Spring naar de content

Adviezen voor thuis na een bioptie bij de mond-, kaak- en aangezichtschirurg

U heeft zojuist een bioptie ondergaan bij de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. De assistente heeft u een aantal tips, adviezen en instructies gegeven. We hebben ze voor u op een rijtje gezet, zodat u ze thuis rustig kunt doorlezen.

Wat moet u doen bij pijn?

Na de behandeling kan het wondje in uw mond pijnlijk zijn. Daarvoor mag u paracetamol gebruiken. In sommige gevallen krijgt u een recept mee voor een andere pijnstiller. De verdoving is na ongeveer twee tot vier uur uitgewerkt.

Gaasje

Het is mogelijk dat de arts op de wond een gaasje heeft aangebracht. Een half uur na de ingreep kunt u dit gaasje verwijderen.

Spoelvloeistof

In sommige gevallen krijgt u een recept voor een spoelvloeistof. Vanaf de dag na de behandeling moet u drie tot vier keer per dag de mond spoelen. Doe dit tot vier á vijf dagen na de behandeling. De dag van de behandeling mag u uw mond niet krachtig spoelen! U kunt wel zonder problemen voorzichtig uw tanden poetsen.

Wat doet u bij een zwelling?

Soms kan het wondje gaan zwellen. U kunt de zwelling onderdrukken door een washandje met ijsklontjes tegen uw wang of lip te houden.
Wij raden u aan om de dag van de behandeling geen warme dranken te drinken en niet in de zon te gaan zitten bij een temperatuur boven de 25 graden.

Hechtingen

In de meeste gevallen wordt het wondje gehecht met zelfoplossend hechtmateriaal. Dit is meestal binnen 3 tot 14 dagen opgelost. Soms wordt hechtmateriaal gebruikt dat moet worden verwijderd. In dat geval wordt met u een afspraak gemaakt om de hechtingen te verwijderen.

Wat doet u bij problemen thuis?

Bij problemen thuis neemt u contact op met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur te bereiken via telefoonnummer 0413 - 40 19 26

Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413- 40 10 00.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Telefoonnummer: 0413 - 40 19 26,  route 150.