Skip to Content

Veelgestelde vragen omzetting Benepali® naar Enbrel®

Per 8 januari 2024 stappen we van het merk Benepali® naar het merk Enbrel®. Op deze pagina lees je de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Een biosimilar is een biologisch medicijn, dat erg lijkt op het originele medicijn (=Enbrel®). Het originele biologische medicijn wordt ook wel het referentiemedicijn genoemd. Zodra het referentiemedicijn een aantal jaren op de markt is, mogen andere fabrikanten het ook gaan maken.

Tot enige tijd geleden mocht het medicijn etanercept alleen gemaakt worden door de fabrikant van Enbrel®. Nu mogen meer fabrikanten dit adalimumab maken en zijn er meerdere merken beschikbaar waaronder Benepali®.

Benepali® is de biosimilar van Enbrel®. Beide middelen bevatten de werkzame stof (het geneesmiddel) etanercept.

Inmiddels zijn er diverse varianten van etanercept op de markt gekomen. Her originele medicijn Enbrel® en een aantal biosimilars, waaronder Benepali®. Benepali® wordt minder gebruikt in Nederland en de firma verhoogt daarom de prijs voor 2024. De zorgverzekeraar geeft geen volledige vergoeding meer voor Benepali® in 2024, maar wel voor het goedkopere Enbrel®. Daarom zijn we genoodzaakt om over te stappen naar het goedkopere middel, waardoor we meer patiënten kunnen behandelen.

De prijsverhoging van Benepali® en het beleid van de zorgverzekeraars is landelijk. Hierdoor wordt er in veel ziekenhuizen gewisseld. Bernhoven en het Jeroen Bosch Ziekenhuis bereiden de wisseling samen voor.

Ga voor meer informatie naar:

Meer informatie is te vinden in folder van Enbrel® van de firma. Deze folder wordt meegegeven bij de eerste aflevering door de RegioApotheek. Deze is ook te vinden op de website van Bernhoven. Bij de eerste aflevering door de RegioApotheek volgt ook een mondelinge instructie over het geneesmiddel.

Enbrel® betreft ook een spuit/pen net als Benepali®. Bij levering wordt dit toegelicht door de RegioApotheek. Zij geven een duidelijke instructie hoe Enbrel® te gebruiken. Mocht je daarna toch problemen of onduidelijkheden ervaren met betrekking tot spuiten, kun je contact opnemen met de polikliniek.

Vrijwel niets. Uitgebreid onderzoek bij patiënten heeft laten zien dat de behandeling met Enbrel® effectief en veilig is. Enbrel® is het eerste en origineel product, dat op de markt was van etanercept. Er is dus al veel ervaring mee. De dosis (hoeveelheid medicijn) blijft hetzelfde, net zoals hoe vaak je dit middel moet gebruiken. Wat er wél voor je verandert is de injectiepen/spuit waarmee het medicijn wordt toegediend.

Indien er andere vragen zijn dan hierboven vermeld, kan je worden doorverwezen naar de RegioApotheek (voor geneesmiddel-gerelateerde vragen) of de betreffende polikliniek (voor vragen aan verpleegkundige of arts).