Skip to Content

Capsaïcinebehandeling

Algemeen

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een behandeling met capsaïcine zal worden gedaan in verband met neusklachten. In deze folder leest u hoe de behandeling in Bernhoven verloopt.

Capsaïcine

Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit (spaanse pepers, sambal). Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 maal zo sterk als sambal. Uit onderzoek is gebleken dat behandeling met een capsaïcine neusspray klachten als gevolg van hyperreactief neusslijmvlies, bij de meeste mensen, fors afnemen.

Voorbereiding

Opname

Voor de behandeling krijgt u telefonisch bericht van de opname planning zodra de datum van de behandeling bekend is. Dit is meestal twee weken voor de opname.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptiepil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw te worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Dag van de behandeling

Melden

Op de afgesproken dag meldt u zich om 8.50 uur op poli KNO, route 020.

Na de eerste behandeling gaat u naar het Ambulant Centrum, route 140.

Verdoving

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. De verdoving bestaat uit enkele spray’s in beide neusgaten, ongeveer tien minuten voor de behandeling.

De behandeling

Vooraf aan de behandeling wordt eerst de neus verdoofd. Na ongeveer tien minuten wordt begonnen met de behandeling met de capsaïcine spray. Om veiligheidsredenen worden eerst de bovenlip en de huid van het begin van de neus ingevet met vaseline. Tevens krijgt u een veiligheidsbril op tijdens het sprayen met de capsaïcine. Na deze voorbereidingen worden beide neusgaten 3 x gesprayd met de capsaïcine spray. Voor een optimaal resultaat wordt dit gedurende de dag 5 x herhaald met 1 uur pauze tussen de behandelingen.

Complicaties

Nadelige effecten kunnen zijn branderig gevoel in de neus en eventueel wat droog neusslijmvlies.

Na de behandeling

Na de laatste behandeling mag u meteen naar huis. U krijgt van de verpleegafdeling een instructie mee voor thuis, daarop staat de termijn vermeld wanneer u weer op controle moet komen. U maakt hiervoor zelf de afspraak bij polikliniek KNO, route 020, telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.

Vragen

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. Tijdens kantooruren kunt ook bellen naar de polikliniek KNO: 0413 - 40 19 47.