Skip to Content

Mamma-biopsie onder röntgengeleide

Naar aanleiding van een eerdere mammografie krijg je dit onderzoek. De radioloog heeft op de foto’s afwijkend weefsel gezien. Dit weefsel moet in het laboratorium nader onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek halen we een stukje van het afwijkende weefsel onder röntgengeleide uit de borst weg.  Onder röntgengeleide betekent dat we met behulp van röntgenstraling de juiste plaats bepalen waar het stukje weefsel weggehaald wordt. In veel gevallen laten een marker achter om het gebied met echo of röntgen terug te herkennen.

De informatie in deze folder is algemeen. Dat betekent dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere manier kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. We benoemen niet alle mogelijkheden in deze folder. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. De radioloog en een radiologisch laborant voeren het onderzoek uit.

Neem je iemand mee dan moet je weten dat deze persoon bij het onderzoek niet aanwezig kan zijn. Dat kan alleen bij uitzonderingen. Helpen met omkleden kan natuurlijk wel.

Als je zwanger bent

Als je zwanger bent of denkt dit te zijn, bel dan even met de afdeling radiologie voor nader overleg.

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling is zo weinig dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt gehad.

Hoe bereid je je voor?

Let op: gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion.

Medicijnen

Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heb je van je arts al gehoord of en hoe je moet stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Is dit toch niet duidelijk, vraag het dan even na bij je arts. Ben je onder controle bij de trombosedienst, geef dan op tijd door dat en wanneer je dit onderzoek krijgt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Waar meld je je?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je aan de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De laborant haalt je op uit de wachtruimte en brengt je naar dezelfde kamer als waar de borstfoto’s (mammografie) zijn gemaakt.
  • De laborant legt uit wat er gaat gebeuren en vraagt je om je  bovenlichaam te ontbloten en eventueel sieraden af te doen. Het apparaat ziet er nu iets anders uit dan de vorige keer.
  • Met ontbloot bovenlichaam ga je in de stoel voor het apparaat zitten of op een bed liggen. De borst die onderzocht moet worden, komt tussen het apparaat klem te zitten. Dan maken we de speciale foto’s. Het apparaat kan uitrekenen op welke plaats en hoe diep de weefselcellen moeten worden weggenomen. Zo weet de radioloog de precieze prikplaats.
  • Voor de prik krijgt je een plaatselijke verdoving. Dit verdovingsprikje kan even pijn doen. Daarna prikt de radioloog met een holle naald precies op de plek die berekend is door het apparaat. Als de holle naald er weer uitgehaald wordt, komt stukje weefsel mee in de naald. we halen verschillende biopten uit de borst voor nader onderzoek.
  • Na het verwijderen van het weefsel voor onderzoek laten we meestal een marker achter. Daarmee herkennen we het gebied in de toekomst via echo of röntgen terug.
  • Als alles klaar is mag de borst uit de 'klem' en de laborant drukt het prikgaatje dicht. Op het prikgaatje krijg je een pleister. Het weefsel gaat voor onderzoek naar het laboratorium.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na de ingreep

Als er tijdens de ingreep een marker achter gelaten is, wordt na 1 uur nog een controlefoto gemaakt om de plaatsing van de marker te controleren.

De laborant vertelt daarna wanneer je kunt gaan. Let op: na deze ingreep mag je pas de volgende dag weer douchen.

Nazorg

  • Eerste dag niet douchen
  • Hechtpleisters maximaal 7 dagen laten zitten
  • Geen zware lichamelijke belasting/sport op de dag na biopsie
  • Advies om stevige (sport)BH te dragen na biopsie en deze 1 nacht nog te dragen
  • Bij zwelling/pijn mag je paracetamol van 1000 mg nemen en je kunt evt een ijspakking gewikkeld in een handdoek op plaats van biopsie leggen

Uitslag

De uitslag is na enkele dagen bekend en die sturen we naar de behandelende chirurg. De chirurg bespreekt de uitslag met je.
Heb je nog geen afspraak met de chirurg voor de uitslag, dan maakt een medewerker van het borstcentrum deze afspraak voor jou.

De uitslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62