Skip to Content

Contactpersoon in het ziekenhuis

Wanneer je als patiënt in het ziekenhuis ligt, willen familie of naasten graag weten hoe het met je gaat. Maar als ziekenhuis moeten wij voorzichtig zijn met het delen van deze informatie. Daarom geven we informatie alleen aan de contactpersoon. Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, vragen wij je daarom om een contactpersoon aan te wijzen. In deze folder lees je meer over de contactpersoon.

Wat is een contactpersoon?

Een contactpersoon begeleidt en ondersteunt je tijdens opname in het ziekenhuis. Een contactpersoon is het aanspreekpunt voor familie en naasten. Daarnaast is een contactpersoon ook het aanspreekpunt voor de verpleging en artsen als je dat zelf niet kunt zijn. Het is belangrijk dat je contactpersoon op de hoogte is van je lichamelijke conditie, maar ook van woon-, werk- en leefsituatie.

Wie is de contactpersoon?

Jij beslist zelf wie je contactpersoon is. Dat kan bijvoorbeeld je partner zijn of een familielid, maar ook een buurvrouw of goede vriend. Soms vragen wij twee contactpersonen. In overleg wordt dan bepaald wie de eerste contactpersoon is. Als deze eerste contactpersoon niet bereikbaar is, wordt contact gezocht met de tweede contactpersoon.

Ben je zelf niet in staat om een contactpersoon aan te wijzen? Dan vragen wij dit aan je familie, naasten en/of mensen die bij je opname in het ziekenhuis aanwezig zijn. De contactpersoon moet minstens 16 jaar oud zijn. Soms komen familieleden of naasten er niet uit wie de contactpersoon wordt. Dan wijst de arts een contactpersoon aan

Is mijn contactpersoon ook mijn vertegenwoordiger?

De contactpersoon hoeft niet je wettelijk vertegenwoordiger te zijn. Bij alle beslissingen blijft jouw toestemming nodig. Van een wettelijk vertegenwoordiger is pas sprake wanneer je niet, of tijdelijk niet, zelf weloverwogen beslissingen kan nemen ten aanzien van je behandeling. Als je meer wilt weten over de wettelijk vertegenwoordiger, dan verwijzen we je naar de folder ‘Wie beslist’, verkrijgbaar bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie: www.npcf.nl.

Wat verwachten wij van de contactpersoon?

Van de contactpersoon verwachten wij het volgende:

  • Het aanspreekpunt zijn voor familie en naasten
  • Het aanspreekpunt zijn voor de artsen en verpleging als je dat zelf niet kunt zijn
  • Informatie doorgeven aan familie en naasten
  • Op verzoek meegaan tijdens een onderzoek.
  • Het regelen van praktische dingen rondom de opname, zoals:
    • Het meebrengen van toiletartikelen en kleding
    • Het meebrengen van medicijnen die thuis in gebruik zijn
    • Het meebrengen van hulpmiddelen (rolstoel, rollator, etc.) van thuis
    • Zorgen dat er niet te veel mensen op bezoek komen of te lang blijven

Indien nodig, kan de contactpersoon zaken rond het ontslag te regelen. Als er aanvullende informatie nodig is voor het ontslag, dan neemt de ontslagcoördinator contact op met de contactpersoon.

Tot slot

We noteren het telefoonnummer van de contactpersoon in je dossier. Als er vanuit ons ziekenhuis gebeld wordt, komt er vaak geen nummer in beeld maar staat er ‘onbekend’ of ‘anoniem’. Juist in de periode dat je in ons ziekenhuis opgenomen bent, kan het belangrijk zijn dat we de contactpersoon kunnen bereiken. Vraag de contactpersoon dus om ook onbekende of anonieme telefoontjes te beantwoorden. Het is wenselijk dat de contactpersoon 24 uur per dag bereikbaar is.

Vragen?

Heeft je contactpersoon nog vragen na het lezen van deze folder? Stel deze gerust aan de verpleegkundige. Het heeft onze voorkeur om de vragen persoonlijk te beantwoorden tijdens het bezoekuur. Mocht de vraag niet kunnen wachten tot het bezoekuur, dan is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de afdeling.

Afdeling

Routenummer

Telefoonnummer

B1 oost 170 0413 - 40 31 54
B1 west 160 0413 - 40 31 16
B2 oost 270 0413 - 40 32 54
B2 west 260 0413 - 40 32 16
B3 oost 370 0413 - 40 33 54
B3 west 360 0413 - 40 33 16