Skip to Content

Duplexonderzoek slagaders in hals en/of benen en/of armen

Met behulp van dit onderzoek sporen we eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de slagaders worden. Daarnaast geeft het onderzoek informatie over de richting waarin en de snelheid waarmee het bloed door de vaten stroomt. In deze folder lees je hoe een duplexonderzoek in Bernhoven verloopt.

Duplexonderzoek

Een duplexonderzoek is een combinatie van 2 soorten onderzoek: echografie en doppleronderzoek. Beide onderdelen worden tegelijk uitgevoerd met 1 apparaat.
Echografie is onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om de vaten zichtbaar te maken. Bij een echografie wekken geluidsgolven op door een transducer (= een apparaatje dat geluidsgolven zendt en ontvangt). Deze geluidsgolven hoor je niet. Door deze transducer tegen je huid aan te houden, zendt de laborant geluidsgolven in je lichaam. De vaten in je lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven.

Doppleronderzoek is een speciale vorm van echografie waarbij ook de bloedstroom (de snelheid en de richting) in de vaten zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt. Een duplexonderzoek is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Een speciaal hiervoor opgeleide laborant(e) voert dit onderzoek uit.

Het hangt van je persoonlijke situatie af welke slagaders we gaan onderzoeken. Dat kan alleen in de hals zijn, alleen in de benen, alleen in de armen, maar een combinatie is ook mogelijk.

Voorbereiding

Voor een duplexonderzoek van de slagaders in de hals, benen of armen is geen speciale voorbereiding nodig.

Digitaal aanmelden voor je bezoek

3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om je digitaal aan te melden? Meld je dan aan met je geldige legitimatiebewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met je afspraak of afspraken.

Heb je je aangemeld, loop dan naar de wachtruimte op route 110, functieonderzoek. Hier is het vaatlaboratorium waar je onderzocht wordt. Als je aan de beurt bent, komt de laborant je ophalen.

Kun je niet komen?

Als je toch niet op deze afspraak kunt komen, bel dan op tijd naar de polikliniek van de specialist bij wie je wordt behandeld. Dan maken we een nieuwe afspraak.

Het onderzoek

Verloop van het onderzoek

In de onderzoekskamer lig je op je rug op een onderzoekstafel. Het deel van je lichaam dat we moeten onderzoeken, moet je ontbloten. Tijdens het onderzoek is het licht uit zodat het beeldscherm goed te zien is. Op de plaats van het te onderzoeken bloedvat krijg je gel op de huid. Dit voelt wat koud aan. De gel zorgt ervoor dat er geen ruimte tussen de transducer en de huid is. De laborant(e) beweegt met de transducer over de huid. Hiervan worden afbeeldingen gemaakt en metingen verricht, die later nog uitgebreid door de laborant(e) worden bekeken en beoordeeld.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af  van wat we moeten onderzoeken. Meestal duurt het onderzoek tussen de 30 en 60 minuten.

Uitslag

De laborant(e) stuurt een verslag van de onderzoeksgegevens naar de behandelend arts, die de uitslag met je bespreekt.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek van het specialisme waar je behandeld wordt of met

  • Vaattelefoon:   0413 - 40 19 59 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur).