Skip to Content

Coloscopie darmspoeling met Picoprep®

De behandelend arts heeft voorgesteld dat je een coloscopie krijgt. In deze folder lees je meer over dit onderzoek, de voorbereidingen en andere zaken die belangrijk kunnen zijn.

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een inwendig onderzoek, waarbij met behulp van een endoscoop (een bestuurbare, buigzame slang) de dikke darm en eventueel het laatste deel van de dunne darm worden bekeken. De arts kan zien of er afwijkingen zijn. Ook kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek.

Belangrijk!

Het is belangrijk dat je aan de specialist vertelt dat je:

 • Bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Acenocoumarol (Sintrom of Sintrommitis), Clopidrogrel (Plavix), Fenprocoumon (Marcoumar), Dipyridamol (Persantin), Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Praxada) of Apixaban (Eliquis). Deze dienen in overleg met de behandelend specialist eventueel te worden gestopt.
 • IJzertabletten gebruikt. Het is noodzakelijk dat je hier vanaf 5 dagen voor het onderzoek mee stopt

Stoppen met medicijn (naam medicijn):_______________________________________________________________

Op (datum)_____________________________________tot (datum)______________________________________

Alle andere medicijnen mag je 2 uur vóór of 2 uur na het drinken van de Moviprep innemen. De werking van de medicijnen kan door de laxerende werking misschien minder zijn dan normaal, vooral voor vrouwen die de pil slikken is dit belangrijk om te weten.

Verder is het belangrijk te vermelden of je:

 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen
 • Een ernstige hart- en/of longaandoening hebt
 • Zwanger bent
 • Suikerziekte hebt

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

De arts kan medicijnen voorschrijven. Het is daarom belangrijk om te weten welke medicijnen je op dit moment gebruikt. Een AMO haal je op bij je eigen apotheek en mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Hoe bereid je je voor?

Om het darmonderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat de dikke darm helemaal schoon is. Volg daarom onderstaande voorschriften precies op. Wanneer de darm niet goed schoon is, hindert dit het onderzoek en kunnen we het darmslijmvlies niet goed beoordelen.

Het gebruik van Picoprep

Je darmen spoel je met Picoprep en Bisacodyl, dit zijn laxeermiddelen. Je krijgt bij het maken van de afspraak recepten mee voor de apotheek.

Twee dagen vóór het onderzoek

Vanaf 2 dagen voor het onderzoek is het belangrijk dat u licht verteerbare voeding gebruikt. Licht verteerbare voeding is bijvoorbeeld:

 • Ontbijt/lunch: (geroosterd) witbrood of beschuit met boter of margarine, een gekookt ei, rookvlees of jam (zonder pitjes), yoghurt en vla. Tussendoor: vla, yoghurt, heldere bouillon, thee, koffie en vruchtensap zonder vruchtvlees.
 • Warme maaltijd: heldere bouillon, rijst, pasta, gekookte aardappelen, puree, lichte en gaar gekookte groenten zoals worteltjes, bloemkool en appelmoes. Verder mager vlees, kip of vis. Niet togestaanzijn peulvruchten, kool, ui, rauwkost, vers fruit en pitjes of noten.

Dag/avond vóór het onderzoek

 • Op de dag vóór het onderzoek gebruik je vloeibare voeding, zoals vla, yoghurt, heldere/gezeefde bouillon of gladde soep (geen stukjes).
 • Om 12.00 uur neem je 2 tabletjes Bisacodyl.
 • Om 18.00 uur mag je voor het laatst vloeibare voeding gebruiken.
 • Begin tussen 18.00 en 19.00 uur met de voorbereiding met Picoprep:
 1. Vul een glas met 150 ml koud water (limonadeglas).
 2. Leeg de inhoud van 1 zakje in het glas.
 3. Goed roeren (2-3 minuten) tot alles is opgelost. De oplossing wordt een beetje warm.
 4. Daarna het glas in 1 keer leegdrinken (eventueel eerst wat laten afkoelen).
 5. Daarna nog 1,5 tot 2 liter heldere vloeistof drinken (water, heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, frisdrank zonder prik, thee).
 6. Probeer in ieder geval 1 kop heldere bouillon te drinken.

