Skip to Content

Gebroken pols bij volwassenen

Deze folder informeert u over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

De pols

De pols is het gewricht dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes in de hand en de twee onderarmsbotten, het spaakbeen en de ellepijp.

De breuk

Bij een polsbreuk is er een breuk van het spaakbeen, ellepijp of beide botten nabij de pols. Soms betreft het alleen een scheurtje in het bot, maar vaak is er verplaatsing van de botstukken. Behalve een letsel van het bot is er ook altijd letsel van de zogeheten weke delen, zoals pezen, spieren en eventueel vaten en zenuwen.

gebroken pols

Behandeling

Als de botstukken niet ernstig zijn verplaatst door de breuk, dan wordt alleen een gipsspalk aangelegd. Als de botstukken te veel verplaatst zijn, dan moet het bot worden ‘gezet’. Dan wordt het bot teruggeplaatst in de juiste stand. Dan wordt op de plek van de breuk verdovingsvloeistof ingespoten. Deze verdoving werkt ongeveer een uur. Na het zetten van het bot wordt een gipsspalk aangelegd en wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren of het bot goed staat. Als het niet lukt om het bot goed te zetten, kan soms een operatie nodig zijn. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk. Het meest wordt er gebruikt gemaakt van een plaatje en schroeven voor het vastzetten van de breuk. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van stevige staaldraden of van een 'externe fixateur'. Voor meer informatie, zie ook de folder ‘Behandeling van fracturen’.

Na de behandeling

U gaat naar huis met een draagdoek (mitella), zodat de arm rust krijgt. Deze draagdoek kan 's nachts af en om uw arm dan rust te geven, kunt u deze op een kussen leggen. U krijgt een recept mee voor een pijnstiller. Let op: wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit aan de arts vertellen, zodat deze bij het voorschrijven van een pijnstiller hier rekening mee kan houden! De volgende dag moet u minder pijn hebben. Als de voorgeschreven pijnstilling niet genoeg is of als u na drie dagen nog steeds niet zonder pijnstillers kunt, moet u ons opbellen.

U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek chirurgie. Vaak wordt bij deze eerste controle een röntgenfoto gemaakt en krijgt u een nieuw / extra gips aangelegd.

Hoeveel weken gips?

Dat hangt af van het soort breuk , maar dat kan 1 tot 4 weken zijn. Is de breuk niet gezet dan krijgt u na 1 week een brace die u 3 weken moet dragen. Deze mag u wel afdoen als u bijvoorbeeld gaat douchen.

Operatie

Mocht het nodig zijn om u te opereren dan gebeurt dat meestal niet meteen maar na 5-14 dagen. Deze operaties worden gedaan door traumachirurgen die zich daarin gespecialiseerd hebben. Meestal wordt er een plaatje met schroeven gebruikt. Na de operatie kan het nodig zijn om 1 week een gips te dragen om de wond tot rust te laten komen. Daarna mag u gaan oefenen, eventueel met de fysiotherapie

Verdere adviezen

Het is niet zo dat de hand en vingers stijf worden als u deze tijdens de periode in gips niet beweegt. Bewegen is goed, maar het belangrijkste is dat u geen pijn heeft. Als het u geen pijn doet, mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat. Als u merkt dat de draagdoek niet meer nodig is en uw hand is niet dik meer, hoeft u de draagdoek niet meer te gebruiken. Meestal kan dit na één tot twee weken.

Intussen is het goed de elleboog en de schouder voldoende te blijven bewegen. Maar let op, dat mag geen pijn doen! Voor meer informatie, zie de folder ‘Gips- of kunststofverband.

Zijn er complicaties?

Er bestaat een kans dat de botstukken na enkele dagen opnieuw verplaatsen of dat bij de volgende poliklinische controle blijkt dat de breuk niet meer goed staat. Als dat gebeurt, moet de pols opnieuw gezet worden of misschien is zelfs een operatie nodig. .

Wat u verder nog moet weten

U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Meestal kunt u uw pols pas na ongeveer drie maanden weer normaal en pijnvrij gebruiken. Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden. Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de huisarts of het ziekenhuis. Dat kan op kantooruren met de poli van uw behandelaar en buiten kantooruren met de receptie van Bernhoven.

  • Polikliniek chirurgie: 0413 - 40 19 59
  • Polikliniek orthopedie: 0413 - 40 19 71
  • Receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40

Mocht u onverhoopt buiten kantoortijden of in het weekend naar de spoedeisende hulp komen? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost'.

Tot slot

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.
Bron: Nederlandse Vereniging voor Heelkunde

Wachtlijstbemiddeling

Als uw klachten erger worden terwijl u al op de wachtlijst staat, bel dan met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Uw behandelend arts kan dan overleggen en besluiten of u al dan niet eerder moet worden geopereerd.