Spring naar de content

Stressecho van het hart

U heeft met uw cardioloog besloten dat u een stressecho krijgt van uw hart. Stressecho is een techniek waarbij wordt onderzocht of er vernauwingen zitten in de kransslagaders van uw hart. Bij dit onderzoek is de vraag: hoe functioneert het hart bij inspanning? Vaak wordt als inspanningstest voor het hart een fietsproef gedaan. Wanneer dit bij u niet kan of geen zin heeft, dan krijgt u een stressecho.

Wat is een echografie?

Bij een echografie brengen we met geluidsgolven die je niet kunt horen een lichaamsdeel in beeld. In dit geval uw hart. We zenden geluidsgolven uit die weerkaatsen op het hart, dat is de echo emn die echo kunnen we in beelden en/of geluid omzetten. Zo zien we op ene beeldscherm het hart en kunnen we kijken of het hart goed werkt en of alles in orde is. Om de geluidsgolven op te vangen, gebruiken we een instrumentje dat heet probe. Op de probe doen we wat gel zodat we de probe over de borst kunnen schuiven. De gel voelt wat koud aan.

Wat is een stressecho?

Bij een stressecho geven we u bepaalde medicijnen via de aders in uw arm. Hierdoor verhoogt uw hartslag en heeft uw hart meer zuurstof nodig. Daardoor neemt ook de toevoer van bloed naar uw hart toe. Zo ontstaat eenzelfde situatie als wanneer u zich lichamelijk inspant.

Het onderzoek wordt gedaan door een cardioloog. We bewaken uw hartritme de hele tijd. We meten uw bloeddruk, we maken filmpjes van het hart (ECG) en we maken een echografie.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek wordt gedaan op de functieafdeling en u meldt zich op de met u afgesproken tijd aan eerste balie op route 120 op de eerste verdieping van Bernhoven.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Kom niet alleen naar het ziekenhuis. Neem iemand mee die u begeleidt, want mogelijk voelt u zich na het onderzoek niet helemaal fit.
  • U mag gewoon eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Als we met het onderzoek beginnen, moet u uw hemd/trui uittrekken, voor vrouwen geldt ook dat de beha af moet. U gaat op het bed zitten, dan plakken we drie elektrodes op uw borst en vijf op uw rug. Hiermee bewaken we uw hartslag. Ook krijgt u een automatische bloeddrukmeter om uw bovenarm. Op uw wijsvinger klemmen we de saturatiemeter, met dit apparaatje meten ze uw zuurstof.

De laborant prikt een infuus in de ader van uw arm waardoor we u dan medicijnen geven.

Dan beginnen we met de echografie.

Daarna geven we u medicijnen via het infuus. Iedere drie minuten krijgt u een beetje meer van deze medicijnen. Dat doen we net zo lang tot dat we de hartslag krijgen die we van te voren hebben berekend. Dit kan voor u niet zo prettig zijn. Als u last krijgt van hartkloppingen, of andere klachten krijgt zeg dit dan tegen de verpleegkundige die naast u zit.

We meten tijdens het onderzoek telkens uw bloeddruk, natuurlijk maken we opnames via de echo en we maken soms een elektrocardiogram (ECG), dat is een filmpje van uw hart.

Als het onderzoek klaar is en uw hartslag weer helemaal gewoon is halen we de zuurstofmeter, het infuus, de bloeddrukmeter en de elektroden weg.

De uitslag

De resultaten van dit onderzoek zijn niet meteen bekend. U krijgt de uitslag van dit onderzoek te horen van uw specialist bij de volgende keer dat u naar de polikliniek gaat. Het kan ook zijn dat de uitslag aan u wordt doorgegeven via een telefoontje. U hoort dat via de poli. Is er nog geen vervolgafspraak voor u gemaakt? Ga dan langs bij de poli cardiologie om zelf een afspraak te maken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, aarzel niet en bel ons even, u bereikt de poli cardiologie van maandag t/m vrijda tussen8.30 – 17.00 UUR OP 0413 – 40 19 23.

Bel ons ook als u niet naar uw afspraak kunt komen.