Spring naar de content

Niersteen vergruizen

Plaats: Huisartsenpost
Route: 070
Bij vragen/verhindering belt u: 0413 - 40 19 68 (tijdens kantooruren)
0413 - 40 10 00 (buiten kantooruren)
Parkeren kunt u bij de spoedpost: voorbij hoofdingang afslag spoedpost
Denk aan uw blauwe parkeerschijf: u kunt hier 1,5 uur gratis parkeren

 

Er is vastgesteld dat u een steen in de nier of urineleider heeft. In overleg met uw uroloog heeft u gekozen voor een behandeling met de niersteenvergruizer. In deze brochure kunt u lezen wat zo’n behandeling inhoudt.

Algemeen

Veel mensen krijgen in hun leven last van nierstenen. Nierstenen geven vaak pijnklachten. Nierstenen kunnen behandeld worden met een niersteenvergruizer. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes. Deze kleine stukjes steen kunt u via de natuurlijke weg uitplassen.

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel waarin het schokgolf element/apparaat is ingebouwd. Tijdens de behandeling worden röntgenfoto's en echo’s gemaakt van de niersteen. Om de schokgolven goed tot aan de steen te kunnen geleiden wordt er gel op uw buik en rug aangebracht. Van de schokgolven kunt u misschien pijn krijgen, de mate van pijn is wisselend. Als u hevige pijn ervaart kunt u dit aangeven, u krijgt dan extra pijnmedicatie. De niersteenvergruizer produceert zachte tikken. De behandeling is meestal effectief, echter niet alle stenen kunnen met de niersteenvergruizer worden vergruisd. Bepaalde stenen zijn te hard, te groot of liggen op een voor de niersteenvergruizer ongunstige plaats. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om de steen te verwijderen.

Duur

De behandeling duurt ongeveer een uur.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners gebruikt dient u deze te stoppen.

 • Ascal / Acetylsalicylzuur (7 dagen van te voren)
 • Sintrommitis ( 5 dagen van te voren)
 • Marcoumar (10 dagen van te voren)
 • Acenocoumarol (5 dagen van te voren)
 • Plavix (10 dagen van te voren)
 •  Dipyridamol

Een dag na de vergruizing mag u weer starten met uw bloedverdunners, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken

 • U neemt thuis de voorgeschreven pijnmedicatie in, ongeveer één uur voor de behandeling;
 • Eventueel, indien van toepassing, neemt u thuis de voorgeschreven antibiotica in;
 • U mag plaatsnemendien in de wachtkamer van de huisartsenpost route 070 op het afgesproken tijdstip;
 • U kunt eventueel een IPod, of MP3 speler meenemen om tijdens de behandeling naar te luisteren;
 • Tijdens de behandeling mag u uw kleding gedeeltelijk aanhouden;
 • Als u (mogelijk) zwanger bent moet de behandeling worden uitgesteld.

Denk aan uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis is een nieuw AMO nodig, ook als u nog maar kort geleden al in het ziekenhuis was. Want ook in korte tijd kan er toch iets in uw medicatie zijn veranderd. Zeker wanneer u met meerdere behandelaars te maken heeft. Het AMO is belangrijk voor uw veiligheid. Bijvoorbeeld om dubbelmedicatie te voorkomen. In sommige gevallen mogen medicijnen niet met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uw arts in het ziekenhuis niet naar uw AMO vraagt. Bijvoorbeeld omdat de medicatie niet veranderd. Maar dat weet u niet van tevoren. Daarom is een AMO bij ieder bezoek aan het ziekenhuis belangrijk. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, Als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar uw apotheek.

Voor uw apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Behandeling

Gedurende de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. Tijdens het richten van de schokgolven en de behandeling zelf, moet u zo stil mogelijk blijven liggen anders verandert de ligging van de steen ten opzichte van de schokgolvenbundel.

Na de behandeling

Na de behandeling is er een mogelijkheid om even te liggen en bij te komen. Als u zich goed voelt na de behandeling, goed kan bewegen en kan drinken, mag u naar huis. U kunt beter niet zelf naar huis rijden.

Weer thuis

 • Gruis: er kan zichtbaar of onzichtbaar gruis bij de urine zitten.
 • Bloed: de eerste keren dat u plast kan er bloed bij de urine zitten, dit is normaal.
 • Pijn: alleen grotere stukjes gruis kunnen een enkele keer pijn veroorzaken. Zo nodig kunt u een zetpil tegen de pijn nemen.
 • Bij een pijnaanval ( niersteenkoliek) moet u het drinken beperken.
 • Beschadigde huid: door de schokgolven kan de huid licht beschadigen. Er kan een blauwe gevoelige plek ontstaan. Deze plek verdwijnt na één tot twee weken vanzelf.
 • Koorts: sommige patiënten krijgen na de behandeling koorts ( boven 39 graden Celsius) en soms daarbij koude rillingen. U dient dan contact op te nemen met polikliniek Urologie binnen kantoortijden. Buiten kantooruren belt u naar de Spoed Eisende Hulp.

  Polikliniek Urologie

  0413 - 40 19 68 route 150 (tijdens kantooruren)

  Spoedeisende Hulp:

  0413 - 40 10 00 route 070 (buiten kantooruren)

Controle

Na de behandeling wordt voor u een afspraak gemaakt. Deze vindt één a twee weken na de niersteenvergruizing plaats. Het effect van de behandeling wordt gecontroleerd door het maken van een röntgenfoto, o.i.d.

 

Polikliniek

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Tot slot

Deze informatie betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.