Spring naar de content

Uitleg sparen 24 of 72 uur ontlasting

De arts heeft u gevraagd om ontlasting (poep) te sparen. Afhankelijk van het onderzoek en wat de arts met u heeft afgesproken moet u 1 x 24, 3 x 24, of 1 x 72 uur ontlasting verzamelen. U krijgt voor het aantal dagen dat u moet sparen emmertjes mee. Op de emmertje(s) met deksel(s) staat een gewicht genoteerd. Dit is noodzakelijk om samen met het gewicht van de ontlasting een juiste verwerking van de resultaten te krijgen.
U kunt de ontlasting opvangsetjes en de emmertje(s) op halen bij de bloedafname Bernhoven ziekenhuis Uden en polikliniek Oss. De opvangsetjes heeft u nodig om de ontlasting in op te kunnen vangen en de ontlasting in het emmertje te kunnen doen. Om dit materiaal op te halen moet u digitaal een afspraak maken via:  https://afspraakbloedafname.bernhoven.nl/portaal

Instructies voor het verzamelen

1 x 24 uur ontlasting sparen:

Hiervoor krijgt u 1 emmer met deksel mee.
Het sparen van de ontlasting gaat in op het moment dat u de eerste ontlasting heeft opgevangen. Vanaf dat moment tot en met de volgende 24 uur moet u alle ontlasting verzamelen in dezelfde emmer. Er mag geen plas bij vermengd zijn. De gespaarde ontlasting op een koele plaats (bijv. kelder of garage) bewaren totdat u het in gaat leveren.

3 x 24 uur ontlasting sparen:

Hiervoor krijgt u 3 emmers met deksels mee. Zorg dat de emmers genummerd zijn met 1 (dag 1). 2 (dag 2) en 3 (dag 3).
Het sparen van de ontlasting gaat in op het moment dat u de eerste ontlasting heeft opgevangen. Vanaf dat moment tot en met de volgende 24 uur moet u alle ontlasting verzamelen in emmer 1. De volgende 24 uur verzamelt u in emmer 2. De laatste 24 uur verzamelt u in emmer 3.
Er mag geen plas bij vermengd zijn. De gespaarde ontlasting op een koele plaats (bijv. kelder of garage) bewaren totdat u het in gaat leveren.

1 x 72 uur ontlasting sparen:

Hiervoor krijgt u 1 emmer(s) met deksel mee.
Het sparen van de ontlasting gaat in op het moment dat u de eerste ontlasting heeft opgevangen. Vanaf dat moment tot en met de volgende 72 uur moet u alle ontlasting verzamelen in de emmer.
Er mag geen plas bij vermengd zijn. De gespaarde ontlasting op een koele plaats (bijv. kelder of garage) bewaren totdat u het in gaat leveren.

Wanneer het u niet lukt om voldoende te poepen om ontlasting te sparen, moet u dit met uw behandelend arts bespreken.

Hoe levert u het materiaal in?

Wij verzoeken u de emmertje(s) met de gespaarde ontlasting op de dag dat u klaar bent met sparen af te geven bij poliklinieken bloedafname Uden of Oss, Bernhoven Diagnostisch Centrum.

U kunt het op werkdagen in leveren op onderstaande tijden:

  • Polikliniek bloedafname Uden (route 10) 07.30-17.00, dinsdag van 07.30-19.30 uur.
  • Polikliniek bloedafname Oss 07.30-17.00 uur.

Voor het inleveren hoeft u geen (online)afspraak te maken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met het centrale nummer van het laboratorium: 0413 – 40 19 12

Bernhoven
Nistelrodeseweg 10
5406 PT  Uden

Polikliniek Oss
Plein Zwanenberg
Gezondheidslaan 1a 
5342 JW  Oss