Skip to Content

Dagbehandeling

Binnenkort kom je naar Bernhoven voor een behandeling. Je hoeft maar maximaal 1 dag in het ziekenhuis te blijven, op de dagbehandeling. In deze folder lees je wat er gebeurt rondom je behandeling. Specifieke informatie over je behandeling krijg je van je behandelend arts.

Opnamedatum

De afdeling opnameplanning vertelt je wanneer je naar het ziekenhuis moet komen. Als je niet kunt of als je vragen hebt over je opname, bel dan met de opnameplanning op 0413 - 40 19 17.

Operatievoorbereiding

Spreekuur PPO

De arts die voor de verdoving zorgt, heet een anesthesioloog. Voordat je geopereerd wordt, moet je naar een afspraak tijdens het spreekuur Preoperatief Poliklinisch Onderzoek, PPO genoemd. Daar spreek je met een doktersassistent, een verpleegkundige en de anesthesioloog.

Overzicht medicijnen meenemen

Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel
medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op Actueel Medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.

Persoonlijke instructies

De verpleegkundige vertelt je wat er gebeurt tijdens je opname. Je krijgt ook instructies op papier over medicijnen, nuchter zijn en scheren. Deze instructies moet je voor je opname opvolgen. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Gang van zaken op de afdeling

Afdelingsregels

 • Bezoek: De afdeling dagbehandeling heeft géén bezoekregeling, behalve als de verpleegkundige het goedkeurt. In overleg met de verpleegkundige mag er 1 persoon bij je blijven als je hier behoefte aan hebt. De ruimte op de verpleegkamer is beperkt en na de operatie is het prettig om rustig bij te komen.
 • Mobiele telefoon: Je mag je mobiel gebruiken, maar zet je mobiele telefoon op stil. Hierdoor hebben de patiënten om je heen de kans om rustig bij de komen.

Ontvangst en voorbereiding

 1. Meld je bij de balie van de dagbehandeling/ambulant centrum (route 140).
 2. Neem plaats in de wachtkamer.
 3. De verpleegkundige neemt alle zaken met je door en je voorbereiden op de behandeling. Soms krijg je medicijnen tegen de pijn of om rustig te worden.
 4. Voordat je naar de operatiekamer gaat, moet je operatiekleding aantrekken. Als je contactlenzen of een kunstgebit hebt, moet je die uitdoen. Sieraden en piercings moeten ook af.
 5. De te opereren plek wordt gemarkeerd.
 6. Als het tijd is voor je operatie, brengen ze je naar de voorbereidingsruimte. Daar controleren ze alles nog een keer.
 7. Je krijgt een infuusnaald in je onderarm of op je handrug voor een infuus. Hiermee kunnen ze medicijnen toedienen indien nodig.
 8. Je krijgt wat plakkers op je borst om je hartritme te controleren.
 9. Er wordt een band om je arm en een knijpertje op je vinger geplaatst om je bloeddruk en zuurstofgehalte in je bloed te meten.
 10. Dan begint de behandeling.

Na de operatie

Na de operatie word je naar de uitslaapkamer gebracht. Gespecialiseerde verpleegkundigen zorgen ervoor dat je rustig wakker wordt. Ze houden je bloeddruk en hartslag in de gaten. Als dat nodig is, krijg je extra zuurstof via een slangetje. Als je goed wakker bent en alles is goed, brengt een verpleegkundige je terug naar je kamer. Het is normaal om nog slaperig te zijn.

Eten

Je krijgt op een later moment een broodmaaltijd, afhankelijk van je behandeling en verdoving. Als je weer thuis bent, kun je weer normaal eten. Het is duidelijk gezegd als dit niet mag.

Naar huis

Wanneer

Je wordt gemiddeld 2 tot 8 uur opgenomen op de dagbehandeling. Je mag naar huis als de verdoving is uitgewerkt, je geplast hebt en alle controles goed zijn. Soms duurt de behandeling langer of zijn er problemen, dan moet je misschien langer blijven. Je wordt dan overgeplaatst naar een andere afdeling.

We raden af om 24 uur na je narcose niet zelf auto te rijden. Als je rustgevende medicatie hebt gehad, dan mag je de dag van de behandeling niet zelf autorijden. Het kan zijn dat je medicatie hebt gehad waar je slaperig van kan worden. Dit is gevaarlijk in het verkeer. Zorg dat iemand je komt ophalen. Soms is het nodig dat degene die je ophaalt, je met een rolstoel naar de uitgang rijdt. De verpleging geeft dit aan.

Ontslaggesprek

Voordat je naar huis gaat, krijg je:

 • Een afspraak voor poliklinische controle; in de meeste gevallen mag je deze afspraak later zelf plannen met de polikliniek;
 • Soms een brief voor de huisarts, anders krijgt je huisarts van Bernhoven bericht;
 • Instructies voor thuis;
 • Eventueel een recept of overzicht van je medicijnen;
 • Zo nodig pleisters of verbandmateriaal.

Adviezen voor thuis

Doe het rustig aan als je thuis bent, misschien moet je even gaan liggen. Je mag alles eten, tenzij anders gezegd. Het is beter om de eerste 12 uur geen alcohol te drinken. Het is ook beter om de eerste nacht niet alleen te zijn, voor het geval dat je hulp nodig hebt.

Problemen thuis

Als je de eerste 24 uur problemen hebt na de behandeling, bel dan naar Bernhoven. Tijdens kantooruren bel je naar de polikliniek van je behandelend arts. Buiten kantooruren en in het weekend bel je naar de spoedeisende hulp.

Heb je later problemen, bel dan je huisarts of de polikliniek van je behandelend arts.

Vragen

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Stel deze dan gerust aan de verpleegkundige tijdens je opname. Voor vragen over het tijdstip en datum van de behandeling kun je stellen aan de opnameplanning: 0413 - 40 19 17 (10.30 - 11.30 uur).