Spring naar de content

Adviezen voor na de behandeling bij de mond-, kaak- en aangezichtschirurg

U heeft zojuist een behandeling ondergaan door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Uw arts heeft u een aantal tips, adviezen en instructies gegeven. We hebben ze voor u op een rijtje gezet, zodat u ze thuis rustig kunt doorlezen. Voor een goede genezing is het belangrijk dat u de instructies opvolgt.

Pijnbestrijding

Na de behandeling kan de wond in uw mond pijnlijk zijn. Daarvoor mag u pijnstillers gebruiken. U krijgt hiervoor een recept mee naar huis. De verdoving is na ongeveer twee tot vier uur uitgewerkt. Begin met het nemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. 

Gaasje op de wond

Het is mogelijk dat de arts op de wond een gaasje heeft aangebracht. Een half uur na de ingreep kunt u dit gaasje verwijderen.

Na de behandeling

  • De dag van de behandeling mag u uw mond niet krachtig spoelen. U kunt wel zonder bezwaar voorzichtig uw tanden poetsen.
  • Wij raden u aan géén hard voedsel te eten en géén warme dranken te drinken.
  • De eerste dagen na de behandeling kan uw lichaamstemperatuur hoger zijn dan normaal. U hoeft zich daarover niet ongerust te maken.

Zwelling

Uw wang of lip kan na verloop van tijd flink gaan zwellen. U kunt de zwelling onderdrukken door een uur lang een plastic zak of een washandje met ijsklontjes tegen uw wang of lip te houden. Het is belangrijk dat u hiermee zo snel mogelijk na de ingreep begint. Ook is het raadzaam om de eerste dagen na de behandeling niet in de zon te gaan zitten bij een temperatuur boven 25 graden.
Wanneer u na de ingreep behoefte heeft om even te gaan liggen, is het verstandig een extra kussen onder uw hoofd te leggen. Gebruik de eerste twee tot drie dagen ook een extra kussen bij het slapen gaan.

Hechtingen

In de meeste gevallen wordt het tandvlees gehecht met zelfoplossend materiaal. Dit is meestal binnen 14 dagen opgelost. Soms wordt hechtmateriaal gebruikt dat moet worden verwijderd. In dat geval wordt met u een afspraak gemaakt om de hechtingen te verwijderen.

Als klachten verergeren

Als uw klachten erger worden of na enkele dagen niet afnemen, dan neemt u contact op met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag te bereiken via telefoonnummer 0413 - 40 19 26, route 150.

Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.
Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, aarzel dan niet contact op te nemen met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Telefoonnummer: 0413 - 40 19 26. Route:150