Skip to Content

Onderzoek endeldarm en anus (proctoscopie en rectoscopie)

In overleg met uw behandelend arts wordt bij u een proctoscopie of een rectoscopie verricht. Een proctoscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van het laatste deel van uw endeldarm (6 à 8 cm) en de anus bekijkt. Een rectoscopie reikt iets dieper, namelijk tot maximaal 20 cm. In deze folder leest u hoe een proctoscopie in Bernhoven wordt uitgevoerd. Een rectoscopisch onderzoek gebeurt op dezelfde manier, alleen wordt daarbij een iets langer buisje gebruikt om iets verder te kijken.

De endeldarm

De endeldarm (ook wel rectum genoemd) werkt als opslagplaats voor ontlasting en wordt van de buitenwereld afgesloten door de anus. De anus is het 'poortje' waardoor de ontlasting het lichaam verlaat. Een sluitspier zorgt ervoor dat de ontlasting in de darm blijft zitten tot het moment dat deze kan worden afgevoerd.
Het Griekse woord voor rectum is proctos. Vandaar dat dit onderzoek proctoscopie wordt genoemd.

Proctoscopie en rectoscopie

Tijdens de scopie bekijkt de arts de binnenkant van uw endeldarm en anus. Hiervoor gebruikt de arts een proctoscoop. Een proctoscoop is een korte plastic buis met een lichtbron. Een rectoscoop is een metalen buis met een lichtbron.
Met behulp van het onderzoek kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord, zoals: aambeien, scheurtjes in de anus, uitstulpende darm, ontsteking van de endeldarm en poliepen. Poliepen zijn kleine, meestal goedaardige gezwellen aan de binnenkant van de dikke darm.

Via de proctoscoop kunnen ook kleine ingrepen worden gedaan. De arts kan bijvoorbeeld een stukje weefsel wegnemen voor nader onderzoek (= biopsie), poliepen verwijderen of aambeien behandelen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een chirurg.

Er wordt altijd een verdovende gel rond de anus aangebracht. Dit om het onderzoek zo pijnloos mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiding

Belangrijk

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen (zoals Marcóumar, Ascal of Sintrómmitis) gebruikt, geeft u dit dan voor het onderzoek door aan uw arts.

Verhinderd

Wanneer u bent verhinderd voor het onderzoek, neemt u dan tijdig contact op met onderstaande afdeling om dit door te geven. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt.

Telefoonnummer:

  • Polikliniek chirurgie: 0413 - 40 19 59, route 041

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

U meldt zich vijftien minuten voor het afgesproken tijdstip op route 140, ambulant centrum. Daar krijgt u nog een klysma dat door de endoscopiemedewerker wordt ingebracht. Hiermee wordt het laatste stukje van de darm schoongespoeld. Een proctoscopie kan alleen goed worden uitgevoerd als de endeldarm helemaal leeg is.

Bij het zelf toedienen van een klysma:
Een uur voordat u thuis vertrekt naar het onderzoek mag u het klysma thuis gebruiken.

U kunt hiervoor het beste op uw linkerzij gaan liggen. Vervolgens brengt u het klysma via de anus in en spuit u de vloeistof in de darm. Bij het terugtrekken moet u het klysma ingeknepen houden. Probeer de vloeistof zo lang mogelijk op te houden (minimaal 5 minuten, maximaal 30 minuten), daarna kunt u naar het toilet gaan.

Waar wordt u verwacht?

Het onderzoek vindt plaats op het ambulant centrum, route 140. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich daar bij de assistente.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoektafel. De arts onderzoekt het rectum eerst met de vinger. Vervolgens wordt de proctoscoop, die ingesmeerd is met een verdovende gel, voorzichtig via de anus in de endeldarm gebracht. De arts kan nu het slijmvlies van de darm bekijken. Wanneer het nodig is, kan de arts tijdens het onderzoek een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Soms is het nodig om een andere behandeling te verrichten, bijvoorbeeld het behandelen van aambeien met rubber bandjes. De arts bespreekt dit met u.

Duur

De proctoscopie duurt ongeveer vijf minuten. Wanneer de arts ook een stukje weefsel wegneemt of een andere handeling verricht, duurt het onderzoek wat langer.

Na het onderzoek

Complicaties

Na het onderzoek is er een kleine kans op nabloeding, dat is vooral het geval als u anti-stollingsmedicijnen gebruikt.
Als bij behandeling van aambeien rubberen bandjes zijn geplaatst, kunt u enkele dagen last hebben van een pijnlijk gevoel.

Na het onderzoek kunt u het gevoel hebben steeds naar het toilet te moeten. Dit wordt soms als naar ervaren. Als er stukjes weefsel of poliepen zijn weggenomen, kunt u de eerste dagen een beetje bloed verliezen via de anus. Dit is niet verontrustend.

De uitslag

Na afloop van het onderzoek bespreekt de arts zijn eerste bevindingen met u. Wanneer er een stukje weefsel is weggenomen, dan wordt dit verder onderzocht in een laboratorium. De uitslag hiervan krijgt u later van uw behandelend arts te horen. Deze bespreekt ook of verdere behandeling nodig is.

Problemen thuis

Neemt u contact op met de polikliniek chirurgie of buiten kantooruren en in het weekend met de centrale van het ziekenhuis wanneer

  • u hevige pijn en/of koorts krijgt. In dit geval is het mogelijk dat tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand is opgetreden
  • een nabloeding optreedt.

polikliniek chirurgie - 0413 - 40 19 59, route 041 (tijdens kantooruren).
Heeft u buiten kantoortijden vragen of problemen, neem dan contact op met
het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van uw vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.

Mocht het onverhoopt nodig zijn dat u naar de spoedeisende hulp van Bernhoven komt? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost'.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u gerust contact opnemen met polikliniek chirurgie.