Spring naar de content

Holter-elektrocardiogram

Uw behandelend arts heeft een holter-elektrocardiogram (ECG) voor u aangevraagd. In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Wat is een holter-ECG?

Een holter-ECG is een voortdurende opname van uw hartslag. (ECG is een filmpje van het hart). Voor de opname wordt een kleine draagbare recorder aangesloten die doorlopend uw hartritme registreert, maar geen geluid opneemt. Zo kunnen we mogelijke hartritmestoornissen vastleggen en krijgen we een goed beeld van uw hartritme. Die registratie gebeurt terwijl u gewoon bezig bent met uw normale dagelijkse bezigheden.

Hoe bereidt u zich voor?

 • Met plakkers maken we de elektroden vast. Deze elektroden registreren uw hartactiviteit. De registratie gaat naar de recorder. Met uw arts is afgesproken hoe lang de registratie duurt. De recorder zit in een zakje om uw nek. 's Nacht kunt u het zakje naast u in bed neerleggen. Het onderzoek doet geen pijn. U kunt gewoon uw werk blijven doen.
 • Draag op de dag van het onderzoek gemakkelijk zittende kleding. Dit is voor uzelf prettiger en de recorder is minder goed zichtbaar.
 • Dames mogen een BH dragen; de heren mogen eventueel borsthaar zelf scheren.
 • De plakkers worden ter hoogte van uw sleutelbeen aangebracht. Let hier op met uw kleding. 
 • Draag over de recorder een strak shirt zodat de recorder goed blijft zitten.
 • Gebruik deze dag geen bodylotion of andere crème. De plakkers van de elektroden plakken niet op een vette huid.
 • Als u overgevoelig bent voor pleisters, moet u dat even zeggen voordat het apparaatje bij u wordt aangesloten.

Waar moet u zijn?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij route 120. Daarna gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110. De laborant weet dat u hier wacht en komt u ophalen.

Wat gebeurt er als u niet kunt komen?

Als u niet op uw afspraak kunt komen, laat ons dit minimaal 24 uur van tevoren weten. Bel ons tijdens kantooruren: 0413 - 40 19 23 (polikliniek cardiologie). We maken dan een nieuwe afspraak voor u.

Wat moet u thuis doen?

 • Houd een dagboekje bij. U moet tijdens de meting een dagboekje bijhouden. We leggen tijdens het aansluiten van het kastje uit wat u in dit dagboekje allemaal moet opschrijven.
 • Het gaat om de activiteiten die u onderneemt, de tijd waarop u dat doet en of u klachten krijgt tijdens of na die activiteiten. Die noteert u in het dagboekje. Zo kan de arts zien hoe uw hart reageert op dagelijkse activiteiten als eten, slapen, huishoudelijke werkzaamheden en trappen lopen. Ook kijkt de arts naar reacties op emotionele veranderingen als blijheid en boosheid.  

Hoe werkt de signaaltoets?

Op de recorder zit een knopje waarop u kunt drukken als u klachten voelt. Als u het knopje indrukt, noteert u in het dagboek de tijd, welke klacht en met welke activiteit u op dat moment bezig was. Zo ziet de arts precies hoe uw hart op dat moment functioneerde.

Einde van de afgesproken registratietijd

Op de afgesproken registratietijd mag u zelf de recorder en elektroden afdoen. Hoe dat moet hoort u wanneer u op het kastje wordt aangesloten. Dan levert u de recorder in op route 110 op de afgesproken tijd. Het kan zijn dat uw huid wat rood ziet na het verwijderen van de plakkers en pleisters. Dit trekt meestal na een dag of meerdere dagen weer weg.

Let op!

Het is belangrijk dat u de volgende voorschriften opvolgt:

 • Zorg dat de recorder niet nat wordt. U kunt er dus niet mee douchen en zwemmen.
 • Trek niet aan de elektroden of aan de draden van de elektroden.
 • Slaap niet onder of op een elektrische deken die aan staat. Het bed van tevoren opwarmen mag. Een waterbed is geen bezwaar.
 • Pas uw dagelijkse activiteiten niet aan. Doe die dag wat u anders ook zou doen.
 • De huid onder de elektroden kan wat geïrriteerd raken en/of gaan jeuken. Probeer krabben te vermijden, dit veroorzaakt storing op de registratie.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De resultaten van het onderzoek zijn niet meteen bekend. Heel sporadisch komt het voor dat de registratie niet goed is, als dat zo is nemen we contact met u op voor een nieuwe afspraak. De cardioloog beoordeelt de test en bespreekt de uitslag met uw arts. U hoort van uw eigen arts de uitslag.

Vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Bel dan met polikliniek cardiologie, telefoon 0413 - 40 19 23, maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.