Skip to Content

Darmspoelen met een Chait katheter

Darmspoelen is een kunstmatige manier om de ontlasting op gang te brengen. Dit is nodig als je de ontlasting niet kwijtraakt, of als je incontinent bent. Bij darmspoelen wordt er water in de darm ingebracht, waardoor de ontlasting met het water eruit komt.

Darmspoelen met een Chait katheter is bedoeld om de dikke darm voor een groot deel helemaal leeg te maken, zodat de klachten van een te volle dikke darm verdwijnen.

Bij een Chait katheter wordt antegraad gespoeld, dat betekent dat het water met de stroom van de ontlasting meegaat, van boven naar beneden dus. Bij normale darmspoelingen gebeurt dit juist tegen de stroomrichting in. Voor een spoeling met een Chait katheter wordt gekozen als de gewone darmspoeling te weinig resultaat oplevert.

Hoe wordt de Chait katheter geplaatst?

Een Chait katheter is een buigzaam siliconen slangetje dat door een chirurg via de buikwand wordt ingebracht in de darm met behulp van een scopie. De MDL-arts voert de scopie uit en controleert of de katheter goed ligt. De Chait katheter wordt geplaatst aan het begin van de dikke darm. Het slangetje heeft aan het eind een soort krulstaartje dat voorkomt dat het slangetje uit de darm valt. Tijdens deze ingreep krijg je een licht roesje en plaatselijke verdoving. Om de darm aan de buikwand vast te laten groeien worden drie hechtingen gebruikt. Deze hechtingen worden na ongeveer twee weken verwijderd.

chait katheter

Waar vindt de ingreep plaats?

De Chait katheter wordt op de poliklinische operatiekamer van Bernhoven in Uden ingebracht. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Je mag in principe dezelfde dag weer naar huis. Soms wordt er voor gekozen dat je een nacht blijft.

Hoe bereid je je voor?

De darm moet goed leeg zijn zodat het plaatsten van de katheter goed verloopt. Hiervoor krijg je laxeermiddelen mee. Je moet ook nuchter zijn. Dat betekent dat je vanaf middernacht voordat de ingreep plaatsvindt niet meer mag eten en drinken. Je mag ook niet roken. Medicijnen mag je gewoon met water innemen. Gebruik je antistolling medicijnen, overleg dan even met de behandelend arts hoe je deze moet gebruiken.

Thuis met een Chait katheter en dan?

De darm en buikwand moeten eerst genezen. Dat duurt twee weken. Tot die tijd voorbij is moet je met de ontlasting omgaan zoals je dat gewend was vóór de ingreep. Als na twee weken de hechtingen zijn verwijderd, mag je beginnen met darmspoelen via de nieuwe katheter. Het spoelen via de Chait katheter gaan we langzaam opbouwen. We starten met 50cc per keer en gaan dit langzaam opbouwen.


Het is mogelijk dat er lekkage van vocht (darmsappen) langs de Chait katheter voorkomt. Meestal is dit een teken dat de darm niet geheel schoon van ontlasting is. De darmsappen zijn agressief voor de huid. Hierom is belangrijk om de huid rondom de insteek plaats van de Chait katheter goed schoon en droog te houden. Je maakt de huid schoon met een gaasje en wat kraanwater. We bestellen een speciale pleister en de huid kun je behandelen met zinkolie, Bepanthen zalf of Vaseline. Deze middelen helpen om klachten verminderen.

Zijn er complicaties?

De eerste tijd na inbrengen van de Chait katheter worden als zeer pijnlijk ervaren. Je krijgt hiervoor de juiste pijnstilling mee.

De huid rondom de katheter kan een lichte ontsteking laten zien, de huid rondom de katheter is dan wat rood.

Het kan zijn dat er zich littekenweefsel/wildvlees vormt bij de insteek. Dit is niet gevaarlijk, je kunt een afspraak maken op de poli om dit te laten beoordelen. Behandelen doen we eventueel met een speciale oogzalf.

Wat te doen bij problemen?

Mocht er bijvoorbeeld een probleem ontstaan doordat de katheter los dreigt te zitten of naar buiten komt, dan neem je meteen contact op met de stoma/continentie verpleegkundige, poli chirurgie, of buiten kantoortijden de afdeling spoedeisende hulp.

We bestellen een zogenaamde Ace stopper (stopje), deze kun je inbrengen in de fistel gang als de katheter er uit is gevallen, om dicht groei te voorkomen.

  • Stoma/continentie verpleegkundige, op werkdagen (behalve woensdag) 0413-40 26 62
  • Polikliniek chirurgie, op werkdagen tot 17.00 uur bereikbaar op 0413 – 40 19 59
  • Buiten kantooruren: de receptie van het ziekenhuis: 0413 - 40 40 40

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, aarzel dan niet en neem contact op met de polikliniek chirurgie: 0413 – 40 19 59