Spring naar de content

Allergie kind: Immunotherapie voor hooikoorts bij kinderen

De arts heeft uw kind immunotherapie aangeraden. Dit betekent dat u met uw kind regelmatig naar de Kinder- en jongerenafdeling (route 470) komt voor injecties. In deze folder vindt u informatie over immunotherapie voor hooikoorts bij kinderen.

Wat is immunotherapie?

Veel kinderen hebben klachten van allergische ziekten. Dit kan veroorzaakt worden door inademing van stuifmeel (bijvoorbeeld pollen van grassen of bomen), stof (uitwerpselen van huisstofmijt) of huidschilfers van huisdieren. Deze stoffen kunnen klachten geven die lijken op verkoudheidsklachten zoals een loopneus, een verstopte neus, niezen, jeuk en/of tranende ogen en benauwdheid.
Immunotherapie is een behandeling waarbij door middel van het inspuiten van datgene waar uw kind allergisch voor is, uw kind minder heftig reageert op een allergische stof. Om dit te bereiken moet de behandeling enige jaren (3 - 5 jaar) worden gegeven.
Bij een ernstige allergie voor insecten (zoals wesp of bij) kan ook immunotherapie worden geadviseerd door de arts. Ook hierbij duurt de injectiekuur 3 tot 5 jaar.

Behandeling

De behandeling van een allergie veroorzaakt door pollen of dieren bestaat uit vier stappen:

  1. het zoveel mogelijk vermijden van de stof die allergische klachten veroorzaakt (bijvoorbeeld schoonmaken / gezond maken van de slaapkamer);
  2. het onderdrukken van de allergische klachten met medicijnen;
  3. het volgen van een injectiekuur met de stof die de allergische klachten veroorzaakt. Dit wordt subcutane immunotherapie genoemd.
  4. het slikken van tabletten tegen bijvoorbeeld een gras en huisstofmijt allergie. Voor patiënten vanaf 18 jaar zijn er ook tabletten tegen bomen allergie (zie verder).

Hoe gaat het in zijn werk?

De injectiekuur wordt meestal gestart in een relatief klachtenvrije periode, bijvoorbeeld voor hooikoorts patiënten ruim voor het pollenseizoen, dus in september of oktober. De injectiekuur bestaat uit 2 fasen:

Instelfase

In de instelfase worden er elke week of om de week één of meerdere onderhuidse injecties gegeven (in bovenarm of bovenbeen), afhankelijk van het aantal te behandelen allergieën. Bij sommige patiënten wordt gekozen voor een snelle instelfase, waarbij op één dag meerdere injecties worden gegeven. De hoeveelheid wordt in de instelfase wekelijks opgehoogd totdat na een aantal maanden de hoogste dosering is bereikt. Daarna gaat de behandeling over in de onderhoudsfase.

Onderhoudsfase

In de onderhoudsfase wordt gedurende 3 -5 jaar iedere maand een injectie gegeven. Bij ieder bezoek worden van te voren de reactie op de vorige injectie en de algemene conditie besproken. De injectie kan niet worden gegeven als het kind ziek of grieperig is. Ook is het belangrijk om veranderingen in medicijnen en recente of geplande vaccinaties door te geven. De week voor en na een vaccinatie mag geen injectie voor immunotherapie worden gegeven. Net als tijdens de instelfase moet na de injectie altijd minimaal 30 minuten gewacht worden in de nabijheid van de arts om te zien of er een allergische reactie optreedt (zie ook bijwerkingen). De eerste uren na de injectie mag er geen zware lichamelijke inspanning worden verricht en moet externe warmte (heet bad en sauna) vermeden worden.

