Skip to Content

CT-calciumscore van het hart

Je behandelend arts heeft voor je een CT-onderzoek aangevraagd. Met behulp van röntgenstralen worden hierbij afbeeldingen van het te onderzoeken orgaan gemaakt. Op deze afbeeldingen worden eventuele afwijkingen zichtbaar.

BELANGRIJK!

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. Wij verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeldje 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip je te melden bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
Buiten kantoortijden (8.00 - 17.30 uur) moet je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.
Je dient
de voorgeschreven medicatie voor de afspraak opgehaald te hebben en vooraf in te nemen.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij je situatie. Ook risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Wat is een CT–onderzoek?

CT staat voor Computer Tomografie. Bij een CT–onderzoek wordt er met behulp van röntgenstralen doorsnede foto’s gemaakt. Deze foto’s geven informatie over de vorm, structuur en ligging van de inwendige organen of weefsels in het te onderzoeken lichaamsgebied. Een CT-scan calciumscore van het hart berekent het calciumgehalte in de slagaderen van het hart (kransslagaderen).
Het onderzoek is volkomen pijnloos. Het CT–apparaat maakt wel geluid en ziet eruit als een grote kast met een ronde opening.

Hoe moet ik me thuis voorbereiden?

Tijdens het onderzoek worden ECG-stickers op het borstbeen en linksonder op de ribbenboog geplakt. Om deze stickers te kunnen plakken moeten eventuele haren verwijderd worden. Graag deze beharing thuis afscheren. Zoals aangegeven op onderstaande afbeelding.

                         

         

Een of enkele dagen voor het onderzoek

Om het hart beter af te beelden is het belangrijk dat je hartslag erg rustig is. Meestal krijg je daarom als voorbereiding, op advies van de aanvragende cardioloog, enkele dagen een hartslagvertragend medicijn (een zogenaamde bètablokker). Neem dit medicijn volgens de voorschriften in.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan voor nader overleg telefonisch contact op met de afdeling radiologie.

Zijn er risico’s of complicaties?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Hoe bereid je je voor?

Op de polikliniek cardiologie heb je uitleg gekregen over het onderzoek en een recept voor medicijnen ontvangen. Het medicijn dat je krijgt, zorgt er voor dat de hartslag rustiger wordt. Een rustige hartslag is nodig om het hart en de kransslagaderen scherp in beeld te kunnen brengen.

Op de dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek mag je geen koffie, thee of cola drinken en geen chocolade eten of drinken, omdat deze middelen je hartslag kunnen versnellen.

Onderzoek

Waar meld je je?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het CT–onderzoek?

De laborant komt je halen uit de wachtruimte en vertelt steeds wat er gaat gebeuren.

  • Er worden ECG-stickers op de borstkas geplakt voor tijdens het onderzoek. (ECG staat voor elektrocardiogram, dat is een hartfilmpje dat de activiteit van uw hart in beeld brengt).

Tijdens het onderzoek lig je op een verschuifbare tafel. Het te onderzoeken gedeelte van je lichaam wordt in de ronde opening van het CT-apparaat geschoven. In het CT-apparaat zit een röntgenbuis die om je heen draait en meerdere opnamen maakt uit steeds een andere hoek. Je hoort hierbij een zoemend geluid van het apparaat. Tijdens het onderzoek moet je ontspannen en stil liggen. De foto’s kunnen mislukken als je beweegt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Hoelang het onderzoek duurt hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel en het aantal opnamen dat gemaakt wordt. Meestal duurt het onderzoek tussen de 5 en 20 minuten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan stuurt hij een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met je bespreekt. Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62