Spring naar de content

Elektrocardiogram

(Baby's, kinderen en volwassen)

Uw behandelend arts heeft een elektrocardiogram, (ECG) aangevraagd. Een ECG wordt ook wel een hartfilmpje genoemd.

Waarom een ECG?

Een electrocardiogram wordt gemaakt om een beter beeld te krijgen van de hartactiviteit, ritmestoornissen, zuurstofgebrek van de hartspier en andere afwijkingen.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De laborant vraagt u uw bovenlichaam, uw enkels en polsen bloot te maken. Daarna gaat u op uw rug op de onderzoektafel liggen. Als dit voor u lastig is, dan zoekt de laborant een oplossing voor dit probleem. Bijvoorbeeld in de rolstoel is het ook mogelijk dit onderzoek te verrichten.
  • U krijgt op de borstkast een spray gespoten die voor een goede geleiding zorgt. Daarna worden er zuignapjes geplaatst: 6 op de borst, 2 op de armen en 2 op de benen of heupen.
  • Als de voorbereidingen klaar zijn blijft u een paar minuten stil en ontspannen liggen. In de periode dat u stil op bed ligt registreert het ECG-apparaat uw hartritme. Dat kunt u zien op een beeldscherm. Het ECG kan geprint worden of digitaal worden verstuurd.
  • Voor ouders die met hun kind komen blijft de procedure hetzelfde. Wij hebben kleinere elektroden die we gebruiken voor baby’s. Wij zullen proberen uw kind gerust te stellen en op een speelse manier kennis te laten maken met het ECG.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer tien minuten.

Waar moet u zijn?

U meldt zich aan de balie van poli cardiologie op het afgesproken tijdstip. Route 120.
Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.
Het onderzoek is op route 110.

Wat gebeurt er als u niet kunt komen?

Als u niet op uw afspraak kunt komen, bel ons tussen 8.30-17.00 uur dan meteen op, telefoon 0413 - 40 19 23. We maken dan een nieuwe afspraak voor u.

Moet u zich voorbreiden?

Voor dit onderzoek hoeft u zich verder niet voor te bereiden.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag nooit van de laborant. Het ECG wordt door een cardioloog beoordeeld. Dat gebeurt meteen na het onderzoek. De cardioloog schrijft de uitslag op en geeft die aan u mee in een envelop voor uw huisarts. U gaat met die uitslag naar uw eigen arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

Vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, bel ons dan op nummer 0413 - 40 19 23, polikliniek cardiologie. U kunt ons van maandag t/m vrijdag bellen van 8.30-17.00 uur.