Skip to Content

Allergie kind: Multidisciplinair allergiespreekuur voor kinderen

U bent door uw arts verwezen naar het allergiespreekuur voor kinderen. Op dit spreekuur worden baby's en kinderen onderzocht om te kijken of zij allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en/of geneesmiddelen. Ook kan gekeken worden naar eventueel andere allergieën zoals voor graspollen, boompollen, huisstofmijt of dieren. Het allergiespreekuur voor kinderen is onderdeel van de polikliniek Kindergeneeskunde. In deze folder leest u meer informatie over dit speciale spreekuur.

Het spreekuur: praktische informatie

Afspraak maken

De huisarts verwijst u door naar het allergiespreekuur. U krijgt een vragenlijst toegestuurd of u krijgt hem mee. Breng deze lijst mee naar het spreekuur. Voor het maken van een afspraak kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde van Bernhoven op telefoonnummer 0413 - 40 19 44.

Hoe bereidt u zich voor?

Vragenlijst thuis invullen

Als de afspraak op de poli is gemaakt, sturen wij u een mail met een code waarmee u op deze website inlogt. Dan kunt u de vragenlijst invullen. Als u dat liever heeft. Kunnen wij de vragenlijst ook aan u meegeven. Deze lijst is belangrijk voor de kinderarts om het spreekuur voor te bereiden. Vul daarom deze lijst in en stuur deze terug naar de polikliniek.

Vult u de vragenlijst op de computer in dan gaat u naar www.Luchtwegportaal.com en log in met de code die u heeft gekregen.

Heeft u zelf nog onbeantwoorde vragen? Schrijf ze op en neem ze mee naar het spreekuur.

Medicijnen

Neem de medicijnen die uw kind nu gebruikt mee.

Waar?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Wanneer?

Het allergiespreekuur is altijd op dinsdag.

Overzicht medicijnen

Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts jou medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op de pagina Actueel Medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.

Allergiespreekuur

Op het allergiespreekuur werken de kinderarts, de kinderlongverpleegkundige en de diëtiste met elkaar samen. Deze samenwerking van verschillende disciplines noemen we een multidisciplinaire samenwerking.
Door deze opzet van het spreekuur bezoekt u in één dagdeel diverse hulverleners. Het hangt af van de klachten van uw kind, door welke hulpverleners uw kind wordt gezien. Uw kind wordt altijd onderzocht door de kinderarts die gespecialiseerd is in allergie bij kinderen. Als er sprake is van voedselallergie heeft u ook een gesprek met de diëtiste. De afspraak duurt daardoor wel langer. Na de eerste afspraak overleggen wij binnen twee tot vier weken met u wat wij voor uw kind kunnen doen. Onze behandeling is erop gericht om het kind met zijn of haar allergie een zo normaal mogelijk (kinder)leven te laten leiden.

Hulpverleners

Wat doet de kinderarts?

U krijgt met uw kind eerst een gesprek met de kinderarts. De kinderarts heeft vooraf de klachten van uw kind al kunnen onderzoeken door middel van de vragenlijst die u hebt ingevuld en opgestuurd. De kinderarts gaat uitvoerig in op de vragenlijst en doet lichamelijk onderzoek. De kinderarts stelt u nog aanvullende vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten van uw kind. Mogelijk spreekt de kinderarts aanvullend onderzoek af, bijvoorbeeld bloedonderzoek of een huid- of longfunctietest.

Wat doet de diëtiste?

De diëtiste adviseert welke voeding veilig is voor uw kind als uw kind een ernstige voedselallergie. heeft. Ook als uw kind niet goed groeit kijkt ze met u hoe u de voeding volwaardiger te maken. Wanneer er een allergische reactie is geweest zonder dat duidelijk is waardoor dit komt, kan ze kijken naar wat er in de voeding zit. Eventueel wordt u gevraagd een aantal dagen een voedingsdagboek bij te houden waarin u opschrijft wat en hoeveel uw kind eet.

Wat doet de kinderlongverpleegkundige?

Naast de informatie die u krijgt van de kinderarts kan de kinderlongverpleegkundige aanvullende informatie geven over benauwdheidsklachten die bij een allergie kunnen optreden.
Daarnaast legt zij uit hoe u de medicijnen werken en hoe u ze moet gebruiken, bijvoorbeeld in welke volgorde ze worden ingenomen en hoe ze geïnhaleerd moeten worden.
Aan de hand van het behandelplan worden er vervolgafspraken gemaakt. Ook geeft de kinderlongverpleegkundige smeeradvies bij eczeem en informatie over de behandeling bij ernstige allergische reacties of hooikoorts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413 - 40 19 44.