Skip to Content

Operatie aan het neustussenschot

Algemeen

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een operatie aan het neustussenschot wordt verricht. Deze operatie wordt ook wel een septumcorrectie genoemd. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven verloopt.

Septumcorrectie

Een septumcorrectie is een operatie onder algehele narcose waarbij het tussenschot in de neus wordt recht gezet. Het septum is het tussenschot dat de neus in tweeën deelt. Deze correctie wordt uitgevoerd als u door het scheve tussenschot last heeft van bijvoorbeeld: neusverstopping, chronische verkoudheid, druk in het hoofd of hoofdpijn.

Voorbereiding

Opname

Voor een septumcorrectie krijgt u telefonisch bericht van de bureau opname planning zodra de datum van de operatie bekend is. Dit is meestal twee weken voor de operatie.

Spreekuur PPO

De afdeling opname maakt voor u een afspraak voor het spreekuur operatievoorbereiding. Tijdens dit spreekuur heeft u een gesprek met een doktersassistente, de anesthesioloog (de arts die voor de verdoving zorgt) en een verpleegkundige.

Bij de PPO heeft u een recept gekregen voor medicijnen voor na de operatie. Breng die medicijnen al mee als u komt voor opname.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Dag van de operatie

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Ambulant Centrum, route 140, tenzij anders afgesproken.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (= narcose). Als voorbereiding op de verdoving krijgt u een rustgevend medicijn. Op de operatieafdeling krijgt u via een infuus in uw arm de verdoving toegediend.

De operatie

De KNO-arts maakt een kleine snede aan de voorrand van het tussenschot (bij de neusgaten) , deze snede is aan de buitenkant niet zichtbaar, en maakt het slijmvlies dat de binnenkanten van de neus bekleedt los. De arts herstelt de afwijking aan het tussenschot door een deel te verwijderen of de scheef gegroeide delen los te maken en recht te zetten. Hierna wordt het slijmvlies weer op zijn plaats gelegd. Soms worden ook de neusschelpen aan de binnenzijde van de neus kleiner gemaakt. Vervolgens worden er twee tampons in de neus gestopt. De tampons zijn tegen het bloeden en zorgen ervoor dat het slijmvlies weer goed vast groeit.

Het is mogelijk dat de KNO arts aan beide kanten van het tussenschot tijdelijk plastic plaatjes bevestigt. Deze plaatjes geven steun. Bij deze operatie ontstaan geen uitwendige littekens.

Complicaties

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden, zoals nabloeding en wondinfectie. Gelukkig komen deze weinig voor.

Na de operatie

Na de ingreep komt u op de uitslaapkamer. Zodra u goed wakker bent en de controles goed zijn, wordt u opgehaald door een verpleegkundige van de afdeling.
Van de tampons in uw neus kunt u een drukkend gevoel in de neus en hoofdpijn krijgen. U kunt niet door de neus ademen en u krijgt daardoor een droge mond. Ook is het mogelijk dat uw ogen gaan tranen.
De onderkant van de neus is bedekt met een gaasje. Het gaasje wordt regelmatig verschoond door de verpleegkundige. Enkele uren na de operatie mag u weer wat eten en drinken. Het is verstandig als u het eten en drinken laat afkoelen. In overleg met de verpleegkundige mag u, als u zich goed voelt, dezelfde dag naar huis.

De dag na de operatie mag u weer alles eten en drinken.

De tweede dag na de operatie worden de tampons uit de neus verwijderd. Hiervoor krijgt u een poli afspraak mee. Van de verpleegkundige krijgt u instructies over het spoelen en sprayen van de neus.

Als de KNO-arts tijdens de operatie plastic plaatjes heeft gebruikt, worden de tampons op de eerste dag na de operatie verwijderd. Als bij u deze plaatjes zijn ingehecht, moeten ze na 7-10 dagen op de poli KNO verwijderd worden. U krijgt van de verpleegafdeling een instructie mee voor thuis, daarop staat de termijn vermeld wanneer u weer op controle moet komen. U maakt hiervoor zelf de afspraak bij polikliniek KNO, route 20, telefoonnummer: 0413-401947.

Snuit uw neus niet. Het is beter de neus op te halen.

Naar huis

Wanneer?

In het algemeen mag u de dag van de operatie naar huis. Het wordt aanbevolen om de eerste 24 uur na de ingreep opvang geregeld te hebben, zodat u niet alleen bent en zonodig geholpen kunt worden.Bij het vertrek krijgt u instructies voor een neusspoeling mee om thuis uw neus te spoelen. Het spoelen en sprayen zorgen ervoor dat er geen korstjes in de neus ontstaan.
U krijgt een afspraak voor een controlebezoek aan de polikliniek thuis gestuurd. De hechtingen in de neus zijn na twee of drie weken vanzelf opgelost.

Adviezen voor thuis

  • Peuter niet met de vingers in de neus.
  • Uw spoelt de neus 6 keer per dag met een zoutoplossing (een halve afgestreken theelepel zout oplossen in een beker lauw warm water en met behulp van een spuitje de neus spoelen) Naarmate de neus schoner wordt, bouwt u het aantal keren spoelen af.
  • De eerste 7-10 dagen na de operatie sprayt u 3 maal daags uw neus. In elk neusgat 2 pufjes, met xylometazoline 1.0 mg/ml. Negeer de opmerking in de bijsluiter over het niet gebruiken na een neusoperatie.
  • Om ervoor te zorgen dat het neustussenschot recht blijft staan en om bloeden te voorkomen, is het raadzaam om:
    - De eerste week na de operatie niet te gaan werken en niet te zwaar tillen. Hierna kunt u de gewone werkzaamheden langzaam hervatten.
    - Gedurende 4 tot 6 weken geen bal- en vechtsporten te beoefenen.
    - De eerste twee weken na de operatie de neus niet snuiten. De neus ophalen mag wel.
    - De mond open te houden, wanneer u moet niezen.
    - De eerste twee weken na de operatie rokerige ruimtes te vermijden.
    - De eerste twee weken na de operatie niet te gaan zwemmen of naar de sauna te gaan. U kunt gewoon douchen. In bad gaan mag ook, als het water niet te warm is.
    - Te slapen met een extra kussen.
    - Bij pijn paracetamol gebruiken.

Problemen thuis
Neem contact op met de polikliniek KNO-heelkunde. Telefoonnummer: 0413 - 40 19 47 of met uw huisarts/ huisartsenpost, wanneer:

  • U koorts krijgt boven de 38.5º C.
  • U een kloppende pijn krijgt aan uw neus.
  • Uw neus verstopt blijft en u krijgt deze met spoelen en sprayen niet open.
  • Uw neus flink gaat bloeden en de bloeding niet binnen 15 minuten stopt.

Als u buiten kantoortijden naar de huisartsenpost moet, volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost'.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met:

  • Polikliniek KNO-heelkunde: Telefoonnummer: 0413 - 40 19 47, route 020 of
  • Ambulant Centrum/Dagbehandeling: Telefoonnummer 0413 - 40 36 01.

 

Meer informatie
Voor meer algemene informatie zie ook: www.kno.nl