Skip to Content

Allergie kind: Multidisciplinair allergiespreekuur voor kinderen

U bent door uw arts verwezen naar het allergiespreekuur voor kinderen. Op dit spreekuur worden baby's en kinderen onderzocht om te kijken of zij allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en/of geneesmiddelen. Ook kan gekeken worden naar eventueel andere allergieën zoals voor graspollen, boompollen, huisstofmijt of dieren. Het allergiespreekuur voor kinderen is onderdeel van de polikliniek Kindergeneeskunde. In deze folder leest u meer informatie over dit speciale spreekuur.

Het spreekuur: praktische informatie

Afspraak maken

De huisarts verwijst u door naar het allergiespreekuur. U krijgt een vragenlijst toegestuurd of u krijgt hem mee. Breng deze lijst mee naar het spreekuur. Voor het maken van een afspraak kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde van Bernhoven op telefoonnummer 0413 - 40 19 44.

Hoe bereidt u zich voor?

Vragenlijst thuis invullen

Als de afspraak op de poli is gemaakt, sturen wij u een mail met een code waarmee u op deze website inlogt. Dan kunt u de vragenlijst invullen. Als u dat liever heeft. Kunnen wij de vragenlijst ook aan u meegeven. Deze lijst is belangrijk voor de kinderarts om het spreekuur voor te bereiden. Vul daarom deze lijst in en stuur deze terug naar de polikliniek.

Vult u de vragenlijst op de computer in dan gaat u naar www. Luchtwegportaal.com en log in met de code die u heeft gekregen.

Heeft u zelf nog onbeantwoorde vragen? Schrijf ze op en neem ze mee naar het spreekuur.

Medicijnen

Neem de medicijnen die uw kind nu gebruikt mee.

Waar?

Routenummer 041.

Wanneer?

Het allergiespreekuur is altijd op dinsdag.

Neem uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Allergiespreekuur

Op het allergiespreekuur werken de kinderarts, de kinderlongverpleegkundige en de diëtiste met elkaar samen. Deze samenwerking van verschillende disciplines noemen we een multidisciplinaire samenwerking.
Door deze opzet van het spreekuur bezoekt u in één dagdeel diverse hulverleners. Het hangt af van de klachten van uw kind, door welke hulpverleners uw kind wordt gezien. Uw kind wordt altijd onderzocht door de kinderarts die gespecialiseerd is in allergie bij kinderen. Als er sprake is van voedselallergie heeft u ook een gesprek met de diëtiste. De afspraak duurt daardoor wel langer. Na de eerste afspraak overleggen wij binnen twee tot vier weken met u wat wij voor uw kind kunnen doen. Onze behandeling is erop gericht om het kind met zijn of haar allergie een zo normaal mogelijk (kinder)leven te laten leiden.

Hulpverleners

Wat doet de kinderarts?

U krijgt met uw kind eerst een gesprek met de kinderarts. De kinderarts heeft vooraf de klachten van uw kind al kunnen onderzoeken door middel van de vragenlijst die u hebt ingevuld en opgestuurd. De kinderarts gaat uitvoerig in op de vragenlijst en doet lichamelijk onderzoek. De kinderarts stelt u nog aanvullende vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten van uw kind. Mogelijk spreekt de kinderarts aanvullend onderzoek af, bijvoorbeeld bloedonderzoek of een huid- of longfunctietest.

Wat doet de diëtiste?

De diëtiste adviseert welke voeding veilig is voor uw kind als uw kind een ernstige voedselallergie. heeft. Ook als uw kind niet goed groeit kijkt ze met u hoe u de voeding volwaardiger te maken. Wanneer er een allergische reactie is geweest zonder dat duidelijk is waardoor dit komt, kan ze kijken naar wat er in de voeding zit. Eventueel wordt u gevraagd een aantal dagen een voedingsdagboek bij te houden waarin u opschrijft wat en hoeveel uw kind eet.

Wat doet de kinderlongverpleegkundige?

Naast de informatie die u krijgt van de kinderarts kan de kinderlongverpleegkundige aanvullende informatie geven over benauwdheidsklachten die bij een allergie kunnen optreden.
Daarnaast legt zij uit hoe u de medicijnen werken en hoe u ze moet gebruiken, bijvoorbeeld in welke volgorde ze worden ingenomen en hoe ze geïnhaleerd moeten worden.
Aan de hand van het behandelplan worden er vervolgafspraken gemaakt. Ook geeft de kinderlongverpleegkundige smeeradvies bij eczeem en informatie over de behandeling bij ernstige allergische reacties of hooikoorts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413 - 40 19 44.