Skip to Content

Operatie aan de neus

Algemeen

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een operatie aan de neus(en het neustussenschot) wordt verricht. Deze operatie wordt ook wel een rhinoplastiek genoemd. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven verloopt.

Rhinoplastiek

Een rhinoplastiek is een operatie onder algehele narcose waarbij de vorm van de uitwendige neus wordt veranderd. Dit brengt met zich mee dat de neusbeenderen vaak op een gecontroleerde manier moeten worden gebroken.

Voorbereiding

Opname

Voor een rhinoplastiek krijgt u telefonisch bericht van de opname planning zodra de datum van de operatie bekend is. Dit is meestal twee weken voor de operatie.

Spreekuur PPO

De verdoving voor uw operatie wordt toegediend door de anesthesioloog (specialist die voor de verdoving zorgt). Voordat een operatie onder anesthesie (verdoving of narcose) kan plaatsvinden zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk. Deze voorbereidingen vinden plaats tijdens het spreekuur Preoperatief Poliklinisch Onderzoek, afgekort PPO. Op het spreekuur PPO spreekt u achtereenvolgend een doktersassistente, verpleegkundige en anesthesioloog.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Dag van de operatie

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling B2-West/Shortstay. Route 260

Verdoving

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (= narcose). Als voorbereiding op de verdoving krijgt u een rustgevend medicijn. Op de operatieafdeling krijgt u via een infuus in uw arm de verdoving toegediend.

De operatie

Om de operatie goed te kunnen uitvoeren zijn kleine sneetjes nodig, in en rondom de neus. De KNO-arts maakt onder andere een snede in de huid tussen de neusgaten, vanuit deze snede wordt de huid losgemaakt zodat de arts de afwijkingen aan het bot en/of aan het kraakbenige deel van de neus kan corrigeren. De arts herstelt ook eventuele afwijkingen aan het tussenschot door een deel te verwijderen of de scheef gegroeide delen los te maken en recht te zetten. Soms worden ook de neusschelpen aan de binnenzijde van de neus kleiner gemaakt. Vervolgens wordt de huidsnede gehecht en worden er twee tampons in de neus gestopt. Als laatste worden er pleisters op de neus geplakt en een gipskapje aangelegd. De tampons zijn tegen het bloeden en zorgen ervoor dat het slijmvlies weer goed vast groeit. Het gipskapje beschermt de neus tegen druk van buitenaf.

Complicaties

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden, gelukkig komen deze maar zelden voor. Na de operatie kan het aangezicht gaan zwellen, mn de oogleden kunnen flink zwellen. Op de operatiedag kan het nog wat bloeden onder- en aan de zijkanten van de neus. Tijdens de operatie krijgt u antibiotica toegediend, echter er is altijd kans op een post - operatieve wondinfectie. In dat geval krijgt u aanvullende antibiotica. Als laatste is er altijd kans op een teleurstellend resultaat ondanks optimale chirurgie volgens de regelen der Kunst.

Na de operatie

Na de ingreep komt u op de uitslaapkamer. Zodra u goed wakker bent en de controles goed zijn, wordt u opgehaald door een verpleegkundige van de afdeling. Van de tampons in uw neus kunt u een drukkend gevoel in de neus en hoofdpijn krijgen. U kunt niet door de neus ademen en u krijgt daardoor een droge mond. Ook is het mogelijk dat uw ogen gaan tranen.
De onderkant van de neus is bedekt met een gaasje. Het gaasje wordt regelmatig verschoond door de verpleegkundige. Enkele uren na de operatie mag u weer wat drinken. In overleg met de arts en de verpleegkundige mag u, als u zich goed voelt, 's avonds weer naar huis.

De dag van de operatie of de eerste dag na de operatie mag u uit bed. Het infuus wordt verwijderd. U mag weer alles eten en drinken. Van de verpleegkundige krijgt u instructies over het verwisselen van het verband onder uw neus. U mag naar huis.

De tweede dag na de operatie worden de tampons uit de neus verwijderd. Hiervoor krijgt u een poli afspraak mee. Van de verpleegkundige krijgt u instructies over het spoelen en sprayen van de neus.
U krijgt van de verpleegafdeling een instructie mee voor thuis, daarop staat de termijn vermeld wanneer u weer op controle moet komen. U maakt hiervoor zelf de afspraak bij polikliniek KNO, route 20, telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.

Snuit uw neus niet. Het is beter de neus op te halen.

Naar huis

Wanneer?

In het algemeen mag u dezelfde dag naar huis. Het wordt aanbevolen om de eerste 24 uur na de ingreep opvang geregeld te hebben, zodat u niet alleen bent en zonodig geholpen kunt worden. Bij vertrek krijgt u instructies voor een neusspoeling mee om thuis uw neus te spoelen. Het spoelen en sprayen zorgen ervoor dat er geen korstjes in de neus ontstaan.
De hechtingen in de neus zijn na drie of vier weken vanzelf opgelost.

Adviezen voor thuis

 1. Peuter niet met de vingers in de neus
 2. 3 maal daags het wondje onder de neus en de neusgaten insmeren met fucidinezalf
 3. U spoelt de neus 6 keer per dag met een zoutoplossing (een halve afgestreken theelepel zout oplossen in een beker lauw warm water en met behulp van een spuitje de neus spoelen). Naarmate de neus schoner wordt, bouwt u het aantal keren spoelen af.
 4. De eerste 7 dagen na de operatie sprayt u 3 maal daags uw neus. In elk neusgat 2 pufjes, met xylometazoline 1.0 mg/ml. Negeer de opmerking in de bijsluiter over het niet gebruiken na een neusoperatie.
 5. Voor een optimaal resultaat met zo klein mogelijke kans op post-operatieve veranderingen, is het raadzaam om: - De eerste week na de operatie geen inspanning te verrichten en niet te gaan werken, de eerste 2 weken geen fysieke activiteit, geen sport gedurende de eerste 4 weken en geen contactsporten gedurende de eerste 8 weken (dan staat de neus pas vast)
 6. De eerste twee weken na de operatie de neus niet snuiten. De neus ophalen mag wel.
 • De mond open te houden, wanneer u moet niezen.
 • De eerste twee weken na de operatie rokerige ruimtes te vermijden.
 • De eerste twee weken na de operatie niet te gaan zwemmen of naar de sauna te gaan. U kunt gewoon douchen. In bad gaan mag ook, tenzij het water niet te warm is.
 • De eerste nachten te slapen met een extra kussen.
 • Bij pijn paracetamol gebruiken.

Problemen thuis

Neem contact op met de polikliniek K.N.O.-heelkunde. Telefoonnummer: 0413-401947 of met uw huisarts / huisartsenpost, wanneer:

 1. U koorts krijgt boven de 38.5 C.
 2. U een kloppende pijn krijgt aan uw neus.
 3. Uw neus verstopt blijft en u krijgt deze met spoelen en sprayen niet open.
 4. Uw neus flink gaat bloeden en de bloeding niet binnen 15 minuten stopt.

Mocht het nodig zijn dat u buiten kantooruren naar de huisartsenpost moet komen, volg bij het ziekenhuis dan de borden ‘Spoedpost’.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met:

 • Polikliniek KNO-heelkunde. Telefoonnummer: 0413 - 40 19 47, route 020
 • B2-West/ Short Stay. Telefoonnummer 0413 - 40 32 04, route 260

Meer informatie

Voor meer algemene informatie zie ook: www.kno.nl