Spring naar de content

Aambeien - Poliklinische behandeling van aambeien

In deze folder vindt u algemene informatie over onderzoek en behandelingsmogelijkheden van aambeien. Wij wijzen u erop dat uw situatie kan afwijken van de algemene regels. Eerst vertellen we u hoe de ingreep verloopt. Aan het eind vindt u meer informatie over wat aambeien zijn, de oorzaak, de klachten en wat u er zelf aan kunt doen om aambeien te voorkomen.

Hoe verloopt het onderzoek?

De klachten die aambeien kunnen geven, kunnen ook voorkomen bij andere afwijkingen van de endeldarm of de anus. Het is daarom belangrijk dat er een goed onderzoek wordt verricht en gekeken wordt naar de anus, het anale kanaal en het begin van de endeldarm. Dit noemen we een proctoscopie.

De chirurg doet het onderzoek. 

 • Daarvoor moet u op de linker zijde gaan liggen. Daarbij kijkt de chirurg naar de omgeving van de anus en de anus zelf. De chirurg voert met de vinger een inwendig onderzoek uit van de anus en het begin van de endeldarm.
 • Daarna kijkt de arts met behulp van een kijkbuisje naar binnen. Hierbij kan worden vastgesteld of er aambeien of andere afwijkingen aanwezig zijn. U hoort meteen of u aambeien heeft  en deze worden meteen behandeld.
  Soms beslist de arts dat er een wat uitgebreider onderzoek moet plaats vinden, een sigmoïde- scopie.

Poliklinische behandeling

Voor de poliklinische behandeling is geen verdoving of narcose nodig.

Hoe bereidt u zich voor?

Voor de behandeling krijgt u via de anus een klysma toegediend.

Hoe verloopt de poliklinische ingreep?

De meest toegepaste methode is het afbinden van aderen die de aambeien als het ware voeden, dit gebeurt met behulp van rubberen bandjes. Het slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en het wondje geneest met een littekentje en de aambei zal kleiner worden. 

Duur van de ingreep

De ingreep duurt ongeveer een kwartiertje.

Het resultaat van de ingreep

Bij meer dan de helft van de patiënten verloopt de ingreep met een goed resultaat na de eerste poliklinische behandeling van aambeien.

Bij ernstige verzakking van de aambeien kan een tweede of een derde poliklinische behandeling nodig zijn.

Heeft u klachten na de behandeling?

Na de behandeling kunt u een  of twee dagen het gevoel hebben dat u ontlasting moet krijgen. De ernst van de klachten is afhankelijk  van de grootte van het behandelde oppervlak. De meeste patiënten hebben geen pijnstillers nodig.

Het helpt als u een warm bad of douche neemt. Daardoor ontspant zich het behandelde gebied.
U moet voorkomen dat uw ontlasting hard wordt. Daarom moet u extra voedingsvezels nemen en veel (water) drinken. Dat maakt de ontlasting zacht.

Houd u zich aan deze leefregels, maar u blijft toch klachten houden, dan is een tweede behandeling misschien nodig. Dit gaat in overleg met uw behandelend arts.

Het anale kanaal is na een behandeling meestal binnen drie tot vier weken genezen.

Zijn er complicaties?

Door een ontsteking op de behandelde plaats kan er 1 a 2 dagen een kleine temperatuursverhoging optreden.
De rubberen bandjes verlaten de endeldarm met de ontlasting. Als dat gebeurt  kunt u wat bloedverliezen. Dit kan na 1 tot 3 dagen gebeuren, dit is normaal.
Als het bloedverlies meer lijkt dan een kopje vol, neem dan contact op met de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Contactgegevens

Polikliniek chirurgie - 0413 - 40 19 59, route 041 (tijdens kantooruren)
Spoedeisende hulp -  0413 - 40 10 00, route 070 (buiten kantooruren)
Mocht het onverhoopt nodig zijn dat u naar de spoedeisende hulp van Bernhoven komt. Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost'.

Wat zijn aambeien?

Aambeien (medische term: haemorrhoïden) zijn uitgezakte zwellichamen nabij de anus. Deze zwellichamen heeft iedereen. Ze bevinden zich aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Zo'n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats: binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen.

Wat is de oorzaak?

Op zich zijn die gezwollen bloedvaten niet meer dan zwakke plekken. U kunt er last van krijgen als er veel druk wordt uitgeoefend op die plaatsen. In de buurt van de anus hebben ze vaak nogal wat te verduren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • veel zitten,
 • onvoldoende lichaamsbeweging,
 • een te hoog lichaamsgewicht.

De voornaamste oorzaak echter zit in ons eten. Tegenwoordig bevat het voedsel minder vezelstoffen. Vezelstoffen verteren niet en houden vocht vast, waardoor de ontlasting zacht en week wordt. Het ontbreken van deze vezelstoffen in de voeding maakt dus dat de ontlasting hard en droog kan worden. Daardoor verloopt de stoelgang niet zo gemakkelijk. Veel persen en kracht zetten is een zware belasting voor zwakke plekken, zoals gezwollen bloedvaten bij de anus. Ze raken geïrriteerd en zwellen op. Zo kunt u last van aambeien krijgen.

Wat zijn de klachten?

Aambeien kunnen verschillende klachten geven.

 • Soms zakken aambeien uit, mogelijk zelfs door de sluitspier heen naar buiten. Dit geeft meestal een propgevoel.
 • Het slijmvlies op de aambei kan kwetsbaar worden, waardoor er bij het afvegen wat helder rood bloed op het toiletpapier komt.
 • Het is ook mogelijk dat er wat darmslijm en/of dunne ontlasting door de sluitspier `lekt'. Dit veroorzaakt vaak hinderlijke jeuk.
 • Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op, en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helder rood bloed na - of op - de ontlasting.
 • De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk geeft.
 • Wanneer de inklemming verder toeneemt, ontstaat vaak pijn en eventueel een pijnlijke zwelling in de anus. Er vormt zich dan een bloedstolsel in de aambei (getromboseerd haemorrhoïd).

Kunt u klachten zelf verhelpen en/of voorkomen?

Aambeien die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. Klachten kunnen worden voorkomen door:

 • de ontlasting zacht te houden door veel voedingsvezels te eten (zemelen, bruinbrood, etc) en veel water te drinken. Zemelen koopt u bij de kruidenier of drogist. Doe een eetlepel in een kop yoghurt. Doe dit drie keer per dag. Al gauw wordt de ontlasting minder hard en minder droog. Wordt de ontlasting echter te dun, dan kunt u volstaan met één of twee eetlepels per dag.
 • Het is belangrijk dat u bij aandrang voor ontlasting, het toiletbezoek niet te lang uitstelt.
 • Om klachten van uitzakkende aambeien te voorkomen is het belangrijk dat u tijdens de stoelgang persen zoveel mogelijk vermijdt.
 • Regelmatig een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook bij branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus is een warm zitbad een goed middel om deze klachten te bestrijden (hygiëne). Zalven en zetpillen helpen eveneens tegen pijn en branderigheid.
 • Zorg verder voor voldoende beweging. Dat geldt met name als u een zittend leven leidt. Wij adviseren u af te vallen als u te zwaar bent.
 • Gebruik niet teveel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Deze stoffen prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, aarzel dan niet deze te stellen aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundige.