Skip to Content

Röntgenonderzoek van de buikwand en/of lieswand

Je behandelend arts heeft voor je een röntgenonderzoek van de buik en/of lieswand aangevraagd. In medische taal noemen we dit onderzoek ook wel peritoneografie. Tijdens dit onderzoek maken we met behulp van contrastmiddel röntgenfoto’s van je buikwand en/of lieswand. In deze folder lees je wat dit onderzoek inhoudt en wat je kunt verwachten.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij je situatie.

Wie voert het onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog en een radiologisch laborant.

Mag ik een begeleider meenemen?

Je mag een begeleider meenemen. Je begeleider kan alleen niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte, tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in uitzonderlijke situaties is dit toegestaan en gaat altijd in overleg. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan telefonisch contact op met afdeling radiologie. We overleggen met je of het onderzoek wel of niet door kan gaan.

Risico's en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo weinig dat de kans op schadelijke effecten heel klein is. Ook als je meerdere onderzoeken met röntgenstraling hebt gehad.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je aan de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

Voor het onderzoek begint word je gevraagd de blaas leeg te plassen. Dit is noodzakelijk omdat je tijdens het onderzoek moet persen op de blaas. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven jou hangt een apparaat dat de foto's maakt.

De radioloog prikt met een naaldje in de buikwand of lieswand. Deze prik doet even pijn. Via dit naaldje wordt een contrastvloeistof ingespoten. Van het inspuiten merk je bijna niets. Deze contrastvloeistof is nodig om een duidelijke foto te kunnen maken waarop de radioloog kan zien of er een breuk (scheurtje) in de buikwand en/of lieswand aanwezig is.

Om de buikwand en/of lieswand van alle kanten te kunnen fotograferen, vragen we je een paar keer om in een andere houding te gaan liggen. Het kan zijn dat de tafel waarop je ligt rechtop gezet wordt om zo ook nog een aantal foto's te maken. Tijdens het maken van de foto’s vragen we je ook een paar keer op de blaas te persen.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Je kunt je dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar je behandelend arts. Je behandelend arts bespreekt de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met afdeling radiologie.

  • Afdeling radiologie via 0413 – 40 19 62 (binnen kantooruren)
  • Receptie Bernhoven via 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)