Skip to Content

Spreekuur intensieve chronische zorg

In deze folder leggen wij u uit wat het spreekuur intensieve chronische zorg is, hoe het werkt en wat het voor u betekent.

Wat is het spreekuur intensieve chronische zorg?

Een kleine groep patiënten heeft meerdere ziektes of aandoeningen tegelijk. Daardoor komen zij vaker naar het ziekenhuis dan andere patiënten. Zij komen bij verschillende specialisten en hebben een grotere kans vaker opgenomen te worden in het ziekenhuis. Speciaal voor deze groep patiënten is er het spreekuur intensieve chronische zorg.

Regie en overzicht

Al die verschillende afspraken, voorschriften en instructies die een patiënt met meerdere ziekten krijgt van al die verschillende artsen kunnen erg verwarrend zijn. Iedere specialist is verantwoordelijk voor een specifiek deel van de zorg. De cardioloog is gespecialiseerd in het hart, de longarts is er voor longziekten en de internist kijkt bijvoorbeeld naar de suikerziekte. Misschien is een bepaald medicijn voor het hart niet zo goed als je suikerziekte hebt. Voor de patiënt kan het onduidelijk zijn wat wel of niet kan of moet gebeuren.

Het spreekuur intensieve chronische zorg regelt dat u samen met een hoofdbehandelaar, een zogenoemde generalist, de regie houdt over uw zorg en dat al die zorg ook overzichtelijk is voor u.

Hoe werkt het spreekuur?

Als u in aanmerking komt voor het spreekuur intensieve chronische zorg krijgt u hierover persoonlijk bericht. Het is fijn als u niet alleen naar het spreekuur komt maar iemand meeneemt die u vertrouwt, bijvoorbeeld uw partner of een andere naaste.

Specialist en verpleegkundige

Tijdens het spreekuur werkt een van onze specialisten als medisch generalist samen met een gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist. De specialist kan de geriater of de internist zijn. In overleg met u houden de specialist en de verpleegkundige overzicht op de verschillende soorten zorg die u nodig heeft. 

Uw eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek heeft u een gesprek met de specialist en de verpleegkundige. U bespreekt samen uw gezondheidsproblemen, klachten en mogelijke vragen die u heeft. Ook krijgt u een lichamelijk onderzoek. De specialist spreekt ook met uw naaste.

Daarnaast krijgt u een telefonisch gesprek met de apothekersassistent. Samen kijkt u welke medicijnen u gebruikt en de mogelijke vragen die u hierover heeft.
De gezondheidsproblemen die bij dit eerste bezoek zijn besproken, worden daarna op een rijtje gezet. De specialist bespreekt dit met de andere specialisten die u behandelen en met uw huisarts.

Daarna wordt er een behandelplan voor gemaakt. In dit plan staat welke behandeling(en), welke medicijnen en welke andere zorg u nodig heeft.

Behandelplan

Ongeveer 4 weken na uw eerste bezoek komt u terug voor een tweede afspraak. Het behandelplan wordt aan u uitgelegd en met u besproken. Zijn u en de specialist het met elkaar eens, dan krijgen de huisarts en uw andere specialisten het plan toegestuurd.


Als het nodig is, komt u weer terug op het spreekuur. U bespreekt daar weer samen met de specialist of verpleegkundige of alles naar tevredenheid verloopt en hoe het verder zal gaan. 

U krijgt vanaf nu uw afspraken in het ziekenhuis zo veel mogelijk bij de specialist en de verpleegkundige van de poli intensieve chronische zorg. Zij voeren samen met u de regie over de diverse onderdelen van uw behandelplan. Zij zijn uw gesprekspartner en stemmen uw zorg af met de verschillende behandelaars waarmee u te maken krijgt.

Waar moet u zijn?

Digitaal aanmelden voor uw bezoek

3 dagen voor uw afspraak krijgt u een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meldt u zich digitaal aan voor uw afspraak. Lukt het niet om u digitaal aan te melden? Meldt u zich dan aan met uw geldige legitimatiebewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor u een dagticket met uw afspraak of afspraken.

Vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met de poli geriatrie (0413 - 40 19 84) of de poli interne geneeskunde (0413 - 40 19 41).