Spring naar de content

PTNS Behandeling bij plasklachten

De uroloog heeft in overleg met u besloten dat u behandeld gaat worden voor uw plasklachten. Deze folder informeert u over de PTNS behandeling. PTNS staat voor Percutane Tibial Nerve Stimulation ofwel stimulatie van een onderbeenzenuw via een naald in de huid.

De behandeling

De PTNS behandeling is een therapie. De frequentie van de behandeling is de eerste tien weken 1x per week. Hierna bespreekt de uroloog met u de verdere behandeling. PTNS behandelt aandrangincontinentie en de daarbij behorende symptomen zoals bijvoorbeeld vaak kleine beetjes plassen, bekkenbodempijn, urineverlies en hevige aandrang. PTNS is een eenvoudige behandeling zonder bijwerkingen. De behandeling vindt plaats op de polikliniek urologie. U kunt zich voor deze behandeling melden bij de balie van de polikliniek urologie. U wordt opgehaald door de behandelend verpleegkundige.

  • Tijdens de behandeling ligt u op een bed of neemt u plaats in een stoel. U  wordt verzocht uw schoenen en sokken uit te trekken.
  • Er wordt een zeer dunne naald in het been gebracht, net boven de enkel, in de buurt van de zenuwbundel. Deze zenuw loopt door het been naar het onderste gedeelte van het ruggenmerg. Van daaruit worden de blaasfuncties geregeld.
  • De naald wordt verbonden met een stimulatie-apparaat. De elektrische stimulatie die via de naald door de zenuwbundel wordt gestuurd is erop gericht de ongewenste prikkels van de blaas te stoppen.
  • Het inbrengen van de naald wordt gedaan door de urologie-verpleegkundige. Als het apparaatje aangesloten is, krijgt u een slapend/prikkelend gevoel in de voet in de richting van uw tenen. Het kan zelfs zo zijn dat u een licht krampend gevoel in de tenen krijgt, waardoor de tenen spontaan bewegen.
  • U ligt een half uur aangesloten aan het stimulatie-apparaatje. Na dit half uur mag u zelf het naaldje verwijderen of verwijdert een verpleegkundige van de polikliniek het naaldje.
  • Er zijn geen beperkingen voor u na de behandeling.

Duur van de behandeling

De PTNS behandeling duurt een half uur.

Voorbereiding thuis

Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig, wel verzoeken wij u thuis uw voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. U mag geen crème op uw voeten gebruiken op de dag van de behandeling omdat dan de sticker van de elektrode niet goed hecht.

Complicaties

De complicaties bij de PTNS-behandeling zijn minimaal en in de medische literatuur niet beschreven. Maar door het regelmatig inbrengen van het naaldje zou een ontstekingsreactie op kunnen treden. Als u het niet vertrouwt, kunt u contact opnemen met polikliniek urologie.

Zwangerschap

Bent u zwanger of heeft u de wens binnenkort zwanger te raken? Breng de uroloog hiervan dan op de hoogte.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek urologie.

  • Telefoonnummer: 0413 - 40 19 68
  • Route 159