Skip to Content

Energie- en eiwitrijke voedingsadviezen voor kinderen

Als je kind ziek is heeft het lichaam extra energie (brandstof) nodig. Maar omdat je kind ziek is, is het vaak lastig om voldoende te eten en te drinken. Wanneer het eten niet goed gaat, kan er een verhoogd risico zijn op ongewenst gewichtsverlies, verlies van spieren en conditie of onvoldoende groei.

Naast energie zijn eiwitten belangrijk. Het zijn bouwstoffen voor het lichaam. Het eten van voldoende eiwitten kan helpen de spieren in het lichaam sterk te houden. Wat belangrijk is voor de conditie van je kind. De belangrijkste eiwitleveranciers zijn: melkproducten, vlees of vervanging, vis, kaas, ei, peulvruchten, noten en pinda’s, brood en granen.

De adviezen die worden gegeven zijn algemeen van aard. Ieder kind heeft zijn eigen voedingsgewoonten, voorkeuren en smaak. Uitproberen van voedingsmiddelen en verschillende smaken is dus belangrijk.

Laat jezelf adviseren en informeren door de diëtist en/of (kinder)arts bij kinderen jonger dan 1 jaar.

Algemene voedingsadviezen

  • Laat je kind rustig eten.
  • Zorg voor afwisseling in het eten.
  • Pas de portie aan de eetlust aan. Een vol bord kan de eetlust verminderen.
  • Gebruik volle melkproducten.
  • Voeg extra suiker, jam, stroop of honing toe om het eten energierijker te maken.
  • Verdeel de maaltijden goed over de dag.
  • Voeg een scheutje ongeklopte slagroom toe aan vla, pap, soep, saus of puree.
  • Laat je kind genoeg drinken:
    • 1-3 jaar: 5-7 bekers per dag (750-1000 ml)
    • 4-8 jaar: 7-10 bekers per dag (1000-1500 ml)
    • 9-18 jaar: 7-10 bekers per dag (1000-1500 ml)
  • Kies liever energierijke dranken zoals vruchtensap, aanmaaklimonade en volle melk(producten).
  • Laat je kind vlak voor de (warme) maaltijd niet veel drinken. Dit kan de eetlust verminderen. 

Broodmaaltijden

  • Gebruik dubbel hartig beleg en/of een extra plakje kaas of vlees uit het vuistje.
  • Besmeer het brood royaal met roomboter of margarine.
  • Een schaaltje pap of vla eet vaak gemakkelijker dan een boterham.
  • Brood kan vervangen worden door muesli of andere ontbijtgranen met volle melkproducten.
  • Probeer als variatie verschillende broodsoorten zoals krentenbrood, suikerbrood of een worsten-, kaas- of saucijzenbroodje.
  • Maak in plaats van een belegde boterham een tosti of wentelteefje.
  • Kies een keer een snack bij of op de boterham zoals (gebakken) ei, (gebakken) vis, huzarensalade, eiersalade, kroket, frikandel of knakworst.

Warme maaltijd

  • Geef je kind geen bouillon of soep vlak voor de warme maaltijd, deze geven snel een vol gevoel.
  • Verrijk jus, sausjes, aardappelgerechten, pastagerechten of groenten met een klontje roomboter, margarine, een scheutje (kook)room, slagroom, crème fraîche, een lepel kaas en/of mayonaise.
  • Voeg extra room of siroop aan het nagerecht toe. Geef het nagerecht niet direct na de warme maaltijd, maar een half uurtje later.
  • Indien mogelijk een ruime portie (50-100 gram) vlees of vervanging, vis, kip of gevogelte.
  • Vindt je kind warm vlees niet lekker? Probeer dan vleeswaren bij de warme maaltijd.
  • Rauwkost bevat weinig energie en geeft snel een vol gevoel.

Tussendoortjes

  • Wissel warme en koude tussendoortjes met elkaar af.
  • Varieer met tussendoortjes en probeer nieuwe smaken en varianten uit.
  • Voorbeelden van geschikte tussendoortjes: ontbijtkoek of krentenbol royaal besmeerd met margarine of roomboter, schaaltje volle vla, kwark of vruchtenyoghurt, roomijs, milkshake, smoothie, chocolademelk, vleeswaar uit het vuistje, blokje kaas, grote koek, suikerwafel, zakje chips.

Dieetproducten

  • Wanneer de energie- en/of eiwitinname niet voldoende is of niet behaald kan worden met normale voeding, kan er gebruik worden gemaakt van een koolhydraatmodule of drinkvoeding.
    Een koolhydraatmodule (bijvoorbeeld Fantomalt) heeft geen zoete smaak. Je kunt dit aan thee, melk en melkproducten, vruchtensap, vruchtenmoes, vla, pap, milkshakes, puree en stamppot toevoegen. Gebruik ongeveer een tot drie maatschepjes per beker of schaaltje, afhankelijk van de afspraak met de diëtist.
  • Drinkvoeding is er in verschillende smaken. Ze zijn er op basis van melk, yoghurt en vruchtensap.

Bij een afbuigende groeicurve of risico op ondervoeding is een vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk. Overleg hiervoor met je diëtist of arts.

Gewicht

  • Meet eenmaal per week het gewicht van je kind op hetzelfde tijdstip. Meet zonder schoenen en noteer dit in onderstaande tabel.
  • Neemt het gewicht af, ondanks bovenstaande adviezen? Neem dan contact op met een diëtist of arts.
Datum Gewicht Datum Gewicht
       
       
       
       
       

 

Adviezen bij specifieke voedingsproblemen

Vermoeidheid

  • Vloeibare maaltijden kosten minder energie, zoals vla, pap of ontbijtdrank.
  • Snijd het eten in kleine stukjes of pureer het.
  • Verdeel het eten goed over de dag. 

Misselijkheid en braken

  • Bied vaker kleine porties aan.
  • Sla geen maaltijden over. Te weinig eten kan misselijkheid geven. 

Obstipatie

  • Laat je kind genoeg drinken, ook soep, vla en yoghurt tellen mee.
  • Kies vezelrijke voeding: volkorenbrood, volkorenbeschuit, graanproducten.
  • Geef vers fruit, vruchtenmoes, sap met vruchtvlees, pruimen.
  • Laat je kind groente, aardappelen, (volkoren)pasta en zilvervliesrijst eten.
  • Er bestaan geen stoppende voedingsmiddelen: banaan, witbrood of geraspte appel stoppen de ontlasting niet.

Diarree

  • Laat je kind genoeg drinken.
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken.
  • Vezels binden vocht: kies volkorenbrood, aardappelen en fruit.
  • Vermijd grove vezels zoals grof volkorenbrood, brood met zaden, muesli en rauwkost.
  • Zure melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en kwark hebben de voorkeur boven zoete melkproducten zoals melk en vla.

Heb je nog vragen?

Zijn er na het lezen van deze folder nog onduidelijkheden of wil je méér weten? Aarzel dan niet om dit te bespreken met de diëtist of (kinder)arts. Of bel ons op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.

  • Diëtetiek telefoon 0413 - 40 22 50, route 41