Effect

Vaak is er in het eerste seizoen na het starten van de immunotherapie al een vermindering van klachten merkbaar. In het 2e en 3e jaar wordt vaak nog een verdere verbetering gezien. Er is vooraf geen zekerheid te geven over het uiteindelijke effect. Dat kan variëren van minder klachten bij dezelfde hoeveelheid medicijnen tot helemaal geen klachten zonder medicijnen. Helaas zijn er ook mensen bij wie immunotherapie helemaal niet helpt.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling, jeuk of roodheid op de plaats van de injectie. Dit is vaak goed te verhelpen met een zalf of anti-allergietablet (antihistaminicum). In zeldzame gevallen treedt een ernstige reactie op met benauwdheid en/of bloeddrukdaling. Dit komt gelukkig niet zo vaak voor, maar is wel de reden waarom een kind na de injectie altijd minimaal een half uur in het ziekenhuis moet blijven. Deze reactie treedt namelijk bijna altijd binnen 30 minuten op. Zodra uw kind zich niet lekker gaat voelen of klachten krijgt van huid, neus, ogen of longen moet u dat direct laten weten aan de arts of de verpleegkundige. Er worden dan snel medicijnen gegeven om de allergische reactie tegen te gaan. Het komt weinig voor dat er een paar uur na de injectie klachten ontstaan. Mocht dit toch het geval zijn, dan adviseren we u meteen contact op te nemen met de behandelend arts. De patiënt krijgt hierover een memo in zijn of haar dossier zodat altijd rechtstreeks contact met de dienstdoende kinderarts geregeld is.

De tablettenkuur voor gras/huisstofmijt of boom allergie

Er is een immunotherapie in de vorm van tabletten voor de behandeling van graspollen, huisstofmijt of boompollen allergie (boompollen alleen vanaf 18 jaar). De behandeling is bedoeld om de allergische klachten tegen graspollen, huisstofmijt of bomen te verminderen. Door steeds een kleine hoeveelheid allergeen in te nemen raakt het immuunsysteem hopelijk meer gewend aan de graspollen, huisstofmijt of boompollen. Het is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. De behandeling is niet geschikt wanneer uw kind onder andere ernstig en/of instabiel astma heeft of andere ziekten die het immuunsysteem betreffen. Bespreek met de arts of de tabletten immunotherapie een geschikte behandeling voor uw kind is.

Hoe werkt het?

De tablettenkuur wordt bij voorkeur ongeveer acht weken voor het seizoen gestart en wordt gecontinueerd gedurende jaren.
De eerste tablet wordt onder toezicht van een arts of verpleegkundige ingenomen. Voor het eten neemt uw kind de tablet onder de tong, tegen de tanden aan waarna de tablet uit elkaar valt (smelt). Na het innemen van de tablet mag uw kind één minuut niet slikken en vijf minuten niet eten en/of drinken.

Effect

Vaak is er in het eerste seizoen na het starten van de immunotherapie al een vermindering van klachten merkbaar. In het tweede en derde jaar wordt vaak nog een verdere verbetering gezien. Er is vooraf geen zekerheid te geven over het uiteindelijke effect. Dat kan variëren van minder klachten bij dezelfde hoeveelheid medicijnen tot helemaal geen klachten zonder medicijnen. Helaas zijn er ook mensen bij wie immunotherapie helemaal niet helpt.

Bijwerkingen

Het merendeel van de bijwerkingen zijn lokaal en mild tot matig van ernst en van voorbijgaande aard. De meest voorkomende bijwerking van tabletten is jeuk in de mond. Dit is een tijdelijke bijwerking die direct verband houdt met de inname van een tablet. Dit gevoel kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden. Andere bijwerkingen die gemeld zijn, zijn jeuk in het oor, niezen, keelirritatie en zwelling in de mond.
Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen. Wanneer dit wel zo is dan treden deze bijwerkingen voornamelijk op in de eerste behandelweek en zijn te omschrijven als milde tot matige hooikoortsklachten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413 - 40 19 44. Mogelijk vindt u uw antwoorden op een van de volgende websites:

Kinderwebsite

Bernhoven heeft een eigen kinderwebsite: www.bernhovenkids.nl. Hier kunt u, maar ook uw kind(eren) kennis maken met het ziekenhuis. Zo kunt u zich samen voorbereiden op een bezoek aan Bernhoven.