Skip to Content

TIA onderzoek

Omdat de huisarts denkt dat je misschien een TIA hebt gehad, kom je nu naar de polikliniek neurologie van Bernhoven. Tijdens deze afspraak krijg je enkele onderzoeken en bespreek je jouw situatie met de neuroloog. In deze folder leggen we uit wat een TIA is en hoe het TIA onderzoek verloopt.

Wat is een TIA?

Een TIA is de afkorting van Transient Ischaemic Attack. Een TIA is een neurologische aandoening. Het is een voorbijgaande aanval waarbij de bloeddoorstroming van een deel van de hersenen even wordt onderbroken. De oorzaak daarvan is niet altijd te vinden, maar vaak komt dit door een stolseltje in de halsslagaders. De verschijnselen van een TIA zijn meestal binnen 24 uur verdwenen.
Welke verschijnselen dit zijn, hangt af van welk deel van de hersenen is getroffen. Vaak zie je een tijdelijke verlamming van een lichaamsdeel of een gezichtshelft, of het praten en/of begrijpen van de taal is voor korte tijd verstoord.

Meestal heeft een TIA op zichzelf weinig ernstige gevolgen, maar het is wel belangrijk er aandacht aan te schenken omdat een TIA een voorloper kan zijn van een (veel ernstigere) beroerte.

Hoe bereid je je voor?

Je moet vanaf 00.00 uur (middernacht) nuchter zijn voor het bloedonderzoek, dus vanaf die tijd mag je niet meer eten en drinken. Een glas water mag wel. Gebruik je medicijnen dan kun je die wel innemen.

Geplande afspraken voor het TIA onderzoek

  • Om 08.00 uur meld je je nuchter op de polikliniek neurologie, route 020.
  • Vandaar ga je samen met een gastvrouw naar het laboratorium voor nuchter bloedprikken. 
  • We melden je aan op afdeling neurologie B3-Oost.
  • Hier krijg je een ontbijtje.
  • Dan volgen er enkele onderzoeken:
    • Meting bloeddruk
    • Duplex halsvaten
    • CT schedel óf een MRI van de schedel, de neuroloog bepaalt of je een CT dan wel een MRI krijgt
    • ECG
  • Op het einde van de ochtend / begin van de middag heb je een gesprek met de neuroloog. De onderzoeksresultaten zijn dan ook bekend.
  • Na het gesprek met de neuroloog volgt, zo nodig, een gesprek met de verpleegkundige van de afdeling om de nazorg te bespreken. Dit gesprek is ongeveer tussen 12.30 - 13.00 uur.

Wat is een ECG?

Een ECG (Elektro Cardiogram) is een onderzoek waarbij we kijken naar de elektrische ­activiteit van het hart. Het ECG is beter bekend als ‘hartfilmpje’. Een doktersassistente voert dit onderzoek uit.
Tijdens het onderzoek lig je met ontbloot bovenlichaam op een onderzoektafel. Om je armen en benen maakt de assistente een bandje vast. Dan zet zij/jij 6 zuignapjes op de borst. De bandjes en zuignapjes houden kleine metalen plaatjes op hun plaats. De plaatjes worden met draadjes verbonden aan het ECG-apparaat. Dit apparaat vangt de elektrische activiteit op en zet dit om in grafieken.

Om de meting goed te laten verlopen, is het belangrijk dat er een goed contact is tussen de huid en de plaatjes, daarom komt er wat gel onder de plaatjes. Deze geld geleidt de stroompjes. De gel voelt even koud aan. Het onderzoek doet geen pijn en duurt ongeveer 10 minuten.

Wat is een CT van de schedel?

CT staat voor Computer Tomografie. Dit is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstralen doorsnedefoto’s worden gemaakt van je schedel. Het CT-apparaat ziet er uit als een grote kast met een ronde opening waarin je je hoofd moet leggen. Het apparaat maakt geluid, maar het onderzoek doet geen pijn.

Wat is een MRI van de schedel?

