Skip to Content

Mamma-biopsie onder echogeleide

Naar aanleiding van een eerdere mammografie en echografie van de borst krijg je dit onderzoek. De radioloog heeft op de foto’s afwijkend weefsel gezien. Dit weefsel moet in het laboratorium nader onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek halen we daarom een stukje van het afwijkende weefsel onder echogeleide uit de borst weg. Onder echogeleide betekent dat met behulp van een echografie de juiste plaats wordt bepaald waar het stukje weefsel weggehaald wordt.

De informatie in deze folder is algemeen. Het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest die beter aansluit bij jouw situatie. In deze folder beschrijven we niet alle methodes.  Ook risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. De radioloog en radiologisch laborant voeren het onderzoek uit.

Mocht je iemand meenemen dan moet je weten dat deze persoon niet in de onderzoeksruimte mag zijn tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit mogelijk. Helpen met omkleden kan natuurlijk wel.

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige weefsels en organen zichtbaar te maken. Bij een echografie worden niet hoorbare geluidsgolven opgewekt met een transducer. De transducer is een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt. Door dit apparaatje tegen de huid aan te houden worden geluidsgolven in je lichaam gezonden. De organen in je lichaam weerkaatsen deze geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn  echo's die de weefsels en organen op het scherm zichtbaar maken.

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie zuigen we met behulp van een naald vocht of weefsel uit een lichaamsdeel op. Dit onderzoeken we in het laboratorium. De juiste plaats voor de biopsie bepalen we in deze situatie met echo.

Zijn er risico's en/of bijwerkingen?

Dit onderzoek heeft geen risico's, problemen of bijwerkingen.

Hoe bereid je je zich voor?

Medicijnen

Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heb je van de arts al gehoord of en hoe je moet stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Is dit toch niet helemaal duidelijk, vraag het dan nog eens na bij de arts. Als je bij de trombosedienst bekend bent, geef daar dan op tijd door dat en wanneer je dit onderzoek krijgt.

Waar meld je je?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je aan de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De laborant haalt je op uit de wachtruimte en legt uit wat er gaat gebeuren.
  • In een kamertje naast de onderzoekkamer kleed je je uit zodat je bovenlichaam ontbloot is.
  • Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. We brengen een beetje gel op je borst aan. Deze gel brengt de geluidsgolven over zodat de weefselstructuren zichtbaar worden.
  • De radioloog tast met een apparaatje (transducer genoemd) de borst af en zoekt de juiste plaats waar het weefsel weggenomen moet worden.
  • Die plaats verdoven we, dat prikje kan even pijn doen.  
  • Dan prikt de radioloog met een holle naald op de juiste plek. Als de holle naald er weer uitgehaald wordt, zit een stukje weefsel in deze naald. We brengen de naald meerdere keren in zodat we meerdere stukjes weefsel mee pakken voor nader onderzoek.
  • Op het prikgaatje komt een pleister en het onderzoek is klaar.
  • Het weefsel dat eruit is gehaald gaat voor onderzoek naar het laboratorium.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

De laborant geeft aan als je weer kunt gaan. Let op: na dit onderzoek mag je pas de volgende dag weer douchen.

Uitslag

De uitslag gaat naar de behandelend chirurg. Dat duurt ongeveer 3 dagen. Jouw chirurg bespreekt de uitslag met jou.
Als je nog geen afspraak hebt voor de uitslag, maakt een medewerker van het borstcentrum deze afspraak voor jou.

De uitslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62