Hoe meer je drinkt, hoe schoner de darm wordt!

Bovenstaande moet binnen 2 uur gebeuren. Dit maakt de kans kleiner dat je een deel van de nacht veel naar het toilet moet. Na de start van de voorbereiding met Picoprep mag je niets meer eten tot na het onderzoek. Je mag wel heldere vloeistoffen drinken zoals voorafgaand genoemd.

Dag van het onderzoek

 • Neem geen ontbijt
 • Begin 's ochtends met het tweede deel van de voorbereiding
 • Herhaal de bovenstaande 5 stappen (1. Vul een glas met 150 ml koud water, 2. Leeg de inhoud van 2e zakje in het glas, etc.)
 • Je moet er voor zorgen dat je 2 uur voor je naar het ziekenhuis gaat, klaar bent met de tweede voorbereiding
 • Het tijdstip van je afspraak en de reistijd bepalen hoe vroeg je moet beginnen met spoelen
 • Belangrijk: vanaf 2 uur voor het onderzoek nuchter blijven (je mag zo nodig wel de mond spoelen met een klein slokje water)

Wat doe je bij problemen met het innemen van Picoprep?

Door het gebruik van Picoprep kun je last krijgen van darmkrampen en een opgezet gevoel in de buik/buikpijn.

Heb je problemen met het innemen van de Picoprep, bijvoorbeeld voortdurende misselijkheid of braken, bel dan naar de polikliniek MDL, bereikbaar tijdens kantoortijden via telefoonnummer: 0413 - 40 19 32 (tijdens avond, nacht, weekend of feestdagen: receptie Bernhoven 0413 - 40 40 40).

Het onderzoek

Waar moet je zijn?

Op de dag van het onderzoek meld je je een half uur voordat je de coloscopie krijgt op het Ambulant Centrum van Bernhoven, route 140. Hier krijg je een infuusnaaldje in de arm. Dit infuusnaaldje krijg je uit voorzorging, zodat we extra vocht of medicijnen kunnen gevenn als dit tijdens het onderzoek nodig mocht zijn. Ook krijg je het roesje via dit naaldje, als dit met jou is afgesproken.

Je mag ter onderteuning iemand meenemen bij wie je je vertrouwt voelt.

Niet vergeten

 • Gebruik op de ochtend van het onderzoek plaatsvindt geen bodylotion (of andere crèmes) op buik en benen. En ook geen vaseline (of andere vettige zalf) aan de anus smeren.
 • Neem extra ondergoed mee.
 • Laat sieraden thuis.
 • Neem je patiëntenpas mee.
 • Ben je diabetespatiënt, neem dan je medicijnen hiervoor mee en eventueel een bloedsuikermeter / glucosemeter

Hoe verloopt het onderzoek?

De arts en de verpleegkundige leggen tijdens het onderzoek precies uit wat er gaat gebeuren. Je moet je onderbroek uit trekken, daarna dekken we je toemet een handdoek. Je gaat met opgetrokken knieën op de linkerzijde op de onderzoektafel liggen. De MDL-arts neemt nog enkele vragen met je door. Daarna krijg je  het roesje toegediend als dit met je is afgesproken. Via de anus brengt de arts de endoscoop voorzichtig in de darm. Daarna voert de arts de endoscoop geleidelijk steeds verder op in de dikke darm. Om een beter zicht te krijgen op de darmwand, wordt via de endoscoop lucht in de darm geblazen. Dit kan een opgeblazen gevoel geven. Geef aan wanneer er teveel spanning in de buik zit. Het is geen bezwaar windjes te laten. Als de arts het nodig vindt, kan hij tijdens het onderzoek een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek.

