Skip to Content

MRI-onderzoek van de baarmoeder

Je behandelend arts heeft voor jou een MRI-onderzoek aangevraagd. Het doel van het onderzoek is om door middel van doorsnedefoto’s te kijken of er afwijkingen in het te onderzoeken gebied zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiologisch laborant en beoordeeld door een radioloog (gespecialiseerd arts).

Belangrijke informatie

 • Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
 • Meld je digitaal aan vóór de dag van je onderzoek.
 • Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie van Bernhoven, locatie Uden. Meld je 10 minuten vóór je afspraak bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Buiten kantoortijden (8.00-17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.
 • De informatie in deze folder is algemeen. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest die beter aansluit bij jouw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.
 • Een eventuele begeleider kan er niet bij zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.
 • Als je een afspraak in de avond of in het weekend hebt, is het niet mogelijk om het contrastmiddel toe te dienen (in de meeste gevallen is dit ook niet nodig). Mocht dit toch nodig zijn, dan krijg je later bericht van ons met het verzoek een nieuwe afspraak te maken (maandag-vrijdag overdag) voor de aanvullende contrastopnames.
 • Ben je zwanger of denk je zwanger te zijn? Overleg dan met de arts, want als je zwanger bent mag je geen MRI-onderzoek ondergaan en mag je niet in de onderzoeksruimte aanwezig zijn.

Wat is een MRI–onderzoek?

MRI staat voor magnetisch resonantie imaging. Bij een MRI-onderzoek worden er doorsnede foto's van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt. Bij het onderzoek gebruiken we een sterke magneet en radiogolven. We gebruiken hierbij dus geen röntgenstralen. Met behulp van de magneet en de radiogolven worden in het lichaam bepaalde signalen opgewekt. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer zet de signalen om in beelden. De beelden laten de doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel zien.

Het onderzoek doet geen pijn, is ongevaarlijk en kan in sommige gevallen meer informatie opleveren dan röntgenfoto’s. 

Een MRI-onderzoek kan in de volgende gevallen niet plaatsvinden:

 • Je hebt (resten van) metaalsplinters in je oog.
 • Je hebt metalen implantaten/protheses die minder dan 6 weken geleden zijn geplaatst.

Een MRI-onderzoek kan soms niet plaatsvinden in deze situaties:

 • Je hebt een binnenoor-implantaat (cochleair implantaat).
 • Je hebt een pacemaker. De pacemaker kan door het magneetveld ontregeld raken. Steeds meer pacemakers kunnen wel een MRI-onderzoek doorstaan. In dat geval plannen we de afspraak in overleg met de pacemakertechnicus.
 • Je hebt een metalen kunsthartklep.
 • Je hebt aneurysmaclips in je hoofd.
 • Je hebt een neurostimulator.
 • Je hebt een insulinepomp of andere geneesmiddelenpomp, die niet verwijderd kan worden.
 • Je hebt een glucosesensor. Die moet voor het onderzoek verwijderd worden.
 • Je kunt niet langdurig stil en/of plat liggen.
 • Je bent zwaarder dan 150 kg.
 • Je bent zwanger.

Overleg in bovenstaande situaties met je behandelend arts.

Claustrofobie

Het is voor mensen met claustrofobie (angst in kleine ruimtes) niet prettig om een MRI-scan te krijgen. Het te onderzoeken lichaamsdeel komt in het midden van de tunnel te liggen. De tunnel blijft altijd open en licht. Overleg met je behandelend arts over rustgevende medicatie als je claustrofobisch bent en het idee hebt dat dit nodig zal zijn. Op de afdeling radiologie hebben we geen rustgevende medicijnen. Neem die daarom zelf mee als dat nodig is.

Screeningsformulier

Bij het inplannen van de MRI-scan moet je een screeningsformulier invullen. Heb je dat nog niet gedaan? Klik dan hier of klik hier voor het kinderformulier. Je kunt het formulier nu downloaden, uitprinten en invullen. Stuur het ingevulde formulier naar: 

Bernhoven t.a.v. afdeling radiologie
Antwoordnummer 10140
5400 VB Uden 

Of mail het formulier naar radiologie.administratie@bernhoven.nl.

Zijn er risico’s of complicaties?

Een MRI-onderzoek is een onderzoek zonder nadelige effecten of bijwerkingen. Als je het contrastmiddel hebt gehad, kan dit in een zeer zeldzaam geval een allergische reactie geven.

Wat te doen als je niet kunt komen?

Wanneer je onverwacht niet kunt komen op de afspraak, geef dit dan op tijd door aan de afdeling radiologie. Een ander kan dan in jouw plaats worden geholpen.

Telefoonnummer afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62.

Hoe bereid je je voor?

Voor een MRI-onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Je kunt gewoon eten en drinken, en je gebruikelijke medicijnen innemen.

 • Tijdens het onderzoek mag je geen metalen voorwerpen bij je dragen. Waardevolle en niet noodzakelijke metalen bezittingen (zoals munten, haarspelden, betaalpassen, creditcards, pennen, sieraden, ringen, horloge) kun je daarom beter thuis laten. Andere spullen kun je veilig in het kleedhokje achterlaten. Er is een kluisje voor waardevolle spullen, vraag hier naar.
 • Draag tijdens het onderzoek geen gekleurde lenzen, omdat hier vaak ijzerhoudende deeltjes in zitten die het onderzoek kunnen beïnvloeden.
 • Het contrastmiddel dat je mogelijk tijdens dit onderzoek krijgt, heeft invloed op bloeduitslagen. Wanneer je nog bloed moet laten prikken, kun je dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek. Lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat je een onderzoek met contrastvloeistof hebt gehad.
 • Zorg dat je 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig bent. Die tijd is nodig voor het omkleden, plassen en prikken van een infuus.

Voor dit onderzoek is het soms nodig dat je een medicijn (Buscopan) krijgt ingespoten. Het kan zijn dat je daarna wazig ziet. Dit gaat binnen enkele uren weer over, maar je kunt niet deelnemen aan het verkeer. Zorg er daarom voor dat iemand je komt ophalen. 

Onderzoek

Waar meld je je?

3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om je digitaal aan te melden? Meld je dan aan met je geldige legitimatiebewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met je afspraak of afspraken.

Wij verzoeken je vriendelijk, nadat je (digitaal) bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip te melden bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

Lange broek en schoenen moet je voor dit onderzoek uitdoen. Kleding waar géén metaal op of in zit mag je aanhouden (onderbroek, sokken, hemd of T-shirt). Ook al je sieraden (horloge, ringen e.d.) moet je af doen. Draag je een kunstgebit, dan zul je dit uit moeten doen.

In de onderzoeksruimte ga je op een onderzoekstafel liggen. We schuiven de tafel in een tunnel. De tunnel is aan het begin en aan het einde open. Daarna maken we de doorsnedefoto’s. Bij het maken van de foto’s is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens het onderzoek hoor je een hard kloppend, onaangenaam geluid. Om dit geluid een beetje te verzachten, krijg je oordopjes in of een koptelefoon op met (indien gewenst) muziek. 

Ondanks het geluid is er via een intercomsysteem en een alarmbel die je in de hand krijgt, contact mogelijk met de laborant. Ook letten we vanuit de bedieningsruimte via het raam op jou.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt wanneer je naar huis kunt gaan. Na het onderzoek kun je je dagelijkse bezigheden weer oppakken.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan stuurt de radioloog een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met jou bespreekt.

Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patiëntenportaal MijnBernhoven.

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62 (8.00 - 17.30 uur).