Skip to Content

PDT daglichttherapie

U komt binnenkort op de polikliniek dermatologie voor een behandeling fotodynamische therapie (pdt) met daglicht. In deze folder leest u wat deze behandeling inhoudt.

Wat is daglicht PDT

Fotodynamische therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie waarbij de aangedane huidcellen gevoelig worden gemaakt voor zichtbaar licht door het aanbrengen van een crème. De lichtgevoelige cellen zullen door het daglicht worden aangetast en afsterven. Deze cellen worden vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

De PDT behandeling met daglicht is geschikt op dagen dat de buitentemperatuur minimaal 10 graden is. De behandeling kan niet doorgaan bij regen. We passen deze behandeling toe in de maanden maart tot en met september.

Voorafgaande de behandeling

 • U wordt twee dagen voor de behandeling, gebeld door de assistente of de behandeling door kan gaan wat betreft de weersvoorspellingen.
 • Neem uw actuele medicatie overzicht mee. (Zie informatie AMO). Eventuele medicatiewijzigingen moet u van tevoren aan de assistente op de poli doorgeven.
 • Wij verzoeken u de te behandelen plekken vooraf niet in te smeren met make-up of een creme.

De behandeling

 • U meldt zich voor deze behandeling bij aanmeldbalie 20 van Bernhoven in Uden. De assistente haalt u op uit de wachtkamer.
 • Eerst wordt de niet aangedane huid ingesmeerd met een zonnebrandcrème. De assistente doet dit samen met u.
 • De aangedane huid wordt 'opgeruwd', dit gebeurd met een speciaal lepeltje of met een speciaal soort schuurpapier.
 • Direct hierna wordt de creme (metvix) aangebracht op de aangedane plekken, deze wordt niet afgeplakt.
 • Het is nu belangrijk dat u binnen 30 minuten buiten in de zon, of achter glas gaat zitten. U moet dit twee uur lang volhouden. Lopen en zitten mag u afwisselen. Probeer onderbrekingen zo kort mogelijk te houden. (toiletbezoek, drinken pakken hooguit één keer voor maximaal vijf minuten)
 • Na deze twee uur is de behandeling klaar. U kunt met een washandje de rest van de crème verwijderen.
 • Vermijd de rest van die dag zonlicht.

Na de behandeling

 • In de eerste twee weken na de behandeling kan de huid rood worden, zwellen en er kunnen korsten ontstaan. U kunt dit behandelen door de plekken in te smeren met vaseline.
 • Blijf uw huid beschermen met zonnebrandcreme en vermijd zoveel mogelijk zonlicht. Gebruik een hoofddeksel wanneer u buiten komt en de zon schijnt.
 • Drie maanden na de behandeling krijgt u een afspraak bij de dermatoloog om de huid te controleren en om te kijken of het gewenste resultaat bereikt is.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of de assistente. U mag uiteraard ook bellen op onderstaand telefoonnummer.

 • Polikliniek Dermatologie: 0413 - 40 19 29 (kantooruren)
 • Spoedeisende Hulp: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)

Neem uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.