Skip to Content

Prostaatpunctie

Binnenkort krijgt u van de uroloog een prostaat punctie. In deze folder leest u hoe de punctie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Waar zit de prostaat?

De prostaat is een klier die rond de plasbuis ligt, vlak onder de blaas, tegen de darmwand aan. Door inwendig onderzoek via de anus kan de arts de prostaat voelen en een oordeel vormen over de grootte en de vorm van de prostaat. Verder onderzoek naar de prostaat kan worden verricht door prostaatechografie en een prostaatpunctie.

Waarom een punctie

Bij een punctie neemt de uroloog een stukje weefsel uit de prostaat voor nader onderzoek. Dit onderzoek van prostaatweefsel is nodig om kwaadaardigheid van de prostaat uit te sluiten dan wel aan te tonen.

Hoe bereidt u zich voor?

Algemeen

 • U mag op de dag van de behandeling gewoon eten.
 • De blaas moet bij voorkeur niet helemaal leeg zijn voor het onderzoek. U hoeft hiervoor niet extra te drinken.
 • Kom niet op de fiets naar het onderzoek.
 • Neem een begeleider mee zodat u na het onderzoek niet zelf hoeft te rijden.

Antibiotica

Bij de prostaatpunctie prikt de uroloog door de wand van uw endeldarm heen. Daardoor kunnen de bacteriën die in uw darm aanwezig zijn een infectie veroorzaken. Om dit de voorkomen, heeft u van de uroloog een tablet Ciproxin 500 mg. meegekregen. Ciproxin is een antibioticum. Soms wordt er een ander antibioticum gegeven, bijvoorbeeld bij een allergie of overgevoeligheid. Dit tablet moet u één uur voor de prostaatpunctie innemen. Het is erg belangrijk dat u dit tablet inneemt. Als u vergeten bent dit antibioticum in te nemen, voert de uroloog de prostaatpunctie niet uit.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van alle bloedverdunnende middelen geeft een verhoogde kans op bloedingen tijdens en na de prostaatpunctie. Mogelijk dat deze bloedverdunnende medicijnen in overleg met de polikliniek urologie tijdelijk worden gestopt.
Als u bekend bent bij de trombosedienst vragen wij u deze wijziging bij de trombosedienst te melden.

Onderzoek

De prostaatpunctie vindt plaats op de polikliniek Urologie, route 150.

Punctie via echo-geleide

Met een prostaatecho kan de structuur van de prostaat goed bekeken worden. Zo is het mogelijk de juiste plaats van de punctie te bepalen. Echografie is een techniek waarbij met behulp van geluidsgolven een inwendig orgaan in beeld wordt gebracht. Hierbij wordt geen röntgenstraling gebruikt!

Eerst verricht de uroloog met de vinger inwendig rectaal onderzoek. Hierna brengt hij de echograafstaaf in de anus. Het inbrengen van de echografiestaaf voelt ongemakkelijk aan maar is niet pijnlijk. Op het beeldscherm wordt nu de prostaat zichtbaar. U voelt een paar prikjes. Dit is de verdoving. De uroloog neemt met een lange dunne naald weefsel af voor pathologisch-anatomisch onderzoek. Dit zal hij meerdere keren herhalen om voldoende weefsel te verkrijgen. Het weefsel wegnemen kan een kortdurend pijnlijk gevoel geven. U hoort telkens een kort klikkend geluid bij elke prik in de prostaat. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen.


Adviezen voor thuis

 • Het is verstandig na het onderzoek meer te drinken (geen alcohol) dan u normaal doet.

 • Het is normaal dat er bij de ontlasting een beetje bloed zit. Ook kunt u enkele weken bloed aantreffen bij de urine en zaadlozing.

 • Als u een antibioticum kuur heeft gekregen dan moet u deze volgens voorschrift afmaken.

 • De eerste week na het onderzoek mag u niet fietsen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek is na 1 week bekend. De uroloog bespreekt deze uitslag met u tijdens uw volgende afspraak. Wij raden u aan om tijdens dit gesprek iemand mee te nemen, bijvoorbeeld uw partner, goede vriend, in ieder geval een vertrouwd persoon.

Wat moet u doen bij problemen thuis?

Het is verstandig contact op te nemen met de polikliniek Urologie of met de dienstdoende uroloog als de volgende situatie zich voordoet:

 • U heeft langer dan twee dagen veel bloed bij de urine.
 • U heeft continue of regelmatig een gevoel van een volle blaas maar kan niet plassen.
 • U krijgt koorts (boven de 38,5°C) binnen twee tot drie dagen na de punctie.

Polikliniek Urologie: 0413 - 40 19 68 route 150 (tijdens kantooruren)

Receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie.