Spring naar de content

Vervangen van de pacemaker

De levensduur van een pacemaker wordt bepaald door het gebruik. Als uw pacemaker uw hartritme voortdurend ondersteunt, is de batterij eerder leeg dan wanneer uw pacemaker maar af en toe hoeft te werken. U krijgt tijdens de poliklinische controle van de technicus tijdig te horen wanneer de pacemaker vervangen moet worden.

Voorbereiding

Als u een bloedverdunner gebruikt zoals acenocoumarol of fenprocoumon, krijgt u van uw cardioloog het advies om dit te melden bij de trombosedienst zodat u INR waarde op de dag van de ingreep niet hoger dan 2,5 is. De medicijnen die u gebruikt, blijft u innemen. Ook als u diabetes heeft, kunt u gewoon uw medicatie gebruiken, en eten volgens uw dieet, tenzij de arts anders voorschrijft. Vergeet niet uw plastabletten in te nemen als u deze gebruikt!  U mag normaal ontbijten of lunchen op de dag van de ingreep. Heeft u vragen, stel deze dan aan de behandelend arts of de pacemakertechnicus . 

Denk aan uw Actueel Medicijn Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis is een nieuw AMO nodig, ook als u nog maar kort geleden al in het ziekenhuis was. Want ook in korte tijd kan er toch iets in uw medicatie zijn veranderd. Zeker wanneer u met meerdere behandelaars te maken heeft. Het AMO is belangrijk voor uw veiligheid. Bijvoorbeeld om dubbelmedicatie te voorkomen. In sommige gevallen mogen medicijnen niet met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uw arts in het ziekenhuis niet naar uw AMO vraagt. Bijvoorbeeld omdat de medicatie niet veranderd. Maar dat weet u niet van tevoren. Daarom is een AMO bij ieder bezoek aan het ziekenhuis belangrijk. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, Als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar uw apotheek.

Voor uw apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Hoe gaat de behandeling?

U wordt opgenomen op het ambulant centrum. U krijgt voor de ingreep een infuusnaaldje en éénmalig antibiotica toegediend. Het vervangen van de pacemaker vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer, meestal onder plaatselijke verdoving. De oude pacemaker wordt weggehaald en een nieuwe wordt ingebracht. De pacemakerdraad  of -draden worden vervolgens op de nieuwe pacemaker aangesloten en de wond wordt weer gesloten met oplosbare hechtingen. De huid wordt afgedekt met een laagje huidlijm. Indien nodig wordt vóór de ingreep een tijdelijke pacemakerdraad ingebracht die aangesloten wordt op een uitwendige pacemaker. Deze tijdelijke draad wordt na de ingreep weer verwijderd. U ontvangt een nieuw pacemakerpasje en een afspraakkaartje voor wondcontrole voor een week later.
De pacemakertechnicus stelt de pacemaker in en u mag terug naar de afdeling, daarna mag u weer naar huis.

Leefregels na vervanging de eerste week.


Voor een spoedig herstel is het aan te raden de hierna volgende leefregels in acht te nemen.

 • Verwijder de grote pleister na 1 dag. Indien de zwaluwstaartjes gebruikt zijn pleister na 3 dagen verwijderen.
 • Bij pijn zo nodig paracetamol .
 • Douchen is toegestaan, indien de wond nat is geworden, droogdeppen met een schone handdoek.
 • Douchen is niet toegestaan bij gebruik van zwaluwstaartjes tot na de wondcontrole
 • Tijdens de wondcontrole worden de kleine pleisters (zwaluwstaartjes) verwijderd.
 • De eerste drie dagen temperatuur opnemen.
 • Bij koorts boven 38.5C contact opnemen met  ziekenhuis Wanneer dient u uw arts of pacemakertechnicus te bellen?
 • Bij tekenen van infectie, wijken van de wondranden, koorts, hevige pijn, verlies van
  wondvocht.
 • Bij hevige bloeding.


Belangrijke telefoonnummers:

Bernhoven centraal nummer: 0413 - 40 40 40
Pacemaker polikliniek: 0413 - 40 24 64
Spoedeisende hulp  0413 - 40 10 00