Spring naar de content

Aambeien - Poliklinische behandeling van aambeien

In deze folder vertellen we u meer over onderzoek en behandeling van aambeien. Eerst vertellen we u hoe de ingreep verloopt. Aan het eind vindt u meer informatie over wat aambeien zijn, de oorzaak, de klachten en wat u er zelf aan kunt doen om aambeien te voorkomen. 

De beschrijving is heel algemeen. Hoe de behandeling precies verloopt hangt ook af van uw eigen omstandigheden.

Hoe verloopt het onderzoek?

De klachten die aambeien kunnen geven, kunnen ook voorkomen bij andere problemen van de endeldarm of het poepgat (ook wel anus genoemd). Het is daarom belangrijk het poepgat goed wordt onderzocht, net als het anale kanaal en het begin van de endeldarm. Dit onderzoek heet proctoscopie.

De chirurg doet het onderzoek. 

 • Daarvoor moet u op de linker zijde gaan liggen. Daarbij kijkt de chirurg naar de omgeving van de anus en de anus zelf. De chirurg voelt met de vinger ook aan de binnenkant van de anus en het begin van de endeldarm.
 • Daarna kijkt de arts met een kijkbuisje naar binnen. Zo kan de dokter zien of er aambeien of andere afwijkingen zijn. U hoort meteen of u aambeien heeft en deze worden meteen behandeld.
  Soms beslist de arts dat er een wat uitgebreider onderzoek nodig is: een sigmoïde- scopie.

Poliklinische behandeling

Als de aambeien op de polikliniek behandeld kunnen worden, is geen verdoving nodig.

Hoe bereidt u zich voor?

Voor de behandeling krijgt u via de anus een klysma toegediend.

Hoe verloopt de poliklinische behandeling?

De meest toegepaste manier is het afbinden van aderen die de aambeien als het ware voeden, dit gebeurt met behulp van rubberen bandjes. Het slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af. Het wondje geneest met een littekentje en de aambei wordt kleiner. 

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.

Het resultaat van de ingreep

Bij meer dan de helft van de patiënten verloopt de ingreep met een goed resultaat na de eerste poliklinische behandeling van aambeien.

Als de aambeien ernstige verzakt zijn, zeg maar uitstulpen, dan is een tweede of een derde poliklinische behandeling nodig.

Heeft u klachten na de behandeling?

Na de behandeling kunt u een  of twee dagen het gevoel hebben dat u moet poepen. Hoe erg die klachten zijn, hangt af  van hoe groot de behandelde aambeien zijn. De meeste patiënten hebben geen pijnstillers nodig.

Het helpt als u een warm bad of douche neemt. Daardoor ontspant zich het behandelde gebied.
U moet voorkomen dat uw poep hard wordt. Daarom moet u extra voedingsvezels nemen en veel (water) drinken. Dat maakt de poep zacht.

Houd u zich aan deze leefregels, maar u blijft toch klachten houden, dan is een tweede behandeling misschien nodig. Dit gaat in overleg met uw behandelend arts.

Het anale kanaal is na een behandeling meestal binnen drie tot vier weken genezen.

Zijn er complicaties?

Door een ontsteking op de behandelde plaats kunt u 1 a 2 dagen een klein beetje koorst krijgen.
De rubberen bandjes laten op een gegeven ogenblik los en worden vanzelf uitgepoept. Als dat gebeurt kunt u wat bloed bij de poep hebben. Dit kan na 1 tot 3 dagen gebeuren, dit is normaal.
Als het bloedverlies meer lijkt dan een kopje vol, neem dan contact op met de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Contactgegevens

 • Polikliniek chirurgie - 0413 - 40 19 59, route 041 (tijdens kantooruren)
 • Buiten kantooruren belt u de receptie van het ziekenhuis: 0413 - 40 40 40

Als u naar de spoedeisende hulp moet komen, volg dan bij het ziekenhuis de borden spoedpost.

Wat zijn aambeien?

Aambeien (medische term: haemorrhoïden) zijn uitgezakte zwellichamen vlakbij het poepgat (anus). Deze zwellichamen heeft iedereen. Ze bevinden zich aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Zo'n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats: binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen.

Wat is de oorzaak?

Op zich zijn die gezwollen bloedvaten niet meer dan zwakke plekken. U kunt er last van krijgen als er veel druk wordt uitgeoefend op die plaatsen. In de buurt van de anus hebben ze vaak nogal wat te verduren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • veel zitten,
 • onvoldoende lichaamsbeweging,
 • een te hoog lichaamsgewicht.

De voornaamste oorzaak echter zit in ons eten. Tegenwoordig zitten in het voedsel minder vezelstoffen. Vezelstoffen verteren niet en houden vocht vast, waardoor de ontlasting zacht en week wordt. Als er geen of te weinig vezels in de voeding zitten kan dat de ontlasting hard en droog maken. Daardoor gaat het poepen niet zo gemakkelijk. Veel persen en kracht zetten is een zware belasting voor zwakke plekken, zoals gezwollen bloedvaten bij de anus. Ze raken geïrriteerd en zwellen op. Zo kunt u last van aambeien krijgen.

Wat zijn de klachten?

Aambeien kunnen verschillende klachten geven.

 • Soms zakken aambeien uit, mogelijk zelfs door de sluitspier heen naar buiten. Dit geeft meestal een propgevoel.
 • Het slijmvlies op de aambei kan kwetsbaar worden, waardoor er bij het afvegen wat helder rood bloed op het toiletpapier komt.
 • Het is ook mogelijk dat er wat darmslijm en/of dunne ontlasting door de sluitspier`lekt'. Hierdoor krijg je last van jeuk.
 • Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op, en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helder rood bloed na het poepen of u zit het op de poep zitten.
 • De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk geeft.
 • Wanneer de inklemming verder toeneemt, ontstaat vaak pijn en eventueel een pijnlijke zwelling in de anus. Er vormt zich dan een bloedstolsel in de aambei (getromboseerd haemorrhoïd).

Kunt u klachten zelf verhelpen en/of voorkomen?

Aambeien die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. Klachten kunnen worden voorkomen door:

 • de poep zacht te houden door veel voedingsvezels te eten (zemelen, bruinbrood, etc) en veel water te drinken. Zemelen koopt u bij de kruidenier of drogist. Doe een eetlepel in een kop yoghurt. Doe dit drie keer per dag. Al gauw wordt de poep minder hard en minder droog. Wordt de ontlasting echter te dun, dan kunt u volstaan met één of twee eetlepels per dag.
 • Het is belangrijk dat u bij aandrang voor ontlasting, het toiletbezoek niet te lang uitstelt.
 • Om klachten van uitzakkende aambeien te voorkomen is het belangrijk dat u tijdens de stoelgang persen zoveel mogelijk vermijdt.
 • Regelmatig een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook bij branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus is een warm zitbad een goed middel om deze klachten te bestrijden (hygiëne). Zalven en zetpillen helpen eveneens tegen pijn en branderigheid.
 • Zorg verder voor voldoende beweging. Dat geldt met name als u een zittend leven leidt. Wij adviseren u af te vallen als u te zwaar bent.
 • Gebruik niet teveel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Deze stoffen prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, aarzel dan niet deze te stellen aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundige.