Spring naar de content

Mondziekten, kaak-, aangezichtschirurgie

Onze polikliniek heeft als officiële benaming Mondziekten, Kaak - en Aangezichtschirurgie. De meeste mensen zullen ons kennen als de polikliniek kaakchirurgie. De kaakchirurg onderzoekt en behandelt afwijkingen aan mond, kaak-en aangezicht. Dat kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook bijvoorbeeld ontstekingen, breuken of implantaten voor kunstgebit of kronen.

Vergroeiingen van de beenderen van het aangezicht worden eveneens behandeld door de kaakchirurg, vaak samen met de orthodontist (de 'beugeltandarts'). Deze plaatst met een beugel de tanden en kiezen in de goede stand. De kaakchirurg brengt met een operatie de kaken in de juiste positie.

Verder worden veel patiënten die problemen met hun kunstgebit, of die tanden of kiezen missen, gezien door de kaakchirurg. De kaakchirurg kan door het aanbrengen van implantaten ('kunstwortels'), of door andere ingrepen in de mondholte, zorgen dat er weer houvast ontstaat voor het kunstgebit.

De kaakchirurg behandelt ook fracturen (botbreuken) in het aangezicht en goedaardige gezwellen van de mondholte en omgeving. Ook kaakgewrichtsklachten en afwijkingen van de speekselklieren worden behandeld door de kaakchirurg.

De meeste mensen kennen de kaakchirurg als de arts die de moeilijke verstandskiezen verwijdert en die de wortelpuntoperaties uitvoert.