Skip to Content

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie (plkd)

In overleg met je arts krijg je binnenkort een kijkoperatie (laparoscopische ingreep). In deze folder leggen we uit wat deze ingreep inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van de behandeling. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot het wijzigen van de behandeling. Dit wordt altijd door de uroloog met je besproken.

Waarom een laparoscopische lymfeklierdissectie?

Er is prostaatkanker bij je ontdekt. De arts heeft met je besproken welke behandeling het beste voor je is. Het is belangrijk om te weten of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren rondom de prostaat. Deze lymfeklieren liggen in het bekken onder in de buik. De lymfeklieren in het gebied van de prostaat worden verwijderd door de uroloog. Vervolgens worden ze onderzocht door de patholoog.

Deze laparoscopische ingreep wordt vaak toegepast als:

 • de PSA-waarde aan de hoge kant is.
 • er uit de biopsie van de prostaat gebleken is dat je een wat agressievere soort prostaatkanker hebt.
 • er na een MRI-scan niet duidelijk is of er lymfeklieren zijn waarin zich kankercellen bevinden. Hierdoor is er een grotere kans dat er lymfeklieren aangetast zouden kunnen.

Hoe bereid je je voor?

 • Actueel medicatieoverzicht (AMO) Neem naar de afspraken in het ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht mee. Dit heeft de specialist nodig om te weten welke medicijnen hij eventueel kan voorschrijven in combinatie met de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Een AMO haal je op bij je eigen apotheek en is maximaal 3 maanden geldig.
 • Vertel aan de uroloog als je bloedverdunners gebruikt. In overleg met de uroloog zal dit zo nodig tijdelijk gestopt worden.
 • De ingreep vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik. Om dit te bespreken wordt er een afspraak gemaakt voor het spreekuur PPO (Pre-operatief Poliklinisch Onderzoek). Op dit spreekuur heb je een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en met de anesthesioloog (de arts die voor de verdoving zorgt).
 • Op de dag van de ingreep kom je nuchter naar het ziekenhuis. Dit betekent dat je vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten, drinken en roken. Op het spreekuur PPO krijg je te horen vanaf welk moment je nuchter moet zijn.
 • De ingreep vindt plaats op de operatiekamer.
 • Voor deze ingreep blijf je gemiddeld 3 dagen in het ziekenhuis.

Waar meld je je?

Op de dag van de ingreep meld je je volgens afspraak op de afdeling. Je krijgt vooraf te horen op welke route en hoe laat je jezelf mag melden.

Hoe verloopt de ingreep?

Bij een kijkoperatie wordt hetzelfde gedaan als bij een ‘gewone’ operatie. De lymfeklieren rondom de prostaat worden weggenomen zonder daarvoor een grote snede in de buik te maken.

Eerst wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas (CO2). Dit is een onschadelijk gas. Het opblazen van de buik is nodig om ruimte te maken tussen de verschillende organen waardoor het mogelijk is om veilig te opereren. Daarna worden 3 tot 5 buisjes van 0,5 of 1 cm dik in de buik gebracht. De wondjes in de buikwand worden dus maar 0,5 en 1 cm! Door één van de buisjes wordt een camera ingebracht zodat de uroloog op een beeldscherm de buikinhoud kan zien. Door de andere buisjes worden instrumenten ingebracht waarmee wordt geopereerd, zoals bijvoorbeeld schaartjes en een pincetje.

Tijdens de operatie kijkt de uroloog op het beeldscherm naar wat er in de buik gebeurt. Daarom heet de operatie een kijkoperatie. Soms lukt het niet om de lymfeklieren dooreen sneetje van 1 cm naar buiten te brengen. Dan is het nodig één van de sneetjes iets groter te maken. Aan het einde van de ingreep wordt al het koolzuurgas verwijderd. Daarna worden de wondjes gesloten.

Een kijkoperatie heeft voor de patiënt verschillende voordelen ten opzichte van een ‘open’ operatie.

 • De pijn zal veel minder zijn, omdat je geen grote buikwond hebt.
 • Meestal kun je snel weer eten en drinken en uit bed komen.
 • Je herstelt sneller en mag meestal eerder naar huis.
 • De tijd tot volledig herstel (het moment waarop je alles weer kunt wat je voor de ingreep ook kon) is veel korter.

