Spring naar de content

Behandeling ingegroeide teennagel

U komt binnenkort naar Bernhoven voor de behandeling van uw ingegroeide teennagel. In deze folder leest u wat een ingegroeide teennagel is en hoe deze ingreep in Bernhoven verloopt. De behandeling wordt bij u uitgevoerd door:

  • De chirurg

Een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen of buitenkant van de nagel is dan in de huid gegroeid en geeft aanleiding tot irritatie, pijn of een ontsteking. Het is niet altijd duidelijk waarom de teennagel ingroeit. Mogelijk ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt). Ook door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes kan de teennagel ingroeien.

Afspraak

Wanneer u nog geen afspraak voor de ingreep heeft, kunt u hiervoor telefonisch contact opnemen met de polikliniek chirurgie. Vermeld bij het maken van de afspraak dat het om een poliklinische ingreep gaat.

Telefoonnummer chirurgie: 0413 - 40 19 59

Voorbereiding

Nuchter

Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u gewoon kunt eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt. Ook eventuele medicijnen kunt u op de gebruikelijke wijze innemen.

Medicijnen

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, geeft u dit bij het maken van de afspraak door. Vervolgens krijgt u te horen of u een aantal dagen voor de ingreep moet stoppen met het innemen van deze medicijnen.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Belangrijk

  • Na de ingreep kunt u moeilijk lopen. U wordt aangeraden om na de ingreep niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat er iemand met u meegaat of u komt ophalen na de ingreep.

Verhinderd?

Wanneer u bent verhinderd voor uw afspraak, belt u dan tijdig naar de polikliniek chirurgie om dit door te geven. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt.

De dag van de ingreep

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie op het ambulant centrum route 140. In de centrale hal staan rolstoelen. Neem er alvast een mee zodat u na uw ingreep van de rolstoel gebruik kunt maken. U mag namelijk na de ingreep even niet lopen.

De ingreep

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat alleen de teen gevoelloos wordt. De teen wordt gedesinfecteerd en u krijgt een elastiekje om uw teen. Hierdoor komt tijdens de operatie zo min mogelijk bloed in de teen. Vervolgens wordt een steriele doek over uw voet gelegd.

Tijdens de ingreep wordt aan de ingegroeide zijde een reepje nagel verwijderd. Daar waar het stukje nagel is weggehaald, wordt de plaats waar de nagel weer begint te groeien, aangestipt met een vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de nagel niet meer aangroeit.

Daarna wordt uw teen na de ingreep verbonden met een (druk)verband. Vervolgens wordt het elastiekje of de band verwijderd.

Het duurt ongeveer drie tot zes weken voordat uw teen weer helemaal beter is.

Duur

De ingreep duurt ongeveer twintig minuten.

Complicaties

Echte complicaties komen gelukkig zelden voor. De belangrijkste complicaties die kunnen optreden, zijn een bloeding en soms een wondinfectie. Het wondgebied kan wat zwellen en blauw worden. Dit verdwijnt meestal spontaan.

Controle

Als alles naar wens verloopt, hoeft u niet meer op controle te komen.

Adviezen voor thuis

  • Direct na de ingreep kunt u het beste zo min mogelijk lopen. Bij het zitten of liggen legt u de eerste twee dagen uw voet hoger dan uw heup. Dit in verband met de bloedcirculatie.

  • Als de verdoving is uitgewerkt, kan uw teen pijnlijk zijn. Voor de pijn kunt u eventueel pijnstillers innemen. 

  • Na twee dagen kunt u het (druk)verband verwijderen ( mocht dit vastzitten dan kunt u dit het beste onder de douche doen) Wanneer het verband is verwijderd, mag u weer douchen.

  • Zolang de wond nog niet droog is, plakt u een pleister op de teen.

Problemen thuis

Neem contact op met de polikliniek chirurgie, wanneer de pijn de tweede dag na de operatie niet minder wordt, maar juist toeneemt.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek chirurgie . 0413 - 40 19 59, route 041 (tijdens kantooruren).
Heeft u buiten kantoortijden vragen of problemen, neem dan contact op met
het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van uw vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.

Wachtlijstbemiddeling

Als uw klachten erger worden terwijl u al op de wachtlijst staat, bel dan met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Uw behandelend arts kan dan overleggen en besluiten of u al dan niet eerder moet worden geopereerd.