaam. De elektroden vangen uw hartslag op en registreren die.
  • U gaat op uw rug of linkerzij liggen en dan maakt de laborant opnames. Daarvoor krijgt u wat geleidingsgel op uw borst. Daarna beweegt de laborant een klein apparaatje (de transducer) over de borstkas op de plaats waar het hart ligt. Op het beeldscherm is het hart van verschillende kanten te zien. De beelden worden digitaal vastgelegd. Het onderzoek doet meestal geen pijn. Soms wordt het bewegen met de transducer over de borst als vervelend ervaren.

Snelheid van de bloedstroom meten

We brengen het hart in beeld. Maar we kunnen ook de snelheid van de bloedstroom in het hart meten. Als de versterker aangezet wordt, hoort u die bloedstroom.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het hele onderzoek duurt ongeveer twintig tot veertig minuten.

Moet u zich voorbereiden?

Nee. Voor dit onderzoek hoeft u zich verder niet voor te bereiden.

Waar moet u zijn?

U meldt zich aan de balie van poli cardiologie op het afgesproken tijdstip. Route 120.
Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte  van de afdeling functieonderzoek, route 110.
De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

Het onderzoek is op route 110.

Wat gebeurt er als u niet kunt komen?

Als u niet op de afspraak kunt komen, bel ons dan meteen op. Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek cardiologie: 0413 - 40 19 23. We maken dan een nieuwe afspraak voor u.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts en nooit van de laborant. Als er voor u nog geen vervolgafspraak is gemaakt, dan helpt de laborant u hierbij. De cardioloog beoordeelt de beelden en geeft de uitslag aan uw arts. Uw arts bespreekt de uitslag met u.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Bel dan met de polikliniek cardiologie:

  • telefoonnummer: 0413 - 40 19 23