Soms blijkt tijdens de kijkoperatie dat een ‘open’ operatie nodig is. Het kan zijn dat de uroloog de lymfeklieren niet goed in beeld kan krijgen. Dit komt bijvoorbeeld doordat er veel verklevingen zijn door eerdere operaties. In dat geval zal hij overgaan tot een open operatie en zul je toch een grotere wond krijgen dan de bedoeling was. De uroloog bespreekt dit voor de ingreep met je.

De ingreep duurt ongeveer 2,5 uur.

Na de ingreep

 • Kort na de ingreep kun je door prikkeling door het gebruikte CO2-gas pijn krijgen ter hoogte van het sleutelbeen. Bij hoge uitzondering kan het gebeuren dat er beschadigingen aan andere organen optreden.
 • Bij pijnklachten mag je paracetamol innemen. Wacht bij pijnklachten niet te lang met het innemen van de pijnmedicatie.
 • Als gevolg van de ingreep en verdoving kan de conditie verminderd zijn, waardoor je vermoeid kan zijn. Zorg voor een goede balans tussen activiteit en rust. De conditie zal langzaam aan beter worden.
 • Als gevolg van de ingreep heb je enkele kleine wondjes. Deze zijn gehecht met een oplosbare hechting, die je niet hoeft te laten verwijderen. Het kan ook zijn dat de wondjes dicht zijn geplakt met zwaluwstaartjes. Deze kun je er het beste twee weken op laten zitten. Je hoeft thuis geen pleister op de wondjes te doen, behalve als er vocht uit de wond komt. Dat er de eerste tijd een beetje roségekleurd wondvocht uit de wondjes komt, is normaal.
 • Verricht de eerste 4 weken geen zware arbeid. Zwaar tillen, zware huishoudelijke werkzaamheden en sporten kun je dan beter niet doen.
 • Het is beter de eerste 14 dagen na de ingreep niet te zwemmen of in bad te gaan. De wondjes moeten eerst genezen zijn. Douchen mag wel als je weer thuis bent.
 • Het is verstandig de eerste 14 dagen na de ingreep niet te fietsen en auto te rijden.
 • Drink de eerste weken twee tot drie liter vocht per dag. Dan herstel je beter.
 • Eet vezelrijke voeding (bijvoorbeeld: bruin/volkoren brood, veel fruit). Dit bevordert een regelmatige stoelgang.
 • Moest je stoppen met de bloedverdunners vanwege deze ingreep, dan kun je 3 dagen na de ingreep weer beginnen met het innemen van de bloedverdunners. Weet je niet zeker of dat dan al kan? Overleg dan met de polikliniek urologie.
 • Na de operatie kun je een aantal dagen tot weken een dik been of vochtophoping in buik of scrotum krijgen. Dit komt doordat het lymfevocht niet voldoende door het lichaam opgenomen wordt nu er lymfeklieren zijn verwijderd. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met de polikliniek urologie.

Wat te doen bij problemen?

Neem in onderstaande situaties contact op met de polikliniek urologie:

 • Je krijgt koorts boven de 38.5 °C
 • De pijn neemt toe bij het gebruik van pijnstilling
 • Als je plotseling helder rood bloed of pus verliest via de wondjes
 • Als de wondjes rood of gezwollen zijn, terwijl dat eerder niet zo was

Controle

Is de uitslag goed? Dan zijn er geen kwaadaardige cellen in de lymfeklieren gevonden. Je krijgt dan een in opzet curatieve (genezende) behandeling voorgesteld.

Is de uitslag niet goed? Dan zijn er kwaadaardige cellen gevonden in de lymfeklieren. Je krijgt dan een palliatieve behandeling voorgesteld. Dit is een behandeling die de ziekte terugdringt, maar niet kan genezen.

Bij ontslag krijg je een controleafspraak mee voor een gesprek bij de uroloog waarin de uitslag besproken wordt.

Zijn er nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan op werkdagen contact op met polikliniek urologie. Buiten kantooruren kun je bij vragen of problemen contact opnemen met de receptie.

 • Polikliniek urologie telefoon:   0413 – 40 19 68 (binnen kantooruren)
 • Receptie telefoon:                   0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)