Dotterbehandeling van het hart
Je staat op de wachtlijst voor een dotterbehandeling van het hart. Een dotterbehandeling van het hart is een methode om een dreigende afsluiting in de slagaderen te verhelpen. In deze folder lees je wat deze behandeling inhoudt en wat je kunt verwachten.
Wat is een dotterbehandeling?
Een dotterbehandeling van het hart is een methode om een dreigende afsluiting in de slagaderen te verhelpen. Andere namen voor dotterbehandeling zijn PTCA, PCI of ballondilatatie.
De dotterbehandeling vindt meestal plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch of in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Heel soms komt het voor dat je naar het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat. Bijvoorbeeld als je daar al als patiënt bekend bent. De voorbereiding voor deze behandeling en het herstellen daarna gebeurt in Bernhoven.
Je ontvangt van ons een vragenlijst. Vul deze vragenlijst in. Neem deze op de dag van de behandeling mee naar het ziekenhuis waar de dotterbehandeling plaatsvindt.
Hoe bereid ik me voor?
Belangrijk
Neem op de dag van de dotterbehandeling een familielid of naaste mee naar het ziekenhuis. Hij of zij kan je begeleiden en het aanspreekpunt zijn voor de zorgverleners in het ziekenhuis.
Wat moet ik meenemen?
Neem op de dag van de behandeling het volgende mee:
- Medicijnen die je gebruikt;
- Een overzicht van de medicijnen die je gebruikt. Dit noemen ze bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht (AMO). Je kan dit overzicht bij je apotheek halen;
- Een geldig legitimatiebewijs.
Overzicht medicijnen
Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.
Het overzicht van medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt ook de afkorting AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veel gestelde vragen over het AMO.
Nuchter
Op de ochtend van de behandeling mag je een normaal ontbijten. Vanaf 1 uur voor de behandeling moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je vanaf dit tijdstip niets meer mag eten en drinken. Je medicijnen kun je gewoon volgens recept innemen.
Dag van de behandeling
Melden
Meld je in het ziekenhuis waarbij de afspraak is gemaakt. Welk ziekenhuis dit is, is vooraf met je besproken.
Wachten
Het kan zijn dat je moet wachten voordat je aan de beurt bent. Het kan zijn dat een behandeling uitloopt of dat er een spoedgeval tussen is gekomen. Houd hier rekening mee.
Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling duurt ongeveer 1 uur. Na de behandeling blijf je nog 2 tot 3 uur voor nacontrole in het ziekenhuis waar je behandeld bent. In die tijd worden er ECG´s gemaakt. Het eventuele infuus met medicijnen wordt verminderd en daarna gestopt.
Je familielid of naaste mag je dan al bezoeken. De cardioloog bespreekt met je het resultaat van de behandeling en geeft aan wanneer je weer met de ambulance terug naar Bernhoven mag.
Vervoer
Na de dotterbehandeling wordt je met de ambulance naar Bernhoven gebracht. In de ambulance is nog 1 plek vrij voor je familielid of naaste.
Nazorg
Wanneer je weer in Bernhoven bent, word je voor 1 nacht opgenomen op de verpleegafdeling. Op deze afdeling wordt een eventueel drukverband, dat in het ziekenhuis waar je behandeld bent is aangelegd, verwijderd. Na het verwijderen van het drukverband vertelt de verpleegkundige je wanneer je uit bed mag, je weer mag lopen en eventueel mag douchen.
Dag na de behandeling
De dag na de behandeling wordt er bloed geprikt om de hartenzymen te bepalen. Ook wordt er nog een ECG gemaakt. Wanneer de uitslagen van het ECG, het bloedonderzoek en de wond in de lies goed zijn, mag je aan het eind van de ochtend, na overleg met de cardioloog, naar huis.
Leefadviezen na het plaatsen van een angioseal in de lies
In je lies is een angioseal geplaatst na een dotterbehandeling. Een angioseal is een plugje dat ervoor zorgt dat het aanprikgaatje wordt afgesloten. De angioseal wordt binnen negentig dagen door het lichaam afgebroken. Om eventuele complicaties te voorkomen, informeren we je over enkele leefregels.
Adviezen voor thuis
- Je mag douchen;
- Ga niet in bad tot dat je huid bij het aanprikgaatje genezen is. Dit duurt 3 tot 4 dagen;
- Er is een verbandje met een doorzichtige pleister aangebracht in je lies. Deze mag je na 3 dagen zelf verwijderen. Je mag de lies dan wassen met een milde zeep. Droog daarna de lies goed af. Gebruik eventueel een gewone pleister tot de insteekopening goed dicht is;
- Je kunt een kleine zwelling en/of lichte gevoeligheid in de lies hebben;
- Pas je dagelijkse activiteiten aan gedurende 48 tot 72 uur. Je mag niet persen en niet zwaarder tillen dan 5 kilo;
- Rijd geen auto op de dag van je ontslag;
- Draag je ‘patiëntenkaart’ gedurende 90 dagen bij je.
Wat moet ik doen bij problemen thuis?
Na de behandeling kan je een blauwe plek in je lies hebben. Dit is normaal. Heb je na thuiskomst uit het ziekenhuis klachten, zoals:
- koorts boven 38.5 graden;
- bloedingen in de lies;
- gevoeligheid of zwelling in de lies;
- rode verkleuring of warmtegevoel;
- gevoelloosheid of pijn in het been na bewegen;
- huiduitslag.
Neem tijdens kantooruren contact op met polikliniek cardiologie (0413 - 40 19 23) of buiten kantooruren met de receptie van Bernhoven (0413 - 40 40 40). Wanneer nodig verbinden zij je door met de dienstdoende arts.
Controle
2 tot 3 weken na je behandeling heb je een afspraak op de polikliniek cardiologie. Bij deze afspraak bespreekt je behandelend arts de uitslag met je en controleren we je lies. Je hoort van ons wanneer je deze afspraak hebt als je naar huis gaat.
Heb je nog vragen?
Wanneer je na het lezen van deze folder nog vragen hebt, stel deze dan gerust aan polikliniek cardiologie.
- Polikliniek cardiologie via 0413 – 40 19 23 (tijdens kantooruren)
- Receptie Bernhoven via 0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)