Spring naar de content

Afsluiting van een open verbinding tussen de bovenkaak en de neusbijholten

De mond-, kaak en aangezichtschirurg heeft voorgesteld bij u een open verbinding tussen de bovenkaak en de neusbijholte operatief te sluiten. In deze folder vindt u informatie over de ingreep en andere zaken die voor u van belang kunnen zijn.

Waarom deze ingreep? 

Het bot boven de wortels van tanden en kiezen in de bovenkaak kan dun zijn. Door het trekken van een tand of kies is een opening ontstaan tussen de neusbijholte en de mondholte. Door deze opening kan speeksel in de neusbijholte komen. Bacteriën in het speeksel kunnen een ontsteking in de neusbijholte veroorzaken. Om dit te voorkomen, wordt bij u de opening gesloten.  

Ingreep 

Bij deze ingreep wordt het tandvlees losgemaakt en over de opening gelegd en vervolgens vastgehecht. Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.

Pijn

Vóór de ingreep wordt u plaatselijk verdoofd. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Het is mogelijk dat u daarna pijn krijgt. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillende tabletten. Hiervoor krijgt u een recept mee naar huis. Begin met het innemen van de eerste tablet(ten) voordat de verdoving is uitgewerkt.

Zwelling  

Door de ingreep kan de wang flink gaan zwellen. De zwelling neemt twee tot drie dagen na de operatie langzaam af. Soms krijgt u een bloeduitstorting. De wang blijft dan lang gezwollen en verkleurd. De zwelling is minder als u thuis, gedurende een uur, een plastic zakje of washandje met ijsklontjes op uw wang legt. Ook adviseren we u om de eerste dagen na de behandeling niet in de zon te gaan zitten bij een temperatuur boven 25 graden. 

Temperatuurverhoging 

De eerste dagen na de behandeling kan de lichaamstemperatuur hoger zijn dan normaal.  

Nazorg

Nabloeden   

De dag van de ingreep en de dag daarna kan nog bloed uit uw neus en /of mond komen. Dit nabloeden is normaal en stopt vanzelf. Wanneer u na de ingreep  even wil gaan liggen, leg dan een extra kussen onder uw hoofd. Dit in verband met de kans op een nabloeding.Gebruik de eerste twee tot drie dagen na de ingreep ook een extra kussen bij het slapen gaan

Voorkomen van grote luchtdrukverschillen

Zolang het tandvlees nog niet is genezen moet u grote luchtdrukverschillen tussen mond en neus vermijden. Dit kunt u het beste doen door de volgende regels in acht te nemen: 

  • De neus niet snuiten, maar afvegen. Het ophalen van de neus mag wel.
  • Houd de mond wijd open als u moet niezen.
  • Bespeel geen blaasinstument.
  • Probeer geen kou te vatten. 

Mondhygiëne 

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk. Poets normaal uw tanden en kiezen, behalve rond het geopereerde gebied. De dag na de behandeling begint u met het spoelen van uw mond, met onverdunde spoelvloeistof, drie tot vier keer per dag. Dit spoelen kunt u tot vijf dagen na de ingreep voortzetten. U krijgt een recept mee voor spoelvloeistof. In plaats van de spoelvloeistof kunt u ook zoutwateroplossing gebruiken. Die maakt u door twee theelepels zout op te lossen in één liter gekookt water. Het is beter de eerste vijf dagen na de ingreep niet te roken, omdat roken de genezing niet bevordert.

Controle

Na ongeveer een week kunnen de hechtingen worden verwijderd. Wanneer dit noodzakelijk is, wordt met u daarvoor een afspraak gemaakt.    

Belangrijk

In sommige gevallen geneest de wond onvoldoende. U merkt dit aan de volgende symptomen;

  • pijn en/of zwelling worden na 3-5 dagen niet minder;
  • koorts boven 39 graden;
  • vol gevoel onder de ogen of een drukkend gevoel op de wang, aan de zijde van de ingreep;
  • viezigheid uit de neus;
  • lucht of vloeistof stroomt van de mond in de neus.

Bij één of meerdere symptomen neemt u telefonisch contact op met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtskchirurgie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, aarzel dan niet contact op te nemen met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.
Telefoon: 0413 - 40 19 26 van maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur, route 150. 
Uitsluitend in spoedgevallen buiten kantooruren belt u naar de receptie van Bernhoven, telefoonnummer: 0413 - 40 40 40.