Spring naar de content

Holter-elektrocardiogram

Uw behandelend arts heeft een holter-elektrocardiogram (ECG) voor u aangevraagd. In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Wat is een holter-ECG?

Een holter-ECG is een voortdurende opname van uw hartslag. (ECG betekent een filmpje van het hart).
Voor de opname wordt een kleine draagbare recorder aangesloten. Deze recorder registreert doorlopend uw hartritme, maar neemt geen geluid op. Zo kunnen we mogelijke hartritmestoornissen vastleggen. Met dit ECG krijgen we een goed beeld van uw hartritme tijdens de hele registratieperiode. Die registratie gebeurt terwijl u gewoon bezig bent met uw normale dagelijkse bezigheden.

Hoe bereidt u zich voor?

 • Met plakkers maken we de elektroden vast. Deze elektroden registreren uw hartactiviteit. De meeruursregistratie wordt naar de recorder verzonden. Op verzoek van de arts is de opnameduur één of soms meerdere dagen. De recorder zit in een zakje om uw nek. In de nacht kunt u het zakje naast u in bed neerleggen. Het onderzoek doet geen pijn. U kunt gewoon uw werk blijven doen.
 • Draag op de dag van het onderzoek gemakkelijk zittende kleding. Dit is voor uzelf prettiger en de recorder is minder goed zichtbaar. Dames mogen een BH dragen.
 • De plakkers worden o.m. ter hoogte van uw sleutelbeen aangebracht. Let hier op met uw kleding. 
 • Draag over de recorder een strak shirt zodat de recorder goed blijft zitten.
 • Gebruik geen bodylotion of andere crème op de dag van het onderzoek. De plakkers, waarmee de elektroden op uw borst worden bevestigd, plakken niet op een vette huid.
 • Als u overgevoelig bent voor pleisters, geef dit dan aan als de holter bij u wordt aangesloten.

Waar moet u zijn?

U meldt zich aan de balie van poli cardiologie op het afgesproken tijdstip. Route 120.
Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

Wat gebeurt er als u niet kunt komen?

Als u niet op uw afspraak kunt komen, laat ons dit dan meteen weten. U kunt ons tijdens kantooruren bellen: 0413 - 40 19 23 (polikliniek cardiologie). We maken dan een nieuwe afspraak voor u.

Wat moet u thuis doen?

 • Houd een dagboekje bij. U moet tijdens de meting een dagboekje bijhouden. We leggen tijdens het aansluiten van het kastje uit wat u in dit dagboekje allemaal moet opschrijven.
 • Het gaat om de activiteiten die u onderneemt, de tijd waarop u dat doet en of u klachten krijgt tijdens of na die activiteiten. Die noteert u in het dagboekje. Zo kan de arts zien hoe uw hart reageert op dagelijkse activiteiten als eten, slapen, huishoudelijke werkzaamheden, en trappen lopen. Ook kijkt de arts naar reacties op emotionele veranderingen als blijheid en boosheid.  

Hoe werkt de signaaltoets?

Op de recorder is een knopje bevestigd waarop u kunt drukken als u klachten voelt. Als u het knopje indrukt, noteert u in het dagboek de tijd, welke klacht en met welke activiteit u bezig was op het moment van de klacht. Zo ziet de arts precies hoe uw hart op dat moment functioneerde.

Einde van de afgesproken registratietijd

Is de met u afgesproken registratietijd afgelopen dan  mag u zelf de recorder en elektroden verwijderen. Hoe dat moet hoort u wanneer u op het kastje wordt aangesloten. U levert de recorder en uw dagboekje op het met u afgesproken tijdstip in bij op route 110. Daar hangt een witte brievenbus waar u de spullen in kunt doen.

In het weekend kunt u de recorder en het dagboekje in het plastic zakje doen en afgeven bij de receptie in de hal van het ziekenhuis. Het kan zijn dat uw huid wat rood ziet na het verwijderen van de plakkers en pleisters. Dit trekt meestal na een dag of iets langer vanzelf weg.

Let op!

Het is belangrijk dat u de volgende voorschriften opvolgt:

 • Voorkom dat de recorder nat wordt. U kunt er niet mee douchen en zwemmen.
 • Trek niet aan de elektroden of aan de draden van de elektroden.
 • Slaap niet onder of op een elektrische deken die aan staat. Het bed van tevoren opwarmen mag. Een waterbed is geen bezwaar.
 • Pas uw dagelijkse activiteiten niet aan. Doe die dag wat u anders ook zou doen.
 • De huid onder de elektroden kan wat geïrriteerd raken en/of gaan jeuken. Probeer krabben te vermijden, dit veroorzaakt storing op de registratie.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De resultaten van het onderzoek zijn niet meteen bekend. Heel sporadisch komt het voor dat de registratie niet goed is, in dat geval wordt er contact met u gezocht voor een nieuwe afspraak.
Is daarvoor nog geen afspraak gemaakt, dan helpt de laborant u daarbij. De cardioloog beoordeelt de test en bespreekt de uitslag met uw arts. Uw eigen arts bespreekt dan de uitslag met u.

Vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Bel dan met polikliniek cardiologie, telefoon 0413 - 40 19 23, maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.