Tips voor het gesprek met uw specialist (of huisarts)
Van vragen word je wijzer! Om de juiste informatie over je gezondheid te verkrijgen en op grond daarvan een keuze te kunnen maken, is goede communicatie tussen jou en je behandelaar/arts belangrijk. Met deze tips helpen we je om zo goed mogelijk je eigen keuzes te maken wanneer je naar het ziekenhuis gaat.
Je krijgt een bepaald onderzoek.
Vraag waarom dit onderzoek nodig is en wat het wel en niet laat zien, en hoe het onderzoek verloopt. Ben je bang voor een bepaald onderzoek, zeg dit dan en vraag of er andere manieren zijn om zo’n onderzoek te doen.
Waarom kies je voor deze behandeling?
Soms zijn er voor één ziekte verschillende behandelingen. Vraag waarom je arts in jou geval juist voor die ene behandeling kiest, terwijl je weet dat er ook andere mogelijkheden zijn. Als je andere behandelingsmogelijkheden zou willen, vraag dan of dat in jou geval kan.
Wie voert de behandeling (operatie) uit?
Misschien moet je worden geopereerd. Wie voert die operatie uit? Is dat je eigen arts, of een collega die je niet kent. Geef het aan als je liever wilt dat je eigen arts de behandeling uitvoert.
Welke vormen van verdoving zijn er mogelijk?
Er is veel mogelijk, plaatselijke verdoving, ruggenprik, pijnblok of algehele verdoving. Laat je goed informeren en vraag naar de mogelijkheden voor je behandeling.
Zijn er risico’s en complicaties?
Hoe groot is de kans op complicaties en wat zijn de gevolgen? Je arts zal je ook hierover inlichten, maar als je nog vragen hebt of zich ongerust maakt, blijf er dan niet mee zitten, bespreek je zorgen of ongerustheid met je arts.
Overzicht medicijnen
Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kan je bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.
Het overzicht van medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt ook de afkorting AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veelgestelde vragen over het AMO.
Tip:
Ben je zenuwachtig voor je afspraak met de specialist? Je mag, als je dat wilt een vertrouwd iemand mee nemen naar je afspraak met de specialist. 2 mensen horen meer dan één. Wat ook helpt is om alvast wat vragen op papier te zetten.
Weer naar huis
Als jw thuis bent, hoe verloopt dan het herstel en bij wie kun je terecht voor vragen?
Mag je weer douchen, autorijden, tillen? Kortom wat mag wel en wat mag niet om je herstel thuis te bevorderen. Je behandelend arts of de verpleegkundige zal je daarover het een en ander vertellen. Maar heb je toch nog vragen, blijf er dan niet mee zitten, stel je vraag gerust.
------------------------------------------------------------------------------------------
Deze tips zijn een initiatief van de Cliëntenraad van Bernhoven. De Cliëntenraad is er ook in je belang. Meer weten? Mailen kan naar clientenraad@bernhoven.nl
Voor meer informatie over regels in de relatie tussen patiënt en arts en veelgestelde vragen kun je kijken op www.kiesbeter.nl