Spring naar de content

Excisie

Uw heeft met uw huidarts afgesproken om een of meerdere huidafwijkingen te laten verwijderen. Dit zal plaatsvinden door middel van een kleine operatieve ingreep, een excisie

De ingreep

Deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving door middel van injecties met lidocaïne. De plek wordt verwijderd en vervolgens wordt de snede gehecht, met inwendige (oplosbare) en/of uitwendige (niet-oplosbare) hechtingen.

(Bij de ingreep kan uw begeleider niet aanwezig zijn. Deze moet dan even wachten in de wachtruimte).

Voorzorgen

Bloedverdunnende medicijnen kunnen problemen geven tijdens de ingreep. Het is belangrijk medicijngebruik van te voren te melden aan uw arts. U wordt eveneens verzocht allergie voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne vooraf te melden.

Na de ingreep

De wond wordt afgedekt met hechtstrips met daarboven een gaasje en een pleister of plastic folie. Het is belangrijk de eerste tijd na de ingreep de wond droog te houden (zeker twee-drie dagen) voor een goede genezing. Als de folie loslaat van de huid kunt u deze vervangen, eventueel met een nieuw gaasje eronder. De hechtstrips moet u niet verwijderen. Daarnaast moet u spanning op de wond zoveel mogelijk voorkomen, zodat de wond gesloten blijft. Mocht de wond wat bloed of vocht doorlekken, dan is dat geen probleem, u mag gerust de wond nog wat afdrukken. Komt er teveel bloed of vocht uit de wond, dan is het verstandig even contact met de poli op te nemen om de pleister eventueel te laten verwisselen.
Na één à twee weken komt u bij ons terug voor controle. Eventuele uitwendige hechtingen zullen dan ook worden verwijderd.

Vervoer 

Wij adviseren u om niet zelf terug naar huis te rijden, maar om iemand mee te brengen voor het vervoer.

Wat kunt u verwachten?

Na de excisie kan het litteken er nog een tijdje wat hard zijn, er hobbelig uitzien of er kan een deukje zichtbaar zijn. Meestal herstelt zich dat binnen een jaar.
Het gebeurt zelden dat de wond geïnfecteerd raakt. De wond wordt dan pijnlijk, rood, dik en kan dan gaan  kloppen en pussen. U moet dan contact opnemen met uw arts.

Complicaties

Infectie van de wond is een complicatie die zelden voorkomt. Als dit onverhoopt gebeurt kan de wond pijnlijk, rood en dik worden, gaan kloppen en pussen. Neem dan contact op met uw dermatoloog. Op de langere termijn zijn de belangrijkste risico’s littekenvorming, kleurverschil met de omliggende huid. Helaas kan een goed cosmetisch eindresultaat nooit gegarandeerd worden.

Vragen

Als u zich zorgen maakt over het genezingsproces na de ingreep is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek dermatologie. Tijdens kantooruren kunt u bellen naar tel. 0413 - 40 19 29; Buiten kantooruren belt u 0413 - 40 40 40, op dit nummer is de dienstdoend dermatoloog bereikbaar.

Heeft u nog andere vragen na het lezen van deze informatie, neemt u dan gerust contact met ons op.

U vindt de polikliniek dermatologie op route 020.