Capsaïcine pijnbehandeling (Qutenza™)
Uw pijnspecialist heeft een Capsaïcine huidpleister voorgesteld. In deze folder leggen wij u uit hoe deze behandeling werkt. De behandeling is voorgeschreven door de pijnspecialist van het Regionaal Pijn Centrum en wordt gedaan op de afdeling B2 Oost, route 270. Soms gebeurt de behandeling ergens anders, maar daarover krijgt u van ons altijd van tevoren een bericht.
Wat is een Capsaïcine pijnbehandeling?
Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Deze stof geeft de peper het pittige karakter. Capsaïcine werkt ook bij perifere zenuwpijn. Het bindt dan aan de beschadigde zenuwcellen en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden. Hierdoor worden er minder pijnlijke prikkels doorgegeven via de pijnzenuwen aan de hersenen en neemt de pijn af.
Via de huid wordt de Capsaïcine opgenomen en de behandeling heeft het meest effect wanneer dit gebeurd op de meest pijnlijke plek. Dit gebeurt met behulp van een medicatiepleister dat op maat wordt geknipt. Als de behandeling aanslaat kan er tot 12 weken pijnverlichting optreden. Zo nodig kan de behandeling worden herhaald.
Hoe bereidt u zich voor?
Lees onderstaande vragen. Als u één of meer vragen met ja beantwoordt, meldt dit dan aan de physician assistent of de pijnconsulent. In overleg met de pijnspecialist wordt dan besloten of de behandeling door kan gaan:
- Bent u (mogelijk) zwanger?
- Bent u overgevoelig voor pepers?
- Heeft u hartklachten door hoge bloeddruk of hartritmestoornissen?
- Heeft u wondjes in het pijnlijke gebied?
Als u medicijnen gebruikt, hoeft u hier niet mee te stoppen. Ook mag u gewoon eten en drinken.
Na de behandeling mag u niet zelf autorijden. Zorg er daarom voor dat er iemand is die u naar huis kan brengen.
Was het pijnlijke gebied goed, maar gebruik geen huidlotion of een huidcrème op de dag van de behandeling. Dit is om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk Capsaïcine in de huid kan trekken tijdens de behandeling.
Neem iemand mee naar het pijncentrum. Bijvoorbeeld uw partner, goede vriend(in) of familielid. Hij of zij kan u afleiding bezorgen gedurende de behandeling. Een spannend boek, leuk tijdschrift of lekkere muziek kan ook helpen om voor afleiding te zorgen tijdens de behandeling.
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling B2 oost (Short Stay) op route 270.
Hoe verloopt de behandeling?
De pijnconsulent of dokterasssistent voert de behandeling uit. Samen bepaalt u de meest pijnlijke plek. Dit wordt met een stift of pen op de huid aangegeven. De medicatiepleister wordt op maat geplakt op de aangegeven plek. De medicatiepleister wordt zo nodig verstevigd met een gewone pleister of een drukverband. Deze moet 30 minuten voor de voeten of 60 minuten op andere plekken blijven zitten, zodat de Capsaïcine goed zijn werk kan doen.
Tijdens de behandeling kan uw huid pijnlijk aanvoelen, dit kan, maar hoeft niet. Samen met uw physician assistant of pijnspecialist is afgesproken welke pijnmedicatie u van tevoren mag innemen. Wanneer de pleister eraf wordt gehaald wordt de huid schoongemaakt en daarna gekoeld met een verkoelende gel en ijs. De totale behandeling duurt ongeveer 1 tot 2 uur.
Raak de Capsaïcine pleister niet aan en haal niet zelf de pleister weg. Als u de pleister toch per ongeluk aanraakt, maak dan uw handen schoon en vermijd contact met uw ogen, mond en andere gevoelige gebieden.
Wat is er belangrijk na afloop van deze behandeling?
De Capsaïcine behandeling kan, ondanks zorgvuldige medische behandeling, een aantal bijwerkingen hebben:
- Huiduitslag
- Prikkend of brandend gevoel
- Soms kan in eerste instantie de pijn zijn toegenomen.
Het is normaal dat met name de eerste dagen ’s nachts of bij inspanning deze klachten erger worden als het behandelgebied (te) warm wordt.
Stop niet met het innemen van uw pijnmedicatie zonder dit met uw physician assistant of pijnspecialist te bespreken.
Na de behandeling kan er Capsaïcine uit de huid blijven ‘lekken’. Raak het behandelgebied de eerste dagen niet aan en krab er ook niet aan. Laat kinderen of huisdieren het ook niet aanraken. Wanneer u behandeld bent aan uw handen draag dan de eerste twee dagen na de behandeling handschoenen.
De plek die behandeld is afkoelen helpt om de napijn te verminderen. Leg alvast een coolpack of vochtig washandje klaar in uw koelkast thuis. Niet te koud, want als het te koud wordt kan dat ook pijn doen. Als uw pijn veel erger wordt, bel dan met het pijncentrum.
Heeft u nog vragen?
Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u van uw zorgverlener krijgt. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het Regionaal Pijn Centrum, 0413 - 40 19 87.