Skip to Content

Stressecho van het hart

In overleg met je arts heb je besloten dat je een onderzoek van uw hart krijgt. Het gaat om een stress-echocardiografie. In deze folder lees je meer over dit onderzoek.

Wat is een echografie?

Bij een echografie brengen we met geluidsgolven die je niet kunt horen een lichaamsdeel in beeld. In dit geval het hart. Dit doen we met een instrument dat transducer heet. Op de transducer doen we wat gel zodat we deze over de borst kunnen schuiven. De gel voelt wat koud aan.

We zenden geluidsgolven uit die weerkaatsen op het hart en de bloedstroom, dat is de echo. De geluidsgoven worden omgezet in beeld en geluid. Zo zien we op een beeldscherm het hart en zien we hoe het hart beweegt en horen wij de bloedstroom. Op het moment dat we bloedstroom meten hoor je de hartslag van je zelf.

Wat is een stressecho?

Tijdens dit echo-onderzoek geven wij een bepaalde medicijn ( Dobutamine) in de bloedbaan via een infuusnaaldje. Terwijl je rustig op de onderzoekstafel ligt gaat je hart sneller kloppen zoals het dat ook doet als je je inspant. Daarom noemen we het een stressecho. De cardioloog voert het onderzoek uit. Tijdens het echo-onderzoek bewaken wij je hartritme, bloeddruk, en zuurstofgehalte in het bloed en we maken filmpjes van het hart (ECG).

Je kunt klachten krijgen. Bijvoorbeeld: hartkloppingen, druk of pijn op de borst, stijging of daling van de bloeddruk, misselijkheid of hoofdpijn. Voel je een of meer van die klachten zeg het dan altijd tegen de laborant. Meestal komen deze klachten door het medicijn Dobutamine dat je tijdens het onderzoek krijgt. Het stoppen van het infuus zorgt er voor dat de klachten meestal weer snel verdwijnen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Bij dit onderzoek is de cardioloog aanwezig, samen met 1 of 2 laboranten.

  • Je trekt je bovenkleding uit en neemt plaats op de onderzoekstafel.
  • We sluiten je aan op een monitor met ECG-elektroden. We plakken de elektroden op je lichaam. Deze elektroden nemen de hartslag waar en registreren het hartritme.
  • Ook krijg je een automatische bloeddrukmeter om de bovenarm.
  • Op je wijsvinger klemmen we een saturatiemeter, daarmee meten we het zuurstofgehalte in je bloed.
  • Ook krijg je een infuusnaaldje in een ader in je arm.
  • Je gaat op je rug of linkerzij liggen en dan maakt de laborant de rustopnames. Daarvoor krijg je wat geleidingsgel op de borst. Daarna beweegt de laborant de transducer over de borstkas op de plaats waar het hart ligt. Op het beeldscherm is het hart van verschillende kanten te zien.
  • Tijdens het onderzoek brengen we met tussenpozen de linkerkamer en de aortaklep in beeld om vast te leggen hoe je hart werkt bij een hogere hartslag.
  • We meten regelmatig je bloeddruk en letten op het hartfilmpje, elektrocardiogram (ECG),

Als het onderzoek klaar is en je hartslag weer helemaal gewoon is halen we de zuurstofmeter, het infuus, de bloeddrukmeter en de elektroden weg.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het hele onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Hoe bereid je je voor?

Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden voor dit onderzoek.

Kom niet alleen naar het ziekenhuis. Neem iemand mee want mogelijk voel je je na het onderzoek niet helemaal fit. Je begeleider kan jou dan naar huis brengen, of kom met het openbaar vervoer.

Waar moet je zijn?

  • Je meldt je digitaal aan met jouw QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden.
  • Na het aanmelden ga je in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek zitten, op route 110.
  • De laborant weet dat je hier wacht en haalt je op als je aan de beurt bent.

De uitslag

De resultaten van dit onderzoek zijn niet meteen bekend. Je krijgt de uitslag van het onderzoek van je behandelend arts. Als er nog geen vervolgafspraak is gemaakt, dan helpt de laborant je hierbij. De cardioloog beoordeelt de beelden en geeft de uitslag aan je behandelend arts. Deze bespreekt de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan met de polikliniek cardiologie op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur – 17.00 uur op  0413 – 40 19 23.

Kun je niet op deze afspraak komen? Bel ons dan op voor een nieuwe afspraak.