Spring naar de content

Besnijdenis (Volwassenen)

In overleg met uw arts wordt u binnenkort besneden. Deze behandeling wordt in medische termen circumcisie genoemd. In deze folder leest u hoe deze behandeling in Bernhoven verloopt. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen van de behandeling. Dit zal altijd door de uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

Bent u verzekerd?

U moet van tevoren zelf bij uw verzekering navragen of deze ingreep door uw zorgverzekeraar wordt vergoed.

Wat is een besnijdenis?

Bij een besnijdenis wordt een gedeelte van de voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden voor een besnijdenis is een te nauwe voorhuid. Een te nauwe voorhuid geeft vaak moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens erectie en geslachtgemeenschap of een ontsteking van de eikel of de voorhuid. 

Hoe bereidt u zich voor?

De behandeling vindt plaats op de operatiekamer

Voor deze ingreep wordt u enkele uren opgenomen op het ambulant centrum afdeling dagbehandeling. Als u met de uroloog besproken heeft dat u de ingreep onder narcose of met een ruggenprik ondergaat, zal er een afspraak gemaakt worden voor het spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek.)
Op dit spreekuur heeft u een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en met de anesthesioloog (= de arts die voor de verdoving zorgt).
Als u met de uroloog besproken heeft dat u de behandeling onder plaatselijke verdoving krijgt, dan kunt u eventueel 2 tabletten Paracetamol 500 mgr. innemen wanneer u naar het ziekenhuis vertrekt.
Op de dag van de operatie moet u nuchter naar het ziekenhuis komen. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken en niet mag roken. Op het spreekuur PPO krijgt u te horen vanaf welk moment. U meldt zich op de afgesproken datum en tijdstip op het ambulant centrum bij de balie van de afdeling dagbehandeling.

  • Ambulant Centrum : 0413 - 40 36 00 route 140

Medicijnen

Geef bij uw arts aan wanneer u bloedverdunnende medicijnen (zoals: marcoumar, sintrom of acetosal) gebruikt. Uw arts bespreekt met u hoeveel tijd voor de operatie u moet stoppen met het innemen van deze medicijnen.

Denk aan uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis is een nieuw AMO nodig, ook als u nog maar kort geleden al in het ziekenhuis was. Want ook in korte tijd kan er toch iets in uw medicatie zijn veranderd. Zeker wanneer u met meerdere behandelaars te maken heeft. Het AMO is belangrijk voor uw veiligheid. Bijvoorbeeld om dubbelmedicatie te voorkomen. In sommige gevallen mogen medicijnen niet met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uw arts in het ziekenhuis niet naar uw AMO vraagt. Bijvoorbeeld omdat de medicatie niet veranderd. Maar dat weet u niet van tevoren. Daarom is een AMO bij ieder bezoek aan het ziekenhuis belangrijk. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, Als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar uw apotheek.

Voor uw apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Belangrijk 

Na de operatie kunt u zich suf voelen van de verdoving. Daarom wordt u geadviseerd om na de operatie niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat er iemand met u meegaat of u na de operatie komt ophalen.

Operatie

Verdoving

De besnijdenis wordt verricht onder plaatselijke verdoving of algehele verdoving (=narcose).
Eventuele vragen over de narcose kunt u op het spreekuur PPO met de anesthesioloog bespreken.

Ingreep

De penis wordt gedesinfecteerd en de omgeving afgedekt met steriele doeken. Vervolgens verwijderd de uroloog de voorhuid. Eventuele verklevingen tussen voorhuid en eikel worden losgemaakt. Aan de basis van de eikel komen rondom oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen meestal na 7-21 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Na het hechten  kan op de eikel een vettig elastisch gaasje met een penisverbandje er omheen achtergelaten worden.

Duur

De ingreep duurt 30-40 minuten

Na de operatie

Herstel

De dag na de ingreep mag u het elastische verbandje rondom de penis ( indien aanwezig) verwijderen en weer douchen. Als het onderliggende gaasverband een beetje vast zit, kunt u dit gerust laten zitten. Eventueel kunt u het gaasverband losweken met lauwwarm water.
Na de besnijdenis is de eikel onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen zeer gevoelig zijn. Om deze pijn te bestrijden, kunt u paracetamol tabletten nemen. De eikel ziet er bovendien enkele dagen rood en gezwollen uit. Na twee weken  begint de penis er weer langzaam  normaal uit te zien.
Ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen, bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die soms een schrijnend gevoel geven.

Tips voor thuis

  • Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen.
  • Het is verstandig de eerste twee weken niet te sporten en te zwemmen.
  • Het is beter tijdelijk een normaal ondersteunende onderbroek (geen boxershort) te dragen.
  • U mag geen geslachtsgemeenschap hebben tot 4 weken na de ingreep.
  • Wondverzorging: kort douchen, goed droogmaken, geen crème of iets dergelijks en de penis hoogdragen.

Complicaties

De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms geneest de wond niet volgens verwachting, er ontstaat een stoornis die zich uit in de vorm van infectie of abces.

Problemen thuis

Neem contact op met de polikliniek urologie wanneer zich de volgende situatie voordoet:

  • De pijn neemt toe.
  • Er komt bloed of pus uit de wond.
  • De penis wordt steeds dikker.
  • U krijgt koorts (boven 38,5 graden Celsius)

Poli Urologie 0413- 40 19 68 route 150 (tijdens kantooruren)
Spoedeidende Hulp 0413-40 10 10

Controle

Volgens afspraak komt u na vier tot zes weken op controle bij de uroloog.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie

Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven

Meer informatie

Zie www.bernhoven.nl
       www.urolog.nl