Het verwijderen van poliepen

Poliepen zijn kleine 'vleesboompjes' aan de binnenzijde van de darm. Als we tijdens het onderzoek poliepen in de darm vinden, probeert de arts deze direct te verwijderen. Poliepen kunnen soms uitgroeien tot darmkanker, daarom halen we ze weg. Om de steel van de poliep legt de arts een dun stalen lusje dat wordt aangetrokken. Met stroom die door de draad loopt, brandt de arts de poliep van het darmoppervlak. Deze ingreep is pijnloos.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. Je bent ongeveer 3 uur in het ziekenhuis vanaf het moment van aanmelden, de voorbereiding op de dagbehandeling, het onderzoek en de nazorg.

Doet het onderzoek pijn?

Het inbrengen van de scoop via de anus kan een vervelend gevoel geven. Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen. Je dikke darm is geen rechte buis maar ligt bochtig in de buik. De arts moet de scoop voorbij deze bochten sturen. Dit kan voor sommige patiënten, met name voor degenen die in de onderbuik zijn geopereerd, pijnlijk zijn. Geef aan wanneer het onderzoek te pijnlijk wordt.

Risico's van het onderzoek

Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kunnen soms (2 op 1000 gevallen) problemen optreden. Bij het verwijderen van een poliep kan een bloeding optreden. Deze kan direct tijdens het onderzoek ontstaan en meestal direct worden verholpen, maar kan ook 1 tot 14 dagen erna ontstaan.

Daarnaast kan een klein gaatje in de darmwand ontstaan (perforatie). Mocht het probleem niet verholpen kunnen worden tijdens het onderzoek, dan kan mogelijk een acute operatie nodig zijn. Dit komt echter zelden voor.

Als de arts de kans op een complicatie bij het verwijderen van een poliep zeer groot acht, dan kan hij besluiten dit niet direct via de endoscoop te doen. Dan verwijdert de chirurg de poliep later tijdens een operatie.

Na het onderzoek

Als je geen 'roesje' hebt gehad en er zijn geen bijzonderheden dan ga je eerst terug naar het Ambulant Centrum. Dara krijg je iets te eten en daarna mag je naar huis.

Heb je wel een 'roesje' gehad, dan ga je naar de uitslaapkamer van het ambulant centrum. Hier blijf je ongeveer 1 uur onder controle. Als je goed wakker bent en wat gedronken/gegeten hebt, mag je naar huis. Heb je geen begeleider meegenomen, zorg dan dat er iemand is die jou op komt halen. Je mag namelijk de komende 24 uur niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

Mogelijk heb je deze dag nog wat pijn in de buik. Meestal komt dat door krampen door de ingeblazen lucht. Hoe sneller je de lucht kwijt raakt, des te sneller de buikpijn afneemt. Waarschijnlijk moet je veel winden laten. Dit is normaal na dit onderzoek.

De uitslag

De behandelend arts ontvangt de uitslag van het onderzoek.

Soms kan de specialist, die het onderzoek gedaan heeft, je een voorlopige uitslag geven. Als er stukjes weefsel zijn weggenomen duurt het ongeveer 10 dagen voordat de uitslag bekend is. Het is mogelijk dat verder onderzoek of behandeling wordt geadviseerd. Dit bespreekt je arts bespreekt met jou.

Wat je verder nog moet weten

Wanneer je binnen 2 weken na het verwijderen van een poliep:

 • ernstige buikpijn krijgt (veel erger dan je gewend bent);
 • last krijgt van flink bloedverlies

neem dan contact op met:

 • polikliniek MDL, spoednummer 0413 - 40 19 31 (tijdens kantooruren)
 • receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)

Moet je naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg dan bij het ziekenhuis de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons dan van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur.

Kunt je niet op de afgesproken datum komen? Bel ons op tijd. Wij maken dan een nieuwe afspraak.

 • Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32, route 150