Een MRI onderzoek wordt gemaakt met een magneet die bepaalde signalen van het te onderzoeken lichaamsdeel opvangt en die omzet in beeld. In dit geval dus van de schedel. Het onderzoek doet geen pijn en is niet gevaarlijk. Wel levert het soms beter beeld en dus meer informatie op. Zie de folder MRI-onderzoek voor meer informatie.

Zwangerschap

Ben je zwanger, of denk je zwanger te zijn, bel dan van tevoren naar de poli neurologie of afdeling radiologie.

Risico’s en problemen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo klein dat de kans op schadelijke effecten zeer klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt gehad.

Verloop van het onderzoek

Voor dit onderzoek hoef je je niet speciaal voor te bereiden.
De laborant(e) haalt je op uit de wachtruimte en vertelt wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek lig je op een verschuifbare tafel. Je hoofd wordt in de ronde opening van het apparaat geschoven. De röntgenbuis die in het apparaat zit draait om je heen en maakt verschillende foto’s, telkens vanuit een andere hoek. Het draaien van de buis geeft een zoemend geluid. Het is belangrijk dat je tijdens dit onderzoek probeert je te ontspannen en stil blijft liggen. De foto’s kunnen namelijk mislukken als je beweegt. Het maken van de foto’s doet geen pijn.

Hoe lang duurt het?

Het CT-onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. Als het onderzoek klaar is, hoor je vanm de laborante wanneer je kunt  gaan. De uitslag hoor je tijdens het gesprek met de neuroloog.

Wat is een duplexonderzoek?

Het duplexonderzoek helpt eventuele verstoppingen of afwijkingen op te sporen in de slagaders van de hals. Het onderzoek geeft ook informatie over de richting en de snelheid waarmee het bloed door de vaten stroomt.

Eigenlijk is dit een combinatie van twee onderzoeken: een echografie en een doppler onderzoek. Beide onderzoeken worden tegelijkertijd uitgevoerd. Echografie is het onderzoek waarbij met we geluidsgolven via een zogenoemde transducer de vaten zichtbaar maken. Die geluidsgolven hoor je niet. De geluidsgolven weerkaatsen op de vaten, de echo van die weerkaatsing verschijnt als beeld op het scherm.
Doppleronderzoek is een speciale vorm van echografie die de snelheid en richting van de bloedstroom zichtbaar en hoorbaar maakt. Het onderzoek doet geen pijn en een speciaal opgeleide laborant voert het onderzoek uit. een speciaal hiervoor opgeleide laborant(e).

Hoe verloopt het duplexonderzoek?

Voor dit onderzoek hoef je je niet speciaal voor te bereiden.

De laborant haalt je op uit de wachtkamer en brengt je naar de onderzoekkamer. Tijdens het onderzoek lig je op de rug op een onderzoektafel. Je moet uw hals ontbloten. Tijdens het onderzoek is het licht uit zodat het beeldscherm goed te zien is.

Op de plek waar het bloedvat moet wordt onderzocht, brengen we gel op de huid aan. Dit kan wat koud aanvoelen. De gel zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven. De laborante beweegt de transducer over de huid. De transducer brengt de geluidsgolven over die als beelden op de monitor zichtbaar worden.

Hoe lang duurt het?

Dat hangt af van wat en hoeveel onderzocht moet worden, maar meestal duurt het ongeveer 30 minuten. De neuroloog bespreekt de uitslag van het onderzoek met je.

Om rekening mee te houden

  • Zoals aan het begin al beschreven: je moet vanaf middernacht nuchter zijn.  Medicijnen innemen met water mag wel. Heb je diabetes, neem dan van tevoren contact op met de polikliniek neurologie.
  • het hele TIA onderzoek duurt alles bij elkaar ongeveer 4 tot 4,5 uur.
    Je bent deze tijd op afdeling B3 oost. Tussen de verschillende onderzoeken door mag je het ziekenhuis niet verlaten.
  • Je mag een begeleider mee nemen die je gedurende de dag gezelschap houdt.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Aarzel niet en stel deze aan de assistente van de polikliniek neurologie.

  • Telefoonnummer polikliniek neurologie Uden :  0413 - 40 19 53, route 020.

Ruimte voor eventuele vragen